Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

98 år gamla parfymen älskas av stjärnorna – fascinerande historien bakom

18 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Guerlains Shalimar har funnits i snart 100 år och älskas av dess användare. Men hur ser historien bakom den hyllade doften ut? Femina reder ut.
Annons
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Guerlains Shalimar fyller snart hundra år. Den skapades 1925 och har, under åren, älskats av kvinnor världen över. Inte minst av ikoner som Brigitte Bardot och Rita Hayworth. Shalimar beskrivs som en varm och kryddig doft som öppnar sig med uppfriskande bergamott. När den utvecklas kommer dess bärare att upptäcka toner av jasmin, ros, med en puderig vanilj och irisbas. Trots att den närmar sig sin hundraårsdag är Shalimar fortfarande en av de mest populära dofterna. Den röstades fram som den ”bästa doften någonsin” av Fragranticas läsare – ett onlineuppslagsverk om doft.

Historien bakom parfymen Shalimar

För över 400 år sedan byggde kung Shah Jahan Taj Mahal som en sista kärlekshyllning och begravningsplats till sin högt älskade fru Mumtaz Mahal som dog i barnsäng. Denna fantastiska kärlekshistoria inspirerade Jacques Guerlain till att skapa världens första orientaliska doft. Doften uttrycker, enligt en sajt som säljer den ”ett förunderligt leende och sensuellt lockande kurvor som förtrollar (och gör att man vill vara nära).” Toppnoten består av bergamott och citron. I hjärtnoten ryms jasmin, mairos, tonkabönor samt opopanax och i basnoten ryms iris, vanilj, rökelse och benzoin.

Egentligen lanserades Shalimar 1921, men i dess ursprungliga form hade den funnits sedan 1925. Bakom den står, som sagt, Jacques Guerlain som arbetade som parfymör hos Guerlain från 1890-1955.

Annons

– En bra parfym är en vars doft motsvarar en dröm, ska han ha sagt.

Shalimars flaska är nästan lika fascinerande som doften inuti den. Ibland beskrivs den som en ”fladdermus” (med utsträckta vingar!), men den sägs också likna en bassäng. Faktiskt den bassäng som kunde beundras i Mughal-trädgårdarna i Indien. Flaskan designades av en annan begåvad Guerlain, Raymond, och dess mörkblå kork vald för att frammana bilden av indiska stjärnklara nätter. Flaskan vann första pris på utställningen för dekorativ konst och modern industri 1925.

Så, varför älskas då Shalimar av de så kallade näsorna? Och hur har den hållit sig kvar på topplistorna över doft i så många år? När man intervjuar parfymörer frågar vi ofta vilken klassisk doft de önskar att de hade skapat eller mest beundrar. Ett av de vanligaste svaren? Shalimar, förstås. Carlos Benaïm har sagt:

– Min mormor brukade bära Shalimar. Den är magnifik, helt underbar.

Alberto Morillas – en annan näsa som ofta nämns som en av de mest begåvade parfymörerna som arbetar idag – förklarar:

– Om du frågar mig vad som är den största doften som någonsin skapats, skulle jag säga Guerlain Shalimar. Vissa kanske tror att det är gammaldags men det är också väldigt modern. Det finns alla möjliga kontraster inuti den – och det fungerar så bra.

Annons