kvinna-foundation

1. Först & främst

Starta alltid med ren och återfuktad hud, gärna i flera lager med ansiktsvatten, serum, dagcrème och fuktmist. Det gör all skillnad för slutresultatet.

2. På med primer

Har du ännu inte testat en primer kommer du att få en glad överraskning, rätt produkt kan göra under. Och det finns många varianter, från de som jämnar ut hudytan och fungerar som fäste för makeupen till de som också ger fukt, lyster och förminskar porer.

Sisley

Sisleys primer Double Tenseur ser till att makeupen verkligen sitter. Den är uppstramande med vårdande ingredienser som jobbar på djupet. Ca 1 365 kr.

Läs även Skönhetsredaktörens val – 8 produkter som vårdar och ger lyster

3. Rätt foundation

Välj alltid foundation efter den hudton du har. Efter det kommer val av finish. En lätt bas där hudtonen lyser igenom ger en naturlig känsla men kan bli för tunt för en fet hy. En heltäckande variant är bra för att trolla bort fläckar och rodnader men är oftast för tung för en känslig hy.

Double-Wear-Nude-Cushion-Stick

Skir och naturlig finish får du med Estée Lauders utjämnande foundation Double Wear Nude Cushion Stick. Finns i 12 nyanser. Ca 395 kr.

 

4. Ta hjälp av verktyg

Fingrar eller pensel är en smaksak. Värmen från fingrarna får din foundation att gifta sig med huden, medan en pensel gör det lättare att jobba in produkten. Bästa redskapet är dock en beautyblender, en dropp-formad svamp. Den gör basen jämnare och hjälper dig att komma åt där det samlas extra mycket produkt.

Mac-makeupbrush

Duofiberborsten från Mac finns i flera storlekar och kan användas till de flesta basprodukter. 187SH Duo Fibre Face Brush. Ca 455 kr.

Läs även 6 bästa nätbutikerna för skönhetsprodukter

Real-Techniques-6-in1-kit

Real Techniques 6 in1-kit innehåller makeupsvampar i olika storlekar för både foundation och concealer. Ca 300 kr.

5. Lite finlir

Med en concealer kan du dölja allt från mörka ringar under ögonen till brustna blodkärl. Ju kraftigare konsistens, desto större täckförmåga vilket passar när man vill skyla blemmor. Men det blir inte lika snyggt runt ögonen!

Arbeta in formulan med en syntetisk pensel. Dutta på tills den blivit ett med huden, annars sitter den inte. Rodnader täcks bäst med en gultonad concealer.

ISADORACoverUpFoundationConcealer

Cover Up Foundation & Concealer från Isadora är en multifunktionell foundation som täcker mycket bra utan att kännas tung. Ger fin lyster och håller perfekt. Ca 160 kr.

Läs även Vårda huden i kylan – 3 sköna ansiktsoljor

6. Älska puder!

Hoppa inte över puder, det finns fantastiska produkter som gör jobbet utan att vare sig synas eller kännas på huden. Lätta pigment med vårdande ingredienser fixerar basen och skapar matt fin finish.

Riktigt skir blir effekten med en polerande duofiberborste, en sådan är ofta svart och kompakt i basen och vit och luftig mot topparna.

La-Mers

La Mers exklusiva The Powder är ett fjäderlätt och transparent löspuder som ger en vackrare hudyta. Ca 700 kr.

7. Dags för rouge

Du kan lägga en perfekt bas, men utan rouge kommer looken att se kall och platt ut. Mycket eller lite värme är en smaksak. Känns huden trött och färglös är det härligt med mer färg. Testa rosiga och aprikos nyanser eller mer djupröda toner.

Air-Blush-Soft-Glow-Duo-Marc-Jacobs

Lättviktsrouget Air Blush Soft Glow Duo från Marc Jacobs smälter in i huden och ger en pigg ton. I asken finns två kompletterande nyanser. Ca 395 kr.

Läs även Veckans budgettips – rouge i palett

8. Punktmarkera

Glöm inte en highlighter. Den kan lyfta hela ansiktet eller göra drag tydligare. Silver och rosa är fint mot ljus till mellanljus hy men kan se grå ut på mörkare hudtoner. Där passar i stället mer guldiga och aprikos nyanser. Champagnefärg fungerar på de flesta. Ta lite på kindbenets högsta punkt, under brynbenet, på näsryggen, vid inre ögonvrån och ovanför amorbågen.

Illuminator-Kicks

Lättarbetade highlighterna Illuminator från Kicks kommer i både varma och kalla nyanser. Ca 150 kr.

Läs även Skrubba, peela eller exfoliera – 9 tips för fin lyster

Mest läst