Porer. Alla har vi dem. Men vissa av oss märker av dem betydligt mer än andra, för trots att de är små kan de ställa till stora problem. Vissa vanor vi har kan gör dem igentäppta och irriterade. Här är fem exempel på dåliga vanor som du bör sluta med om du vill slippa problem med dina porer och din hy.

1. Pilla inte!

Vi veeeet – det är svårt att låta bli att pilla och klämma på den där finnen eller pormasken.

– När du klämmer och drar i huden bidrar du till bildandet av fina linjer, inflammation och irritation. Saker som kan påverka storleken på porerna över tid, säger dermatologen Joel Schlessinger till Women’s Health.

Försök istället att använda rätt produkter som motverkar bildandet av pormaskar och finnar, till exempel sådana som innehåller salicylsyra.

Rengöringsskum med salicylsyra från Elizabeth Arden (reklamlänk från Apprl)

2. Undvik händer i ansiktet

Om du börjar tänka på hur många gånger på en dag du faktiskt rör dig själv i ansiktet kanske du förstår att det blir ett problem. Särskilt när du sedan början tänka på alla saker du tar i med dina händer varje dag – från tunnelbanestolpar och trappräcken till toalettdörrhandtag, mynt och nycklar.

Du överför bakterier, allergener, fetter, virus och andra orenheter till ditt ansikte och dina porer. Förutom att det gör dig mer utsatt för exempelvis förkylningar så gör det också dina porer mer utsatta för smuts som kan täppa igen och irritera/skapa inflammationer.

Gel som förebygger inflammationer, från Shiseido (reklamlänk från Apprl)

3. Sov inte med smink

Det här har du antagligen hört många gånger  – och det är för att det är SÅ viktigt! Om du går och lägger dig med sminket på tar du med dig smuts, fetter och föroreningar ner i sängen och låter det sätta sig i porerna medan du sover.

– Det orsakar inte bara finnar och tidigt åldrande, det bidrar också till förstorade porer, Joel Schlessinger.

Orkar du verkligen inte tvätta bort sminket innan du kastar dig i säng tipsar han om att ha en förpackning med tvättservetter bredvid sängen.

Våtservetter som effektivt tar bort makeup, från Lyko (reklamlänk från Apprl)

4. Glöm inte peeling

Ett av de mest effektiva sätten att hålla huden ren är genom exfoliering, eller peeling. Tvål tar sällan bort alla döda hudceller som samlas på huden under en vecka

– Genom att peela en eller två gånger i veckan hjälper du till att ta bort orenheter som olja och hudrester, du förebygger akne och porerna håller sig små, säger Schlessinger.

Rengörande ansiktspeeling från Gaia (reklamlänk från Apprl)

5. Använd rätt smink

Det kan vara frestande att försöka dölja fula porer med heltäckande concealer – men det är helt fel väg att gå. Du gör snarare rätt i att undvika igentäppande produkter som innehåller vax, olja, smör.

– Jag brukar alltid rekommendera mineralsmink till mina patienter, för att det går att använda även på hud med psoriasis, akne och rosacea utan att skapa irritation eller skadliga biffekter.

Leta efter produkter som det står ”icke-komedogen” på – det innebär att de inte innehåller de vanligaste igentäppande ingredienserna.

Mineral-foundation från FACE Stockholm (reklamlänk från Apprl)

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

7 hudvårdsappar du måste ladda ner

Handfasta tips för känslig hud

Fina nagelband på 15 sekunder

Smarta foundationstipset som alla borde känna till

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: