En bruten nagel, uppriven strumpbyxa eller plågsamma skavsår efter partyklackarna – det är på nyår de här situationerna brukar uppstå. Men misströsta inte, vi har samlat de bästa tipsen som kan rädda din kväll.

1. Nödsituation: Bruten nagel
Lösning: Tepåse

Foto: Stylecaster

Foto: Stylecaster

Det är aldrig ett bra tillfälle att bryta nageln, inte minst på nyår när allt man vill är att vara på topp. Men misströsta inte om det händer, med hjälp av en simpel tepåse kan du enkelt laga skadan. Klipp bara ut en liten bit av påsen, placera på den brutna delen av nageln och ”klistra fast” med vanligt transparent baslack. När det torkat kan du med fördel fila till kanterna, måla på önskad kulört och återgå till dina planer.

2. Nödsituation: Maskad strumpbyxa
Lösning: Nagellack

Att trä på sig tunna strumpbyxor kräver att man är varsam på handen, gärna gör det med mjuka vantar på sig och är man riktigt förutseende kan det hjälpa att spraya hårspray på de ställen nylonet oftast går sönder. Men trots flera försiktighetsåtgärder händer det ändå ibland att det går en maska.

Ett tips är då att måla ett tunt lager genomskinligt nagellack runt hålet, som då förhindras bli större. Är det ett par svarta strumpbyxor som gått sönder kan du måla huden under maskan med svart ögonskugga och fixera med hårspray eller en kajalpenna, för att kamouflera.

3. Nödsituation: Skoskav
Lösning: Deodorant

Ett par snygga partyklackar kan verkligen göra en hel outfit, men har du otur kan de även skapa problem i form av blåsor och skavsår. Ofta beror skoskav på varma och svettiga fötter och friktion, så det bästa sättet att skydda fossingarna är att bära strumpor, gärna dubbla.

Är det öppna skor vi pratar om kanske det inte känns så lockande och då kan en vanlig stickdeodorant vara till stor nytta. Inte bara skapar deoytan ett skyddande hölje mot friktion, är det en antiperspirant förhindrar deon även fotsvett. Applicera några lager på hälen samt på sidan av foten.

Är skadan skedd och blåsor och rodnad redan uppkommit är skavsårsplåster det allra bästa. Har du inga såna på lager fungerar det med kirurgtejp. Vanliga plåster är  inte att rekommendera då de lätt skavs av och kan orsaka ännu mer smärta.

4. Nödsituation: Rödvinsfläck
Lösning: Vitt vin

Foto: ZME Science

Foto: ZME Science

Att fira in det nya året med en fläckig outfit är inte särskilt önskvärt, men om olyckan – i form av rödvin – varit framme är det bäst att behandla direkt. Ett akuttips är att täcka fläcken med vitt vin, ett annat är att dutta med mineralvatten eller blötlägga i kallvatten. Det gamla knepet att strö salt på fläcken i hopp om att vinet ska sugas upp kan fungera ibland.

5. Nödsituation: Platt frisyr
Lösning: Bakpulver

Foto: Gizmodo

Foto: Gizmodo

När du lämnade spegeln där hemma var ditt hår perfekt – och volymen ska vi inte ens tala om – men efter några timmar ligger frisyren platt och livlös. En av anledningarna är troligtvis att fettet i hårbotten tyngt ner längderna. Har du inget torrschampo i närheten fungerar bakpulver minst lika bra för att suga upp fettet och lyfta håret vid rötterna. Strö försiktigt, akta dig från att överdosera, och skaka ur överflödigt pulver. Sedan är du redo att fortsätta festligheterna.

Gott nytt år!

 

Missa inte att läsa:

Så får du vackert hår oavsett längd
Forma perfekta bryn
Snabba makeuptips för ögon, läppar & bryn
Så fixar du perfekta röda läppar

Mer läsning

Femina