volym-har-glans-knep

Det går inte att bygga volym på enbart luft, precis som ett hus inte står utan grund. Därför är det viktigt att jobba målmedvetet från hårbotten och utåt, oavsett hårets längd. Till hjälp finns numera en hel arsenal av verktyg, och smarta produkter.

Textur är en avgörande faktor för att få till det önskade lyftet. Rätt produkter kan få stråna att putta isär varandra så att det kommer in luft emellan. Alternativ finns i form av både mousse, spray och puder. Ta det dock lugnt med mängden. Lite räcker lång väg om du arbetar in det grundligt. För mycket kan ge motsatt effekt.

Det gäller även att komma ihåg att stylingen börjar redan i duschen. En god idé är att välja just volyminriktning på både schampo och balsam. Och var noga med att skölja ur ditt balsam, annars kan rester tynga ner håret.

Men grundläggande för fin volym är inte minst att få till en bra föning. Ett ordentligt jobb betalar sig genom att håret förblir snyggt i flera dagar. Skulle du börja ana en smutsig hårbotten så kan det ofta räddas med lite torrschampo.

Utöver ditt jobb med stylingen så kan även frisören hjälpa dig från grunden. Till exempel gör färgade slingor så att stråna sväller en smula. Att färgen inte är helt kompakt ger också intryck av mer hår.

 

Axellångt hår

För lite hjälp på traven, be frisören om en lätt uppklippt frisyr. Då blir det lättare att jobba upp volym hemma. Har du ett hår som snabbt känns smutsigt och fett kan volymprodukter ibland öka på problemet, och då är saltspray en bra lösning. Använd den dock inte på vanligt sätt i längderna, där kan du prova en mousse med volymeffekt. Saltsprayen applicerar du i stället nära hårbotten och fönar där. Ger en höjning som kan hålla i flera dagar.

 

Lockigt hår

Med lockar kommer ofta en hel del gratis volym. Problemet brukar vara att det mesta är koncentrerat till topparna medan benan förblir platt.

Ett enkelt knep att börja med är att lägga benan i ett sicksackmönster. Du kan också använda en volymtång eller göra en enkel fingertupering för att få en naturligt burrig effekt. Ta en slinga i taget, håll i topparna med ena handen, ta tag med andra handens pek- och långfinger och dra dem mot hårbotten. Fixera med en vanlig spray för hållbarhet och krama in en glanscrème i topparna för att få upp lystern.

 

Långt hår

Långa längder kan vara en prövning att föna, men det behöver trots allt göras om du vill få till höjden. Grunda med någon sorts volymprodukt i hela håret och en så kallad rootboost vid hårbotten. Börja med att hålla fönen nära rötterna, ta hjälp av en liten hårborste för att fånga upp och vinkla stråna åt olika håll för att ändra hårets naturliga fall. Då kommer det att resa på sig. När du är färdig i hårbotten kan du blåsa igenom resten av håret och avsluta med kallknappen. Lättast för att få ihop topparna och ge dem snygg form är att använda en värmeborste.

 

Kort hår

Att föna är alltid att föredra när det gäller volym, men med en kort frisyr kan du komma undan eftersom håret inte väger så mycket. Enklast är att använda volymprodukter direkt i torrt hår. Ett bra hjälpmedel är så kallade volympuder som appliceras nära hårbotten. Använd fingertopparna för att gnugga runt pudret lite försiktigt.

FOTO INA

Missa inte att läsa:

Skönhetsredaktörens budgetfavoriter
10 skäl att använda en CC-creme
Proffsens smartaste skönhetsknep
Årets bästa mascaror