Artikeln innehåller reklamlänkar
Förenkla din hudvårdsrutin – få samma resultat
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter
1:03

Efter reklamen: Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

(1:03)

Slå på ljud

Så många hudvårdsprodukter, så lite tid. När K-beauty svepte in över landet förespråkades en perfekt planerad hudvårdsritual med 12 olika steg. Och visst kan det vara härligt att stå i timmar och smörja in sig. Men det måste finnas tid och ork och ibland vill man bara ha allt klart i raketfart för att kunna slänga sig i säng.

En lång rutin kan addera mer stress om hudvården blir ett ok i stället för något härligt. Mer stress är något vi inte behöver. Fler produkter behöver faktiskt inte heller vara bättre, tvärtom kan även det stressa huden med irritationer, känslighet och utslag som resultat.

Från K-beauty till skinimalism

Nu svänger pendeln, och det rejält. Vi skalar ner rutinen och prövar en mer slimmad och snabbjobbad variant. Och vi har ett par nya heta ord att addera till hudvårdslingot: skip care, eller skinimalism som det också kallas.

Vad innebär det? En mer minimalistisk hudvård där produkterna levererar mer och ger fler funktioner i samma flaska. Nya teknologier och ingredienser gör att du inte behöver kompromissa med resultatet. Och färre produkter betyder för det mesta mindre avtryck på naturen.

Det kan vara rengöring som exfolierar, mjukgör och fungerar som ansiktsvatten, vårdande dagcreme med pigment som direkt dämpar rodnader och makeup som förutom att göra huden tillfälligt snyggare även fyller på med en fin dos hudvård. Det kan också vara att slänga i en multifunktionell och aktiv produkt i basuppställningen. Där är ett essence magiskt, ett slags supereffektivt ansiktsvatten med serumliknande egenskaper. Tack vare lättviktsformula tar det sig snabbare och djupare ner i de olika lagren och du kan skräddarsy produkt efter vilket problem du vill ha löst. Hur och när du stoppar in det? Efter rengöring och innan serum, använder du ansiktsvatten kan du hoppa över det. Pressa in lätt med fingrar och handflator. Att fukta en bomullsrondell med brygden gör bara att du slänger en massa oanvänd produkt i papperskorgen.

Läkemedelverkets larm: Solskydd i Sverige kan ha stora brister

Maxa din minimalistiska rutin i 4 steg

  1. Välj rengöring med omsorg. Den lägger grunden till en välmående hy. Utan en ren och fräsch utgångspunkt kommer resten av stegen inte att göra lika bra nytta, fel rengöring kan till och med ha effekten att dina produkter får jobba i motvind för att återställa hudbarriären.
  2. Massage gör mycket gott för huden. Har du rengöring i balm-, mjölk- eller oljeform är det sköna konsistenser att massera med någon minut. Några droppar hudvårdande olja ihop med ett redskap fungerar också fint. Prova till exempel att arbeta med en Gua Sha eller en jade-roller när du ändå kollar Netflix.
  3. Ta gärna bort din rengöring med en fuktad frottéduk eller liknande så får du in lite snäll peeling varje dag utan att det tar någon extra tid. Använder du kallt vatten adderar det dessutom extra lyster och fräschör till huden.
  4. Det finns några stjärningredienser som bevisat gör skillnad för huden och därför alltid rekommenderas i rutinen, förutom fukt handlar det om C-vitamin, solskydd och retinol. Fyll gärna på med C-vitamin på morgonen, under solskydd, och arbeta med retinol till natten.

4 multifunktionella rengöringar

Ansiktsrengöringen Enlighten Brightening Cleanser från Neostrata

Enlighten Ultra Brightening Cleanser från Neostrata ger ett lätt skum som förutom att rengöra och exfoliera också har en utjämnande effekt på hudtonen. Ca 339 kr/100 ml.

Här hittar du Enlighten Ultra Brightening Cleanser (länk till butik) från Neostrata.

Ansiktsrengöringen Oxy-Glow Clean från Filorga

Oxy-Glow Clean från Filorga tar bort både smink, smuts och föroreningar som fastnat i huden samtidigt som den återfuktar och ger extra fin lyster. Ca 255 kr/125 ml.

Här hittar du Oxy-Glow Clean (länk till Lyko) från Filorga.

Ansiktsrengöringen Clear Gel Wash från Sensai

Clear Gel Wash från Sensai har en spännande formula som utan att löddra eller störa hudens barriär skonsamt löser upp smuts och sebum som fastnat nere i porerna. Ca 510 kr/145 ml.

Här hittar du Clear Gel Wash (länk till Åhlens) från Sensai.

Ansiktsrengöring Eau Thermale Cleansing Balm från Cremorlab

Eau Thermale Cleansing Balm från Cremorlab rengör på djupet, ger lätt exfoliering, mineralrikt vatten ger fukt och zink ihop med panthenol lugnar rodnader och irritationer. Ca 420 kr.

Här hittar du Eau Thermale Cleansing Balm (länk till Kicks) från Cremorlab.

4 välgörande essence

Pro-Collagen Marine Moisture Essence från Elemis

Pro-Collagen Marine Moisture Essence från Elemis slussar ner fukt och ger huden fin studs med välgörande algen Padina pavonica, hyaluronsyra och mineralrikt källvatten. Ca 795 kr/100 ml.

Här hittar du Pro-Collagen Marine Moisture Essence (länk till Lyko) från Elemis.

Redness Relief Essence från Dermalogica

Redness Relief Essence från Dermalogica lugnar stressad hy, dämpar rodnader och stärker barriären med bland annat aloe vera, betaglukan och lakritsrotsextrakt. Ca 485 kr/150 ml.

Här hittar du Redness Relief Essence (länk till butik) från Dermalogica.

7% Niacinamide Re-Texturising Toner från Beauty Act by Kicks.

7% Niacinamide Re-Texturising Toner från Beauty Act by Kicks är perfekt när du vill förbättra hudstruktur, motverka utbrott och minska porstorlek. Ca 179 kr/150 ml.

Här hittar du 7% Niacinamide Re-Texturising Toner (länk till Kicks) från Beauty Act by Kicks.

Powercell Skinmunity Deep Regenerating Essence från Helena Rubinstein

Powercell Skinmunity Deep Regenerating Essence från Helena Rubinstein är lyxdroppar med växtceller som ger cellförnyelsen bättre fart plus en rejäl fuktboost. Ca 1250 kr/200 kr.

Här hittar du Powercell Skinmunity Deep Regenerating Essence (länk till Lyko) från Helena Rubinstein.

4 dubbeljobbande ansiktscremer

Alpha Ret Overnight Face Cream från Skinbetter Science

Nattcreme där du får en perfekt avvägd mix med retinol, glykolsyra och återfuktande ingredienser är hyllade Alpha Ret Overnight Face Creme från Skinbetter Science. Ca 1295 kr/30 ml.

Skin Food från Weleda

Skin Food från Weleda är en multifunktionell klassiker som återfuktar, lugnar och stärker barriären. Ger också fin lyster, fungerar som primer och kan användas som highlighter. Ca 84 kr/75 ml.

Här hittar du Skin Food (länk till Kicks) från Weleda.

C+ Collagen Deep Cream från Dr Dennis Gross

C+ Collagen Deep Cream från Dr Dennis Gross plumpar, stärker, motverkar inflammationer och ger jämnare ton med C-vitamin, aminosyror och näringsrika oljor. Ca 995 kr/50 ml.

Här hittar du C+ Collagen Deep Cream (länk till Lyko) från Dr Dennis Gross.

Calm-Essentiel Redness Corrective Gel från Clarins

I Clarins nya serie för känslig hy finns Calm-Essentiel Redness Corrective Gel, en återfuktare med pigment som direkt minskar rodnader och dämpar irritationer. Ca 395 kr/30 ml.

Här hittar du Calm-Essentiel Redness Corrective Gel (länk till Åhlens) från Clarins.

Snygga hårfärgen som är heta trenden just nu – inspireras av kändisarna

Mest läst