1:02

Efter reklamen: 9 kändisars gråa hår-trend på röda mattan

(1:02)

Slå på ljud

Att celebriteterna börjat omfamna sina naturliga hårmanar har få missat, allt fler Hollywoodstjärnor visar upp sitt gråa hår på röda mattorna. Men det en modeströmning som också märks på salongerna i Sverige.

– Det är hundra procent en trend som jag tror kommer att bestå. Jag har flera kunder som redan i 35- 40-årsåldern beslutar sig för att sluta färga över det grå. Så var det aldrig förut, då skulle de vita hårstråna bort, säger Annie Ankervik, 36, en av Sveriges främsta hårkonstnärer som vunnit utmärkelser även internationellt.

Grått är tecken på mångfald

Efter sju år som hårstylist inom reklam och mode i Stockholm och samarbeten med artister som Tove Styrke och Agnes, är Annie Ankervik tillbaka i sin ungdoms stad Västervik där hon under sommaren lanserat Swimming on Mars, en kreativ studio där hon tar emot kunder, håller utbildningar och arbetar kreativt och konstnärligt med hår inför fotograferingar och visningar.
– Även i en liten stad finns det plats för stora drömmar, konstaterar Annie Ankervik som tror att fler kvinnor som tar klivet mot sitt naturliga grå är ett tecken på att normer håller på att suddas ut och att en personlig stil är mer tillåten överlag.

– Det har aldrig funnits så mycket diversity i modet som nu och det är samma för håret. Det är definitivt en trend att vara unik och hitta sin egen stil, utan att följa en bestämt målbild. Jag tycker det är kul att det går åt det hållet. För dem som aldrig har börjat färga över det grå utan bara låtit det vara från början, blir det aldrig en åldersgrej.

Frisören Annie Ankervik välkomnades tillbaka till Västervik av lokaltidningen.

Dock pratar hon som frisör inte om grått hår, utan om vita hår och vitandel - eftersom det inte finns några grå strån, förklarar Annie.

– Ett hårstrå blir vitt för att det förlorar sitt pigment. Det är när de vita stråna blandas med din naturliga hårfärg som det blir en grå känsla. Det är därför det finns olika nyanser av grått. En del får "salt n pepper" som är väldigt mörkt blandat med vita hårstrån och en del går mer åt silver. Då har man större vitandel eller så är den naturliga nyansen väldigt ljus, säger Annie Ankervik.

5 mogna kvinnor med fantastisk stil

Viktigt att skydda det grå för solen

Ett grått och välvårdat hår kan precis som alla andra färger se fantastiskt ut men det gäller att vara lite extra snäll mot de vita stråna, eftersom de tenderar att bli torrare.
– När man förlorar sitt pigment kan man också förlora sitt smörjmedel i håret. Därför är det extra noga att återfukta och tänka på att inte utsätta sitt grå hår för för mycket sol. Vara räddare om det helt enkelt.
– Om man vill behålla den grå nyansen man har av blandningen vita hår och sin naturliga färg är det bra att inte bleka det för mycket i solen. Då riskerar det att få en gulare nyans, säger Annie Ankervik och delar med sig av sina bästa tips till Feminas läsare.

Annie Ankervik har vunnit Sveriges största hårtävling Årets frisör två gånge

Annie Ankervik har vunnit Sveriges största hårtävling Årets frisör två gånger

LINDA ANDERSSONAnnie Ankerviks guide till ett välmående moget hår:

1. Återfukta!

Hårstrån som förlorar sitt pigment kan uppfattas "fjösigare" och torrare, därför är det bra att använda återfuktande produkter.

– I bland får du vitandel som blir väldigt grova och då är det bra med mjukgörande produkter som gör stråna mer följsamma och lättare att forma. Välj shampoo och balsam där det står "moisturizing" på flaskan, tipsar Annie Ankervik.

2. Skydda för solen
För att behålla sin grå nyans är det viktigt att tänka på att inte utsätta håret för för mycket sol och det finns flera effektiva och enkla sätt att skydda både håret i sig och färgen, enligt frisören:
Jag brukar slå ett slag för att använda scarf, det är både praktiskt och snyggt, men men man kan också använda uv-skydd eller fläta håret.

3. Glöm inte hårbotten
Hårets välmående startar från rötterna och eftersom hårbotten tenderar att bli en aning hårdare med med åldern, kan det vara värt att hjälpa till med cirkulationen. Det kan du göra genom att massera hårbotten och återfukta med en mask, olja eller serum.

– Serum använder många i ansiktet men glömmer bort att hårserum även kan vara väldigt välgörande för cirkulationen i hårbotten.

Silver är det nya svarta. Click to add image caption

TT


4. Föna rätt
Värme är som bekant inte toppen för håret. Annie Ankervik sätter inte absolut no-no för att använda värmeverktyg men det gäller att föna med förnuft och finess.

– Om du fönar är det viktigt att föna med fjällskiktningen, säger hon och förklarar:

– Fjällskiktet är det yttersta lagret på håret. Det är alltid öppet när håret är blött och för att få det glansigt och friskt vill man att när det ska vara stängt när det är torrt. Om du fönar håret i motsatt riktigt mot vad det växer kommer fjällskiktet att öppnas ännu mer vilket gör att håret inte ser så lyxigt ut och det sliter extra.

5. Ha tålamod med din grå nyans
Oavsett om du väljer att omfamna din grå utväxt eller önskar "forcera" fram en en kall grå färg, bör du vara inställd på att det kan ta lite tid att hitta rätt nyans.
– Har man varit mörk är det lite av en process. Det är svårt att färga ett hår som är mörkt till att bli väldigt ljust och kallt. Om du fortfarande är mörkare på vissa ställen i håret kan det se konstigt ut om man gör sig för ljus där direkt. Det kan ta några gånger innan man har nått det resultat man vill ha, säger Annie Ankervik.

Annie Ankervik

Ålder: 36

Familj: Man och två barn.

Bor: I Västervik

Gör: Frisör och hårtylist med salongen Swimming on Mars i Västervik. Har också grundat Kollektivet KAI, en grupp av kvinnliga hårstylister som gått samman för att stötta varandra.
Utmärkelser i urval: Har vunnit Årets frisör två gånger, samt utmärkelsen Årets stylist vid Davines World Style Contest 2017 och 2018.