Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så får du bort oönskad hårfärg ur håret - fyra fiffiga knep

30 jul, 2021 
AvAmanda Annell
FotografTT
I bland blir inte färgningen av håret exakt så som man hade sett framför sig.
Följden blir inte sällan en panikåtgärd där det experimenteras med nya andra färger eller blekning – som skadar håret ännu mer.
Sluta med det och testa istället någon av dessa fyra metoder för att få färgen att släppa.
Annons
Skönhetsredaktörens bästa torrschamponBrand logo
Skönhetsredaktörens bästa torrschampon

Att färga håret på egen hand hemma, oavsett om det handlar om utväxt eller hela barret, är en ganska oknepig historia. Det finns mängder av olika produkter i butikshyllorna i dag, och framförallt är det trevligt för plånboken att kunna göra själv i bland och glesa ut frisörbesöken.
Men säg den som inte varit där, plötsligt går det inte alls som det var tänkt, det blir för mörkt, sotigt eller fläckigt.
Den naturliga reaktionen är att börja färga med andra färger eller dra i slingor vilket skadar håret ännu mer och förmodligen inte gör dig nöjdare med frisyren efteråt.
Men det finns faktiskt fiffiga metoder för att bort oönskad färg ur håret, inte bara är de enkla, ingredienserna som behövs har du förmodligen redan i ditt skafferi eller på diskbänken.

Metod 1: Bikarbonat och mjällschampo

För detta knep behövs bara två saker, ett schampo som tar bort mjäll, till exempel Head & Shoulders, och bikarbonat. Just det, sånt där vitt pulver som används i bakning men också funkar att rengöra vita skor med. Bikarbonat har en blekande effekt men är inte lika starkt som blekningsmedlet hos frisören.

Annons

Blanda bikarbonat och schampo i en skål, lika mycket av varje produkt och massera in blandningen i ditt duschade hår. Se till att få mycket lödder och låt mixen sitta i några minuter. Skölj ur och du kommer högst troligt att se hur färg rinner ner tillsammans med vattnet.

Om det behövs kan metoden behöva upprepas ett par gånger och bäst effekt blir det om du "avfärgar" på det här sättet tämligen omgående, inte flera veckor senare.

Metod 2: Diskmedel och schampo

Även här krävs bara två produkter som du förmodligen redan har hemma: diskmedel och schampo. Valfritt märke.

Ta tre till fem droppar diskmedel tillsammans med en klick schampo och mixa ihop. Applicera blandningen i det våta håret och börja massera in. Låt det löddra rejält och verka i några minuter. Skölj sedan ur ordentligt då diskmedel gör håret väldigt torrt. Använd balsam eller inpackning efteråt.

Metoden kan behöva upprepas men undvik att göra det fler gånger efter varandra, då för mycket diskmedel kan skada håret.

Metod 3: C-vitamin

Här behövs C-vitamin i tablettform och varmt vatten. Metoden är bäst för hår som blivit färgat med semi-permanent färg (som påstås gå ur efter 28 tvättar) och ska göras ganska omgående efter missfärgningen.

Annons

Ta tre-fyra C-vitamin tabletter och krossa dem i en skål. Häll på varmt vatten och blanda ihop till en typ av kräm. Applicera bladningen på vått hår och låt det sitta i en timme. Använd plastpåse eller duschmössa runt håret medan blandningen verkar.

Skölj sedan ut krämen, schamponera och använd balsam. Om färgningen genomfördes de senaste dagarna bör resultat synas direkt.

Metod 4: Vinäger

Två enkla ingredienser här också; vinäger och varmt vatten. Det ska dock vara vanlig vitvinsvinäger och inte äppelcidervinäger. Vinäger är som alla vet otroligt surt och många hårfärgningar tål inte sura ämnen.

Ta en skål och blanda vinäger och varmt vatten, lika delar av varje. Häll över håret och låt sjunka in, sätt över en plastpåse eller duschmössa och låt verka i 15-20 minuter. Skölj blandningen ur håret och schamponera, gärna två gånger. Förhoppningsvis ser du med egna ögon hur färgen rinner ut med duschvattnet.

Lycka till!

Källa: wikihow.com

Annons