1:15

Efter reklamen: Kändisarna som vill att du vaccinerar dig

(1:15)

Om du sätter dig i en bil för att köra iväg så spänner du först på dig säkerhetsbältet – det är rutin för de allra flesta som åker bil, antingen ofta eller ibland. Sedan 1988 är det lag i Sverige att alla som åker bil – både vuxna och barn, i framsäte och baksäte – ska ha fastspänt bilbälte.

När samma lag började införas i USA på 1980-talet så blev det ramaskri, skriver Buzzfeed. New York var den första staten, av 50, i landet att införa lag om att bära bilbälte i framsätet. Nu är New Hampshire den enda staten som inte har bilbälteskrav.

Quiz: Känner du igen de svenska 90-talsfilmerna genom att bara se en bild?

Nu sprids ett gammalt nyhetsklipp från 80-talet, när debatten om bilbältets vara eller icke-vara var som allra hetast. Klippet, som visades på Daily show, visar upprörda personer i delstaterna Florida och Michigan, som absolut inte kan tänka sig att använda bilbälten.

– Jag kommer inte ha bilbälte. Åker jag fast så åker jag fast, säger en man i klippet.

En annan menar att han nu kommer bojkotta en berörd stad om lagen införs.

– Jag skulle behöva ta en omväg till Kalamazoo om de får igenom bilbälteslagen, för jag använder inte bilbälte.

En tredje man tar i från tårna i det gamla nyhetsklippet.

– Jag tror att alla är i för mycket chock för att kunna ta in det.

Ulf Larssons tragiska död – efter fina orden till kärleken

Jämförs med vaccinmotståndare

När klippet sprids på sociala medier är det många som drar paralleller mellan bilbältesvägrarna och de som har protesterat mot att vaccinera sig mot coronapandemin, eller som i USA har vägrat bära munskydd trots bestämmelser.

”Med bilbälteslagen förstod folk att polisen och ambulanspersonalen var trötta på att skrapa upp folk från gatan. Önskar det fanns samma förståelse och medkänsla för läkare och sköterskor”, tycker en person på Twitter.

Mer läsning

Femina