Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bästa tipsen för en välmående hårbotten – behandlingar som hjälper

02 feb, 2024 
AvJessica Blockström
AvSara Löf Nyqvist
Fotograftt/shutterstock
torr hårbotten behandling
Så länge hårbotten mår bra märker du inte direkt av den. Men börjar det klia och irritera går det knappt att tänka på annat! Här är knepen som håller besvären borta men också lugnar och lindrar om det börjar stöka i skalpen.
Annons
Mogen hy #9 – Tre sätt att styla ögonbrynen påBrand logo
Mogen hy #9 – Tre sätt att styla ögonbrynen på

Att ta hand om sin hårbotten är inte bara viktigt för att slippa kli och irritationer. Det är här dina strån börjar växa och om skalpen inte är i form kan det faktiskt leda till sämre hårtillväxt, till och med håravfall. Den goda nyheten är att det både finns mycket du själv kan göra för din skalp och många nya produkter som verkligen vårdar huden här.

Att förebygga är såklart det bästa. Det kan du till exempel göra genom att se över ditt schampo så att det inte är för starkt. När du använder balsam är det en god idé att ha detta i hårbotten för att ge huden här fukt och andra vårdande ingredienser. Var bara noga att skölja igenom efteråt. Att borsta håret eller massera hårbotten är också bra, det boostar cirkulationen. Är du stressad drar huden gärna ihop sig vilket hindrar blodet att cirkulera på ett bra sätt. Sist men inte minst – gör en ordentlig djuprengöring av din hårbotten emellanåt, speciellt om du använder mycket stylingprodukter och torrschampo.

Annons

Om du fått problem finns sköna hårbotten-behandlingar du kan göra som en kur men också använda som förebyggande stödprodukt lite då och då.

Hur ofta ska man göra en skalpbehandling?

Du ska göra en skalpbehandling beror på hur din hårbotten mår. Börjar den strula kan du göra en kur i två till tre veckor. Det kan också vara bra att jobba förebyggande när du vet att huden brukar förändras, till exempel när årstiderna skiftar.

Mjällschampo som torkar ut

Ett vanligt misstag många gör när hårbotten börjar krångla och det dyker upp vita flagor är att tro att det är mjäll. Hos de flesta handlar det dock om att huden är torr och behöver fukt. Mjällschampo torkar ut än mer vilket kan förvärra dina problem.

1. En uppfriskande cocktail

Scalp Revitalizing Tonic är uppfriskande cocktail som återfuktar och balanserar, 209 kr/150 ml, Four Reasons. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Torr hårboten Four Reasons Scalp Revitalizing Tonic
Klicka på bilden för att komma till produkten.

2. Kosttillskott för hårbotten

Scalp Comfort är kosttillskott som främjar en naturlig balans i hårbotten med biotin, havtorn och propolis, 399 kr, New Nordic. Läs mer och köp det här! (reklamlänk)

Annons
torr hårbotten och scalp kosttillskott från New Nordic
Klicka på bilden för att komma till produkten.

3. Ekologisk behandling

Scalp Treatment Rosemary är ekologisk behandling med rosmarin som används varje morgon, 199 kr/125 ml, Maria Åkerberg. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

torr hårbotten behandling Maria Åkerberg
Klicka på bilden för att komma till produkten.

4. Serie med allt du behöver

Ny serie med schampo, balsam, exfoliering, massageborste och serum som arbetar ihop för att förebygga problem och främja hårväxten, från ca 150 kr, Björn Axén. Läs mer och köp serien här! (reklamlänk)

Annons
torr hårbotten behandling Björn Axén
Klicka på bilden för att komma till produkten.

5. Peeling

Lyxiga Scalp Spa Scrub peelar skonsamt bort smuts och stylingrester, 369 kr/180 ml, Kevin Murphy. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

torr hårbotten peeling kevin murphy
Klicka på bilden för att komma till produkten.

6. Massageborste

Go Green Scalp Massager Brush har två slags piggar för extra skön och välgörande effekt i hårbotten, 219 kr, Wet Brush. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
massageborste för hårbotten
Klicka på bilden för att komma till produkten.

7. Lugnande kur

Naturaltech Elevating Scalp Recovery Treatment är lugnande och fuktgivande kur som balanserar bakteriefloran, 499 kr/100 ml, Davines. Läs mer och köp det här! (reklamlänk)

torr hårbotten behandling Davines
Klicka på bilden för att komma till produkten.

8. Djuprengöring

Scaling Scalp Spa är djuprengöring med snigelsekret, tea tree och grönt te som är lugnande och skönt svalkande, 179 kr/4 st, La’dor. Läs mer och köp det här! (reklamlänk)

torr hårbotten behandling La Dor
Klicka på bilden för att komma till produkten.

9. Gel som återfuktar

Intensive Dry Scalp Treatment är gel som lindrar, stärker och ger massor av fukt till torr hårbotten, 169 kr/150 ml, ACO. Läs mer och köp det här! (reklamlänk)

torr hårbotten behandling Aco
Klicka på bilden för att komma till produkten.

10. Inpackning

Head & Hair Heal Masque är inpackning som dämpar inflammationer och boostar hårväxt, 349 kr/250 ml, Maria Nila. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

torr hårbotten Maria Nila
Klicka på bilden för att komma till produkten.
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbottenBrand logo
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbotten
Annons