Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsredaktören: Tre svenska spa-destinationer att längta till

11 jan, 2021 
Behöver du något att se fram emot i pandemi-tristessen? Då har jag tre fantastiska förslag för dig som gillar bastu och olika slags bad, vacker natur och välgjord mat.
Annons
11 destinationer vi vill åka till 2021Brand logo
11 destinationer vi vill åka till 2021

Just nu består det mest äventyrliga i livet av en promenad i skogen eller en tur till mataffären. Så mycket mer spännande blir det inte i pandemi-tider. Men jag lever under devisen att man måste planera in skoj för att stå ut. Och där finns tre destinationer på min önskelista som jag redan besökt men mer än gärna åker tillbaka till när smittspridningen minskar och restriktionerna lättar. Det fina är att alla tre finns här i Sverige.

Skansen i Båstad

Båstad är en riktigt mysig småstad och fint även när det inte är sommar och högtryck på hotellet.

Den här badpärlan i pittoreska lilla Båstad bjuder inte bara på en fantastisk natur och magisk vy över havet. Det här är ett ställe för dig som vill ha mycket att välja mellan. Det finns inte mindre än tre olika områden där du kan bada. Räknar du dessutom stranden, som du landar på direkt när du kliver utanför dörrarna, så blir det fyra. För hotellets spa-gäster finns Vinterträdgården med behandlingsavdelningen samt en stor inomhuspool, ångbastu, upplevelsedusch (regndropps och kallhink), varm japansk dusch, spa-bar och relaxavdelning. Det är väldigt lummigt och mysigt.

Annons
Trots att Hotell Skansen är stort känns det aldrig så. Smarta lösningar gör det hemtrevligt och inbjudande

Några trappor upp är det mer puls för här hittar du Rooftop SPA där du kan chilla med en drink i infinitypoolen med magnifik utsikt över havet. Det finns även en ovanligt stor jacuzzi på den här terassen där du kan ligga och sola eller äta en bit och digga musik i baren.

Går du ner till stranden och ut på bryggan hamnar du på Kallbadet. Bakom dörrarna till det enkla trähuset döljer sig reception, relaxavdelning med brasa, omklädningsrum, relaxpool ute på verandan och rymlig bastu där du sitta och värma dig och samtidigt blicka ut över havet. Det finns en bastu för dam och en för herr och bäst av allt – efter bastun kan du snabbt hoppa i det kalla salta havet. Och eftersom det är herrar till vänster och damer till höger kan du droppa badkläderna och doppa dig naken.

Annons

Förutom att här finns så många bad har du också nära till väldigt trevlig matupplevelse. Råvarorna består till stor del av närproducerat och det finns flera fina alternativ både för köttälskaren och den som vill ha vegetariskt på tallriken. Jag rekommenderar verkligen att boka in en kväll på restaurang Sand. Och vill du ge dig ut på lite mer äventyr finns mängder av alternativ runt hörnet.

Maten och vinet på restaurant Sand håller högsta klass. Här röding med sandefjordssås.

Aktuella priser och kampanjer hittar du på Hotell Skansens hemsida.

Camp Ripan i Kiruna

Ett dopp i den generösa bubbelpoolen kan bjuda på både norrsken och midnattssol.

Bada under norrsken eller midnattssol, skrubba sig med björklövspeeling och kanske lyxa till med behandling som innehåller både massage av ansikte och skalp - det är bara några saker du kan uppleva på Aurora Spa som hör till Camp Ripan i Kiruna.

Annons
På mysiga Aurora Spa behövs bara ett litet kliv för att ta sig mellan olika typer av bastubad, pooler och upplevelseduschar.

Det här är ett lite mindre men väldigt mysigt ställe där den samiska och lappländska naturen och kulturen går igen i allt. Man bor i stugor som kanske skulle må bra av en liten uppfräschning men å andra sidan hängs det inte direkt mycket på rummen. Naturen och friluftslivet finns utanför dörren och förutom "vanligt" frilufsande som skidåkning och snöskoterturer i de mäktiga fjällen finns så mycket spännande arkitektur att kika på, som den gamla vackra kyrkan och det nya Kiruna som håller på att byggas upp eftersom hela staden är i flytt-tagen på grund av gruvan. Och inte långt bort finns ishotellet i Jukkasjärvi som går att besöka både sommar som vinter. Ta på dig varma skor dock, även under den varmare årstiden.

Annons
Gammalt samiskt hantverk som tagits till vara och nu pryder porten till det nya stadshuset.

Precis som på Skansen är maten väldigt bra på Camp Ripan, både frukost, lunch och middag. Det är lokala råvaror i säsong som gäller och dessutom har man ett genomgående hållbarhetstänk som är toppen.

Carpaccio på vilt som smälter i munnen.

Aktuella priser och kampanjer hittar du på Camp Ripans hemsida.

Ellery Beach House på Lidingö

På Elfviks Udde är det nära till olika vatten var du än befinner dig och vid just den här poolen döljer sig en smart bar som kan höjas upp när vädret tillåter.

Längst ut på Elfviks udde på Lidingö har det gamla konferenshotellet som byggdes på 60-talet genomgått en total transformation. Att landa på Ellery är som att plötsligt befinna sig i en tjusig filmmiljö à la Palm Springs där inredningen inspirerats av art deco och man verkligen tänkt igenom alla detaljer. Här finns massor av konst, skön musik och flera barer.

Annons

Men det är inte bara ett häftigt ställe. Här finns också flera badmöjligheter både ute och inne, eldrelax och flera alternativ om du gillar att basta. Och när man legat för länge i vattnet kan man alltid utmana kompisarna på boule, köra ett par set på padelbanan eller hänga vid flipperspelen.

En av två relaxer med stora lyxiga bäddar. Denna ligger vid inomhuspoolen med utsikt över utepoolen och Mälaren.

Behandlingarna är få men väldigt härligt och jag gillar att man valt att arbeta med svenska ekomärken, det är Organics by Sara och M Picaut som gäller här. Dessutom använder man lite annorlunda verktyg vilket känns kul, som gua sha-stenar och koppning.

Annons
Frukosten på Ellery är en fröjd med härligt färska bär, en ljuvlig granola och nybakt bröd. Och mycket gott kaffe!

Aktuella priser och kampanjer hittar du på Ellery Beach House hemsida.

Annons