Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Expertens 7 knep: så sminkar du en mogen hy

23 aug, 2022 
AvJessica blockström hember
Fotografshutterstock/tt
Smink för mogen hy.
Knepigt att få till makeupen lika snyggt som förr? Trött på att concealern lägger sig i linjerna och skuggan samlas i veck? Det behöver inte vara så. Uppdatera sminkrutinen emellanåt och finjustera allt från placering till produktval. Här tipsar makeupartisten Åsa Östergren om lättfixade knep som gör stor skillnad.
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Det är lätt att bara köra på av gammal vana med samma produkter och samma look. Men huden förändras med åren. Det gör att sminket som blev så fint för 20 år sedan kanske inte har riktigt samma magiska effekt i dag.

Även formen på ansiktet blir annorlunda med åren. Därför blir det mycket viktigare att tänka på placeringen än tidigare. Det handlar dock inte om några stora förändringar, förklarar Åsa Östergren, makeup­artist sedan 18 år och skönhetsredaktör på Kicks Magazine.

Annons

– Titta på och följ med hur ansiktet förändras. Rouget kanske inte är riktigt lika snyggt precis där du brukar borsta på det. Då kan det göra stor skillnad om du bara skjuter upp det en bit och borstar på det lite högre upp än du gjort tidigare.

Makeup­-artisten Åsa Öster­gren.
Makeup­-artisten Åsa Öster­gren.

Solpuder är en annan kategori där det är lätt att gå på gammal vana. Många använder det för att markera och skulptera.

– När ansiktet tappar lite i volym så sjunker vissa partier in. Det gör att du får tydligare konturer av sig självt. Hoppa över bronzer under kindbenet.

Annons

– Det blir finare att ge huden mer glow överallt. Borsta det runt ansiktet och vid hårfästet – där du blir naturligt brun av solen helt enkelt.

Vi bad Åsa om hennes bästa tips som kan vara till hjälp där framför spegeln. Så att din makeup blir minst lika snygg som tidigare.

Utmaning: Äldre hud är torrare och ­foundation lägger sig inte lika snyggt

Åsas tips: ”Fukt är viktigast av allt. Förutom bra hudvård kan du gärna grunda med en återfuktande primer med glow i och sedan använda en krämig foundation som gärna får vara hudvårdande. Snyggast effekt får du om du inte använder mer täckande produkt än du behöver. Foundation måste inte appliceras i hela ansiktet. Kolla var huden är röd eller om du har pigmenteringar och koncentrera dig på dessa partier. Använder du highlighter – välj krämiga produkter då puder lätt ser onaturligt ut och gärna lägger sig i linjer. Lägg den inte alltför nära ögonen. Det blir snyggare att ha den högre upp mot tinningarna, bonuseffekt är att det även lyfter upp det som sjunkit in lite.”

Annons
Luminous Silk Hydrating Primer från Armani.
Luminous Silk Hydrating Primer från Armani. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Favoriter: Luminous Silk Hydrating Primer från Armani gör huden riktigt mjuk och ger vackert glow och Futurist Aqua Brillance Watery Glow Primer från Estée Lauder har en skönt hudvårdande formula som fixar en mer återfuktad lyster. Båda ger mycket bra fäste och grepp till din makeup. Ca 500 kr resp 450 kr.

Du hittar Luminous Silk Hydrating Primer från Armani här (reklamlänk). Futurist Aqua Brillance Watery Glow Primer från Estée Lauder finns här (reklamlänk).

Annons
Futurist Aqua Brillance Watery Glow Primer från Estée Lauder.
Futurist Aqua Brillance Watery Glow Primer från Estée Lauder. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Halo Healthy Glow All-In-One Tinted Moisturizer Foundation från Smashbox är en lätt täckande och oljefri foundation med SPF 25. Ca 350 kr, den finns här (reklamlänk).

Halo Healthy Glow All-In-One Tinted Moisturizer Foundation från Smashbox.
Halo Healthy Glow All-In-One Tinted Moisturizer Foundation från Smashbox. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Strobe Cream från MAC ger huden en härlig livfullhet, skir glans och fukt. Du kan använda den både under och över makeup beroende på hur mycket glow du vill ha. Ca 360 kr. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Strobe Cream från MAC.
Strobe Cream från MAC. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Utmaning: Concealern lägger sig i linjerna och framhäver dem

Åsas tips: ”Det är viktigt att återfukta ordentligt med ögoncreme först. Använd sedan en flytande concealer som också är återfuktande. Tryck in formulan med fingret så att concealern verkligen går in i huden. Ta tid på dig för att göra det ordentligt så kommer du märka stor skillnad. Ta så lite det behövs. Lägg sedan tunt med transparent löspuder ovanpå på för att sätta concealern. Då kommer det att hålla sig snyggt. Har du stora problem med att det inte sitter? Grunda med en ögonskuggsprimer.”

Annons

Favoriter: Original Liquid Mineral Concealer från BareMinerals är krämig men ändå lätt på huden och fungerar som ett filter för att dämpa både mörka ringar och linjer. Finns i många nyanser och innehåller hudvårdande ingredienser. Ca 345 kr. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Original Liquid Mineral Concealer från BareMinerals.
Original Liquid Mineral Concealer från BareMinerals. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Forever Skin Correct Concealer från Dior är även den hudvårdande men passar dig som vill ha en än krämigare produkt med mer täckande effekt. Även denna finns i många nyanser. Ca 380 kr, du hittar den här (reklamlänk).

Annons
Forever Skin Correct Concealer från Dior.
Forever Skin Correct Concealer från Dior. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Utmaning: Porerna har vidgat sig och foundation och ­annan bas fastnar

Åsas tips: ”Även här är en primer en bra hjälp men placera den bara där du behöver den utslätande effekten. Det betyder vanligtvis runt näsvingarna och mellan ögonbrynen. Lystergivande primer kan du med fördel ha i övriga ansiktet. Det magiska tricket är att sedan använda ett löspuder av riktigt bra kvalitet. Lägg gärna lite extra pengar på just denna. Pudret ger illusionen av mindre porer och drar dessutom ner glans. Det måste vara en lätt produkt och den ska appliceras med en rejält fluffig borste.”

Annons
Loose Setting Powder från Laura Mercier.
Loose Setting Powder från Laura Mercier. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Favorit: Loose Setting Powder från Laura Mercier är älskad klassiker med viktlös formula som inte lägger sig i linjer utan tvärtom ger en helt osynlig finish. Ca 450 kr,. Den finns här (reklamlänk).

Dewy Glow Setting Spray från Lumene.
Dewy Glow Setting Spray från Lumene. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Utmaning: Ögon­skuggan lägger sig ojämnt och samlas i vecken

Åsas tips: ”En ögonskuggsprimer hjälper dig att få på skuggor mycket jämnare och de sitter dessutom otroligt mycket bättre. Till skillnad mot övriga ansiktet tycker jag att det är bättre med puderskuggor än krämiga produkter på ögonlocken. De sitter bättre här. Tänk sedan på att jobba in din skugga med en platt och tät pensel. Då får du bättre ­täckning. Tryck hellre än att svepa så sitter det bättre. Fokusera färgen nära ögat. Det är där den kommer synas mest. Låt inte skuggan gå för långt utanför eller för mycket under. Jobba hellre uppåt. Glöm det gamla tipset att inte ha glitter när man blir äldre. Gillar du det så kör!”

Annons
Photo Finish 24 Hour Shadow Primer från Smashbox.
Photo Finish 24 Hour Shadow Primer från Smashbox. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Favoriter: Photo Finish 24 Hour Shadow Primer från Smashbox fäster din skugga och gör även att färgen blir mer intensiv. Ca 205 kr. Den finns här (reklamlänk).

MAC:s Powder Kiss Eye Shadow.
MAC:s Powder Kiss Eye Shadow. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Ögonskuggor med riktigt bra pigment som sitter bra är MAC:s Powder Kiss Eye Shadow och YSL:s Satin Crush Mono. Ca 200 kr resp 330 kr. Du hittar ögonskuggan från MAC här (reklamlänk). Ögonskuggan från YSL finns här (reklamlänk).

Annons
YSL:s Satin Crush Mono.
YSL:s Satin Crush Mono. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Utmaning: Brynen är glesare och det är svårt att få till formen

Åsas tips: ”Det blir extra viktigt att fylla i med jämna linjer. Den undre linjen är viktigast att få till så den blir jämn. Undvik också att vinkla till formen för mycket. Satsa hellre på en mjukare brynlook. Med en mjuk brynpenna eller pomada i rätt nyans blir effekten inte så hård, välj hellre ett steg ljusare än vad du gjort tidigare. Då blir det också lättare att få till formen då den ljusare färgen är mer förlåtande.”

Annons
Dipbrow Pomade från Anastasia.
Dipbrow Pomade från Anastasia. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Favortier: Dipbrow Pomade från Anastasia är en pigmenterad creme du applicerar med pensel och därför får lite mer frihet. Den kan också användas till andra saker. Föredrar du penna är Superfine Liner for Brows från Clinique väldigt lätt att arbeta med och ger fin effekt. Ca 270 kr resp 235 kr. Spana in pomaden från Anastasia här (reklamlänk).

Superfine Liner for Brows från Clinique.
Superfine Liner for Brows från Clinique. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Utmaning: Sköra och tunna fransar

Åsas tips: ”En av de viktigaste detaljerna om du vill ha en piggare blick är att markera fransarna. Ett lätt knep är att måla mellan fransarna med en krämig kajalpenna, se till att verkligen gnugga in färgen här. Använd också fransböjare. Det ger ett lyft och får fransarna att se längre ut. Jag tycker att man ska investera i en mascaraprimer. Den adderar extra volym och längd plus att din mascara sitter bättre. Tricket för att det inte ska bli klumpigt är att inte låta den torka. På med mascara direkt. Använd gärna mascara även under ögat. Det är väldigt fint.”

Annons

Favoriter: Diorshow Maximizer Mascara Primer 3D från Dior är en lyxig klassiker som verkligen gör jobbet under mascaran. Ca 385 kr. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Diorshow Maximizer Mascara Primer 3D från Dior.
Diorshow Maximizer Mascara Primer 3D från Dior. Klicka på bilden för att komma direkt till den

Lash Idôle Mascara från Lancôme är en otroligt bra mascara. Den är inte vattenfast men tårfast vilket gör att den både sitter bra och bibehåller formen du böjt till med tången. Ca 299 kr. Den finns här (reklamlänk).

Lash Idôle Mascara från Lancôme.
Lash Idôle Mascara från Lancôme. Klicka på bilden för att komma direkt till den
Annons

Utmaning: Konturen är suddig och ­läppstiftet blöder

Åsas tips: ”Markera läpparna med en penna även om du bara vill ha naturlig look. Då kan du också jämna till konturen en aning. Välj en nyans som är ­samma som din egen läppfärg. När du målat på allt ska du le så brett du kan och sedan gnugga in läppennan i konturen. Då får du in färgen även där det är lite veck. Det gör också att läppstift och glans inte kan blöda ut då du fyllt i alla smitvägar.”

Lip Pencil från MAC.
Lip Pencil från MAC. Klicka på bilden för att komma direkt till den.

Favorit: Lip Pencil från MAC är både mycket bra, finns i mängder av färger, är lätt att vässa för skarp topp och har ett plånboksvänligt pris. Ca 190 kr. Den finns här (reklamlänk).

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons