Glad ung kvinna med blont hår

Kanske känner du dig sugen på att ljusa upp håret ett par nyanser? Då kan blondspray, det vill säga en spray som innehåller en värmeaktiverad formula som bleker håret stegvis i en till två nyanser, kännas som ett lockande och smidigt alternativ för dig som inte orkar gå till frisören. Tyvärr finns det flera anledningar till att du verkligen bör låta bli att använda den populära sprayen – bland annat kan håret bli skadat och poröst och till och med gå av om du har otur.

Här är tre anledningar till att du aldrig ska använda blondspray i håret!

1. Färgen slutar inte oxidera.

Tycker du att det låter smidigt och enkelt att spraya i blekning i håret, låta det torka och sedan undvika att skölja ur blandningen för att få ljusare hår? Det är det också kanske, men kom ihåg att blekningen inte slutar att oxidera trots att du tvättar håret efteråt. Blekningen fortsätter med andra ord att verka i ditt hår, vilket gör att du ständigt går omkring med blekning i håret.

2. Ditt hår blir skadat och poröst.
Eftersom blekningen fortsätter att verka kommer ditt hår att bli skadat och poröst till slut. I vissa fall kan det till och med gå av, speciellt om du går ut i solen eller badar i saltvatten efter att ha använt blondsprayen.

3. Ditt frisörbesök förstörs.
Om du mot all förmodan bestämmer dig för att använda dig av blondspray är det väldigt viktigt att du berättar det nästa gång du färgar eller bleker håret hos frisören. Vill det sig riktigt illa kan det nämligen bli en kemisk reaktion mellan de ämnen som finns kvar i håret av blondsprayen och med den färgen eller blekningen som frisören använder. Håret kan då mer eller mindre börja koka, vilket kan leda till en hårkatastrof och att håret får en så kallad kemisk klippning – det vill säga att bindningarna i håret förstörs och går av.

Källor: News.com.au, Baaam.se Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: