Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Äntligen – nu är lagen om estetiska skönhetsingrepp klubbad

05 maj, 2021 
Kvinna som får injektioner
Botox, fillers, bröstoperationer och andra estetiska ingrepp har hittills varit en näst intill helt oreglerad marknad. Snart blir det ändring på det. Vi förklarar vad som gäller.
Annons
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Efter många år av oenighet och tragglande mellan olika instanser så har riksdagen äntligen klubbat igenom en ny lag som kommer att reglera estetiska ingrepp, både när det gäller injektioner och när det handlar om mer omfattande operationer. Fram till nu har i princip vem som helst kunnat spruta in hyaluronsyra i dina läppar eller botox i din panna. Och läkare utan specialistkompetens har kunnat genomföra t ex bröstoperationer. Från den 1 juli är det äntligen slut med det.

Den nya lagen

Lagen som nu klubbats innebär att det kommer att krävas att behandlaren som ger estetiska injektioner är antingen utbildad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Och för estetiska operationer är det just nödvändig specialistkompetens på området som gäller för läkaren som utför ingreppet. Det har även funnits förslag på en 18-årsgräns för den som vill få en injektion eller operation. Och att det kan ge upp till 6 månaders fängelse för den som utför ett ingrepp utan lagstadgad kompetens. Det är i nuläget oklart om båda dessa förslag också kommer att ingå i den nya lagen.

Annons

Säkrare för alla

Dessutom kommer estetiska ingrepp att omfattas av patientlagen. Det gör att du har rätt till hjälp och ersättning om något går fel. Så har det inte varit tidigare vilket har fått riktigt tråkiga konsekvenser i flera fall. Den nya lagen betyder med andra ord att ingrepp, oavsett om det är injektioner eller operationer, kommer att bli mycket säkrare för den som får sprutan eller väljer att göra en skönhetsoperation. Och att vi förhoppningsvis blir av med alla oseriösa aktörer som sökt lyckan på den här marknaden.

Annons