Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Videon från 80-talet visar upprörda åsikterna om bilbälten

21 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTwitter.
Idag är det självklart för de allra flesta att koppla på bilbältet när man ska ut och köra – men så har det inte alltid varit.
När det blev lag på att ha bilbälte i USA på 80-talet var det många som slog bakut.
Nu har ett nyhetsklipp från den tiden fått spridning, och många drar paralleller till upprörda röster under coronapandemin.
Annons
Kändisarna som vill att du vaccinerar digBrand logo
Kändisarna som vill att du vaccinerar dig

Om du sätter dig i en bil för att köra iväg så spänner du först på dig säkerhetsbältet – det är rutin för de allra flesta som åker bil, antingen ofta eller ibland. Sedan 1988 är det lag i Sverige att alla som åker bil – både vuxna och barn, i framsäte och baksäte – ska ha fastspänt bilbälte.

När samma lag började införas i USA på 1980-talet så blev det ramaskri, skriver Buzzfeed. New York var den första staten, av 50, i landet att införa lag om att bära bilbälte i framsätet. Nu är New Hampshire den enda staten som inte har bilbälteskrav.

Nu sprids ett gammalt nyhetsklipp från 80-talet, när debatten om bilbältets vara eller icke-vara var som allra hetast. Klippet, som visades på Daily show, visar upprörda personer i delstaterna Florida och Michigan, som absolut inte kan tänka sig att använda bilbälten.

Annons

– Jag kommer inte ha bilbälte. Åker jag fast så åker jag fast, säger en man i klippet.

En annan menar att han nu kommer bojkotta en berörd stad om lagen införs.

– Jag skulle behöva ta en omväg till Kalamazoo om de får igenom bilbälteslagen, för jag använder inte bilbälte.

En tredje man tar i från tårna i det gamla nyhetsklippet.

– Jag tror att alla är i för mycket chock för att kunna ta in det.

Jämförs med vaccinmotståndare

När klippet sprids på sociala medier är det många som drar paralleller mellan bilbältesvägrarna och de som har protesterat mot att vaccinera sig mot coronapandemin, eller som i USA har vägrat bära munskydd trots bestämmelser.

”Med bilbälteslagen förstod folk att polisen och ambulanspersonalen var trötta på att skrapa upp folk från gatan. Önskar det fanns samma förståelse och medkänsla för läkare och sköterskor”, tycker en person på Twitter.

Annons