Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

8 effektiva tips mot torrt och sprött hår

12 nov, 2018 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
I takt med att temperaturen sjunker och luften blir kallare är det vanligt att både hår och hårbotten blir betydligt torrare. Här listar vi åtta enkla och effektiva sätt som hjälper dig genom de slitsamma månaderna för ditt hår.
Annons

Ett torrt hårsvall känns inte bara livlöst och ser trist ut, utan kan också vara svårt att styla. Bland faktorerna som påverkar ditt hår negativt märks solen, styling med värme, fukt, rökning och kyla. Vintern är ofta en särskilt slitsam period för oss nordbor. Den goda nyheten är att det finns många sätt att bevara ett friskt svall året om:

Omega 3 och antioxidanter

Att se över dieten och låta den marina kosten ta mer plats är en bra idé för dig som vill bli kvitt ditt torra hår. Genom att öka intaget av fet fisk som innehåller omega 3 får ditt hår mer lyster. Satsa även på mellanmål rika på antioxidanter som till exempel valnötter och blåbär för en extra boost både för dig och ditt hår.

Satsa på en mössa – eller hatt

Undvik att håret blir torrt och skadat genom att investera i en värmande mössa. Och inte bara under vinterhalvåret. Kom ihåg att samma princip gäller för sommaren då en hatt skyddar mot UV-strålar som skadar och torkar ut håret.

Annons

Vitamin- och mineralboosta

Att vitaminintag och god hälsa hänger ihop är allmänt känt, men visste du att vissa vitaminer har direkt påverkan på ditt hår och dess kvalitet? A-vitamin, C-vitamin, biotin och järn bidrar alla till ett friskare och tjockare svall. Satsa på vitamin- och mineralrik mat eller komplettera din balanserade kost med ett kosttillskott.

Tvätta håret mer sällan

Händer det att du tvättar håret dagligen? Försök att bryta den rutinen om du vill undvika torrt hår. När vi tvättar håret så blir vi av med smuts och svett, men även talg vilket är hårets naturliga olja. För mycket talg gör att håret känns fett och stripigt medan den rätta mängden tillför en naturlig lyster och fräsch känsla. Tvättar du håret varje dag riskerar du torka ut hårbotten samtidigt som schampo i sig har en tendens att göra håret torrt. Om du absolut måste tvätta håret dagligen se till att välja produkter anpassade för torrt hår eller testa skonsamt babyschampo.

Annons

Avsluta kallt i duschen

Att duscha varmt är perfekt för att öppna porer och avlägsna orenheter i huden. Och så är det skönt också. Vill du däremot ge ditt hår en boost bör du satsa på kyla. Testa att skölja ur schampo och balsam med kallt vatten i ett par minuter för en fräschare hårbotten och stärkt hårkvalitet.

Vira in håret efter hårtvätt

Hur du behandlar ditt hår efter tvätten är minst lika viktigt för att bibehålla det friska svallet. Om du känner att ditt hår ofta är svårstylat även efter tvätt så kan det bero på att fukten redan har hunnit försvinna. Testa att vira in håret i en handduk och låt det torka så i stället för att använda hårtork.

Skippa plattången

Lock- och plattång i all ära, men om den har varit en del av stylingrutinen i flera år så kan det vara dags att tänka om. Den kan nämligen vara anledningen till att ditt hår har blivit torrare. Samma sak gäller hårtorken, var noga med att ha den åtminstone 15 centimeter från håret för bästa och mest skonsamma resultat.

Toppa håret

Ibland behöver det inte vara svårare än en klippning. Oavsett om du har en kortare eller längre frisyr så slits håret rejält i takt med skiftande väderlek och temperaturer. Genom att klippa av rikligt med längd får du inte bara en fräsch look utan även ett hår utan kluvna toppar och slitage.

Källa: Healthline

Läs mer:

Annons