Artikeln innehåller reklamlänkar
Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigt
0:50

Efter reklamen: Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigt

(0:50)

Slå på ljud

Makeup-artisten Erica Taylor har gjort det till sitt uppdrag att hjälpa kvinnor över 40 lyckas med sin makeup, efter att hyn förändrats och blivit mogen.

I kommentarsfälten under hennes videor på plattformen TikTok ser vi många positiva hejarop från 40-plussare som med stor tacksamhet och uppskattning hävdar att hennes tips ”förändrat deras liv”.

I ett av hennes senaste inlägg, med titeln ”Darför ser din foundation kakig eller flagig ut”, angriper Erica ett vanligt problem – och ger sina bästa tips på hur du lyckas med din foundation efter 40 års ålder.

Därför ser din foundation inte bra ut efter 40

Erica Taylor skriver i sin biografi på TikTok att hon arbetat som makeup-artist i över 25 år, samt att hon för tillfället arbetar för L’Oréal Paris.

I en av hennes uppsjö av videoinlägg på just TikTok reder hon ut en av de vanligaste frågorna hon får av 40-plussare, nämligen ”varför lyckas jag aldrig med min foundation?”.

– Det största misstaget du gör med din foundation är mest troligt din hudvårdsrutin, inleder Erica.

Hon förklarar att hon ofta träffar personer som närmar sig 50 års ålder och som är helt förbluffade över att deras foundation helt plötsligt inte ser bra ut, trots att de sminkat sig på samma sätt nästan hela livet.

– Jag vet ofta på en gång. De exfolierar inte, de använder inte serum, de preppar inte huden och de rengör förmodligen inte ansiktet tillräckligt noggrant på kvällen, vilket resulterar i att döda hudceller lägger sig som en hinna på huden och bildar en skorpa, säger Taylor och låter meddela att det inte spelar någon som helst roll vilken foundation du använder, om du inte förbereder huden.

Makeup-artisten: Så lyckas du med din foundation efter 40

Vidare avslöjar makeup-artisten att hon själv även gör botoxbehandlingar, men poängterar att hon fortfarande måste göra arbetet för att preppa huden. Botox hjälper inte med hudens yttersta lager menar hon och det kan heller inte motverka döda hudceller hopar sig på ytan.

Därefter fortsätter hon med att tipsa om hur hon själv går till väga för att preppa huden. Innan du känner dig för avskräckt säger hon skämtsamt:

– Does it take a village? Ja! För att jag inte längre är 20 år, okej.

Steg 1: Exfoliering

Erica drar med fingrarna över pannan och säger att om huden känns sandig, så är det ett tecken på att döda hudceller ansamlats. Steg ett i hennes rutin är det viktigaste och det stavas peeling.

Risken om du inte exfolierar med en peeling är att du ”förstärker fina linjer när du lägger din makeup ovanpå, så att dina rynkor ser ännu djupare ut”. Hon konstaterar att exfoliering är ett måste oavsett vilken hudtyp du har och säger att det finns olika peelingar som är anpassade även för känslig hy.

Steg 2: Ögonserum

Taylor rekommenderar ett serum för hyn under ögonen. Den här huden är känsligare och det duger helt enkelt inte längre med att kladda på samma dagkräm som du har i resten av ansiktet och tro att du är färdig (det kanske funkade när du var 25, men inte nu). Hon rekommenderar ett serum som innehåller hyaluronsyra under ögonen.

Verso Super Eye Serum

Verso Super Eye Serum är ett exempel på ögonserum som innehåller hyaluronsyra – köp här (länk till Hudoteket).

Steg 3: Ögonkräm

Efter ögonserum applicerar hon en ögonkräm och förklarar att det är för att släta ut huden ”så att sminket inte fastnar i de små rynkorna”. Hon berättar att folk ofta säger ”men du har ju inga rynkor under ögonen” och förklarar att hon visst har det, men att hon helt enkelt förbereder huden så att de inte syns.

Steg 4: Serum

Steg fyra är serum för övriga ansiktet. Erica Taylor säger att hon gärna använder ett serum med vitamin c, men betonar att alla hudtyper inte tål det och att du måste anpassa din rutin efter dig.

– Jag gör inte reklam för några produkter, jag visar er bara olika steg för att släta ut och ge din hy mer spänst innan du applicerar din makeup. Anpassa denna rutin efter dig själv. Om jag är extra torr en dag till exempel, brukar jag addera lite hudolja i mitt serum, säger Erica i TikTok-videon.

Erica Taylor använder ett serum med vitamin c från märket Dr Dennis Gross – här kan du köpa det (länk till Hudoteket).

Steg 5: Dagkräm

Steg fem är en dagkräm. Här tipsar Taylor om att satsa på en dagkräm som ger lite lyster, så kallat glow. Det bidrar till att ljuset reflekteras och hyn ser både ung och frisk ut.

Steg 6: Solskydd och primer

Steg sex, det sista steget i en avancerad rutin, är att applicera spf och primer. Ericas tips är att satsa på en primer som innehåller solskydd, alltså en 2-i-1-lösning.

Clarins Sos Primer UV spf 30 är ett exempel på en produkt som kombinerar primer och spf – finns att köpa här (länk till Hudoteket).

Se hela Ericas guide här nedan:

Mest läst