Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsexperten tipsar: Så fixar du perfekt röda läppar

30 okt, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografsam lion/pexels
kvinna med rött läppstift som provar kläder och skrattar
Slipp färg som blöder ut i linjerna eller sätter sig likt en clownlik ram runt munnen med de här enkla knepen.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Drömmer du om lysande röda och eleganta läppar men tycker det är knepigt att få färgen att sitta snyggt? Det ser ofta så fint ut precis när man målat på sitt läppstift bara för att upptäcka att det rymt ut i de där små irriterande linjerna runt munnen efter någon timme. Eller så har färgen försvunnit bara delvis, oftast mitt på munnen med effekten att läpparna liknar de hos en clown. Så hur ska man undvika de här problemen? Hur gör man för att få till perfekt röda läppar som sitter snyggt i timmar? Här är mina bästa tips som inte bara ger ett snyggare resultat. De fungerar dessutom ännu bättre om du kombinerar dem.

1. Grunda smart

läppenna med plumpande effekt från buxom

För att undvika att ditt läppstift nöts ojämnt och blir till en osmickrande ram kring munnen så är det smart att grunda med något i samma färg. Här finns två saker jag gillar att använda. Det ena är att börja med ett flytande matt läppstift. Det fungerar bäst om du inte har för torra läppar som bas. Det andra är att måla med läppenna och då inte bara konturerna. Använd pennan över hela läpparna. Lättare blir det om du väljer en lite större läppenna.

Annons

Power Line Plumping Lip Liner från Buxom har just en utfyllande och mjukgörande effekt och finns i en klarröd variant. Den kostar 259 kr och finns här. (reklamlänk)

2. Säkra upp konturerna

transparent läppenna från byredo

För att slippa blödande läppstift finns en otroligt fiffig produkt att ta hjälp av. Det är en transparent läppenna som du målar precis utanför konturen. Då får du som en osynlig mur läppstiftsfärgen inte kan ta sig över. Det kostar en slant men är en väl värd investering som gör att du kan släppa oron över att färgen ska smita iväg. Vem har inte gått förbi en spegel och slängt en hastig blick bara för att se att det blivit som en rosig aura kring läpparna. Favorit är Invisible Lip Liner från Byredo som du skruvar upp och kan skärpa med den lilla vässaren som sitter i bakdelen. Den har en ganska mjuk formula och kan även användas som en utjämnande primer över hela läpparna

Invisible Lip Liner från Byredo kostar 290 och finns här. (reklamlänk)

3. Satsa på kvalitet

rött läppstift med matt finish från l'oréal paris

Oavsett om du vill ha klassiskt krämig, elegant matt eller häftig vinyl som finish så tycker jag att du ska satsa på bra kvalitet i stiftet. Några av mina favoriter som jag testat och återkommer till är Rouge Hermès från Hermès som är väldigt dyrt och enbart finns på NK. Fördelarna är att det är lättjobbat, behagligt, pigmenten håller intensiteten i timmar och det finns refill. Här finns både matt och krämig finish i massor av röda varianter. Oavsett vilket du väljer så känns formulan vårdande och skön på. Ett billigare men fortfarande väldigt bra alternativ om du vill ha en fin matt effekt är höstens nya Color Riche Intense Volume Matte från L'Oréal. Här får du ett smalt och lättmålat stift samt färg som verkligen sitter snyggt länge. Det finns i två klara röda färger samt en djupare mer plommonröd variant.

Color Riche Intense Volume Matte från L'Oréal Paris kostar 149 kr och det finns här. (reklamlänk)

klassiskt rött läppstift med modern vinylfinish från byredo

Vill du hellre ha riktig vinylglans ska du kika på Byredos nya flytande läppstift Rouge à Lèvres Liquide Vinyl som trots sin konsistens och finish sitter förvånande bra. Det finns i den snyggt röda Scarlet River.

Annons

Rouge à Lèvres Liquide Vinyl från Byredo kostar 470 kr och det finns här (reklamlänk).

Hur hittar jag rätt röd färg på läppstiftet?

Svaret är att det beror på vilken effekt du önskar. Om du vill att ditt röda läppstift ska se elegant och mjukt ut mot din hud så ska du välja en nyans som har samma underton som du har, dvs kall röd till kall underton och varm röd till varm underton. Gillar du däremot att ditt röda läppstift verkligen poppar och får läpparna i fokus? Då ska du tänka precis tvärtom, dvs välja ett läppstift med motsatt underton.

Annons