Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

34 år gamla parfymen går aldrig ur tiden – doften är inspirerad av svenska stjärnan

28 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Visste du att Lancomes klassiska doft Trésor faktiskt är inspirerad av en känd svensk? Femina berättar historien bakom den älskade parfymklassikern.
Annons
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymerBrand logo
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymer

Lancomes Trésor beskrivs, primärt, som en romantisk doft. Toppnoterna är en fläkt av ros och aprikosblomma, mixade med rena toner av fyllig persika, liljekonvalj, vanilj, och iris. I hjärtat finns mjuk ambra och basnoterna består av sandelträ och mysk.

Doften såg dagens ljus för 34 år sedan, närmare bestämt 1990. Men den är närapå lika populär i dag som då den först lanserades. Trésor beskrivs inte sällan som en doft för livet. När du väl börjat använda Trésor så slutar du helt enkelt inte.

Annons

Namnet Trésor hade faktiskt först använts av Lancome för en doft från 1952, men det var denna andra Trésor som blev den verkliga framgångssagan. Den nya Trésor skapades av parfymören Sophia Grojsman. Och inspirationen? Ja, den kom från en känd svensk kvinna. Vem? Ingrid Bergman. Historien är faktiskt ganska fascinerande...

Historien bakom Trésor från Lancome

Sophia Grojsman såg filmen Casablanca med Ingrid Bergman i huvudrollen. Hon blev genast inspirerad och skapade en doft som tog avstamp i filmens stämning, värme och kärlekshistoria. Några år senare presenterade hon doften för Lancome som, i sin tur, lät en av deras modeller dofta på den. Modellen föll för den direkt. Hon älskade den från första stund! Vem modellen var? Isabella Rossellini, Ingrid Bergmans egen dotter.

Annons

– Utan att veta om det så valde vi varandra, har Isabella berättat.

Läs mer och köp doften här.

Hon säger att hon än i dag alltid tänker på sin mor, Ingrid, då hon bär doften, vilket hon faktiskt gör – varje dag. Trésor är Isabellas signaturdoft.

Isabella Rossellinis klassiska reklam för Trésor.

– Min doft har alltid varit Trésor – det är som min andra hud.

Annons

Som sagt var Isabella Rossellini delaktig i framtagandet av Trésor. Hon agerade, vid tiden, modell för Lancome och de lät henne, som ansiktet utåt för skönhetsmärket, vara en röst i beslutet då det var dags för Lancome att ta fram en parfym. Det här var ett stort steg, för vanligtvis var det modehus och inte skönhetsmärken eller kosmetikaföretag som lanserade dofter. I alla fall vid den här tiden. Isabella fick dofta på ett antal parfymer. När hon för första gången kände lukten av Trésor visste hon att hon skulle välja den, rekommendera Lancome att ge ut den.

– Den var så varm, så originell.

Vill du köpa Trésor från Lancome? ANNONS Läs mer och köp här.

Annons