Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför får du grova, mörka skäggliknande strån på hakan

15 jan, 2021 
AvNina Nyström
Kvinna tittar i spegel
Plötsligt dyker de upp – grova, mörka hårstrån i ansiktet. Varför? Vi kollar närmare på några vanliga bakomliggande orsaker.
Annons
3 frågor och svar om PCOSBrand logo
3 frågor och svar om PCOS

Hår i ansiktet är helt naturligt, och det är egentligen märkligt hur vi önskar mer och grövre hår på vissa ställen, som på huvudet eller ögonfransarna, och mindre hår på andra ställen. För svarta strån på hakan, på leverfläckar eller runt munnen slipper de flesta helst.

Varför får kvinnor ibland ”skäggstrån” då?

Att det då och då dyker upp enstaka mörka strån bland de ljusa fjunen är helt normalt. Oftast är det testosteronnivåerna som spelar dig ett spratt. De här hormonrubbningarna kan komma av exempelvis mens, graviditet eller klimakteriet. Inget att oroa sig för med andra ord, bara att rycka bort de stackarna om de stör dig. Vissa kvinnor har också genetiskt större benägenhet för att få mörka strån.

Annons

Men blir de många kan du ha något som heter hirsutism – en störning av hårproduktionen som gör att kvinnor får oönskad hårväxt på typiskt manliga ställen, som haka, överläpp, bröst och mage.

Hirsutism kan vara ett tecken på någon mer allvarlig bakomliggande orsak, här är några av de vanligaste:

1. PCOS

Ett ärftligt syndrom som drabbar mellan 10-15 procent av alla kvinnor. Förhöjda nivåer av manliga könshormoner är ett kännetecken, och PCOS är också en vanlig bakomliggande orsak till barnlöshet.

2. Insulinresistens

Kroppen svarar inte som den ska på insulin, vilket kan leda till Diabetes typ 2. Eftersom insulinresistens kan höja testosteronhalten i kroppen, kan det visa sig som ökad behåring. Har du även andra vanliga tecken på diabetes, som törst, ökad kissnödighet och trötthet, bör du uppsöka en läkare.

3. Tumörer

En sällsynt, men förekommande orsak. I dessa fall kommer hårväxten väldigt plötsligt. Drabbas du även av oregelbundna blödningar och smärta i livmodern, akne, viktuppgång och högt blodtryck kan det vara läge för ett besök hos läkaren.

Annons

Eller är det bara ålder

Med största sannolikhet är det bara så att du håller på att bli äldre. Ökad hårväxt på vissa ställen på kroppen är ett naturligt tecken på åldrande, framför allt efter klimakteriet.

Så blir du bäst av med mörka strån i ansiktet

Laser är det mest effektiva sättet att få bukt med stråna, även om de flesta nöjer sig med att plocka för hand. Får du en grav hormonobalans diagnostiserad kan läkemedel vara till hjälp.

LÄS MER:

Annons