Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Älskade budgetkrämen har 112 år på nacken – historien bakom

18 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, NIVEA
Nivea Creme är hyllad och älskad. Den har över 100 år på nacken och uppfanns redan 1911. Femina berättar historien om en kär budgetklassiker.
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

Dyrt är inte alltid bäst. Det visades i SVT för några år sedan, när de i ett program, kallat Sanningen om hudvård, avslöjade att en klassisk kräm för 25 kronor är minst lika bra som dyr hudvård.

Så, vad var det för kräm som figurerade i programmet då? Jo! Nivea Creme, den feta vita krämen i en blå plåtburk. Formulan består bland annat av eucerit, panthenol och glycerin, som återfuktar och lugnar huden, och enligt företaget används den med fördel på armbågar, knän och händer – och ansiktet.

Annons
Den allra första Nivea-förpackningen.

– Resultatet förvånade alla våra experter. Placeboprodukten som vi testade innehåller fukt och fett, som finns i många hudvårdsprodukter. Det som förvånade oss var att en billig fuktkräm fick bättre resultat på rynkor, fina linjer och pigmentering än alla retinolprodukter och antiageprodukter vi testat, säger Stina Schedwin, producent för programmet.

Vi är nog många som stött på krämen under årens lopp: i mormors badrumsskåp, på landet, i makeup-artistens necessär... Nivea används av mängder av människor världen över. Nyligen avslöjade en 92-årig kvinna på TikTok att det är Nivea som är hemligheten bakom att människor tror att hon är blott 70 år gammal. Andra gillar Niveas klassiska doft: söt, mild och trygg. Men, hur ser historien bakom denna krämklassiker ut? Femina vet.

Annons

Historien bakom Nivea Creme – klassikern i plåtburk

På sin sajt berättar Nivea att krämen såg dagens ljus redan 1911. Alltså för 112 år sedan.

– Allt började år 1911 när apotekaren och visionära entreprenören Dr. Oscar Troplowitz förstod potentialen i Eucerit, ett emulgeringsmedel framtaget av kemisten Dr. Isaac Lifschütz, berättar Nivea på sin hemsida.

– Eucerit gjorde det möjligt att förena vatten och olja till en fast kräm som först var ämnad för det medicinska området. Dermatologprof. Paul Gerson Unna uppskattade Dr. Lifschütz’s expertis inom fältet och presenterade honom för Dr. Troplowitz som genast förstod att olja-i-vatten-emulsionen skulle vara en perfekt bas för en kosmetisk kräm. Allt det nu behövde var ett namn. Och för att finna ett, behövde Dr Troplowitz inte se längre än till själva krämen. Inspirerad av dess snövita färg gav han det namnet NIVEA – ett namn som kommer ifrån latinets ”nix” (snö) och ”nivis” (av snö). Slutligen hade åren av forskning och kreativitet betalat för sig. I december år 1911 lanserades NIVEA. Arvet från vår fösta hudvårdscreme hade fötts, meddelar Nivea.

Många stjärnor är förtjusta i Niveas klassiska kräm, bland andra Rosie Huntington-Whiteley och Giuliana Rancic.

Annons