Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud

Kyla och låg luftfuktighet gör håret torrare, mössan stökar till frisyren och lager på lager av kragar och sjalar ända upp till hakan nöter rent fysiskt på topparna. Kan man verkligen ta sig igenom vintern med något slags hårvärdighet? Svaret är ett absolut ja! Vi börjar från början.

Tvätta håret varsamt

Nu när håret är extra skört är det viktigt att vara lite extra varsam, inte bara när du stylar det. Här finns massor av tips att tänka på redan när det är dags för hårtvätt.

– Borsta ut håret innan du går in i duschen för att ta bort rester från styling och dra ut lite fett från hårbotten ut på stråna. Det ger ett slags förtvätt som också skyddar, förklarar Anette Tyche, utbildningsansvarig på Davines.

– Tvätta sedan genom att massera in ditt schampo i hårbotten och stryk resten över längderna, gnugga inte. Gnuggar du blir det friktion på stråna som ruggar upp ytan. Det kan göra håret frissigt.

Anette tipsar också om att undvika schampo med de starkaste sulfaterna, de som går under namnet sodium lauryl sulfate och sodium laureth sulfate på ingredienslistan.

– De kan göra håret torrare.

Anette Tyche, utbildningsansvarig på Davines

Anette Tyche, utbildningsansvarig på Davines

Har du lockigt hår? Det blir väldigt lätt torrt då stråna håller fukt sämre och lockarna gör det svårare att få ut de naturliga oljorna från hårbotten ut på stråna.

– Tvätta det inte för ofta. Behöver du styla om det kan du skölja igenom med ljummet vatten och sedan applicera balsam.

Sist men inte minst är temperaturen på vattnet en faktor att tänka på.

– Det är samma som för huden, blir det för varmt kommer det att bli torrare.

Frisörens varning: Undvik detta när du färgat håret

Så lägger du hårinpackning på rätt sätt

Inpackning är ett bra sätt att trycka in vårdande ingredienser. Men vad ska man välja? Precis som du kan jobba med flera serum beroende på vad huden behöver så är det en god idé att ha olika hårmasker. Då kan du anpassa inpackningen efter hårets behov för dagen.

– Har du kört mycket med värmeverktyg ett tag så är det bra att jobba återuppbyggande. Kolla efter inpackning med till exempel keratin och protein. Är håret färgat kanske du ska stoppa in en pigmenterad inpackning med jämna mellanrum för att bevara tonen mellan salongsbesöken. Och för att hålla håret fräscht hela vintern är regelbunden fuktinpackning ett måste, menar Emma Bredberg som är frisör på Björn Axén.

– Är det väldigt torrt kan du gärna köra en kur med fuktgivande inpackning efter varje schamponering under en period.

Emma Bredberg som är frisör på Björn Axén

Emma Bredberg är frisör på Björn Axén

Verkningstiden kan variera väldigt mellan olika inpackningar. Emma förklarar att en produkt som ska sitta tre minuter går lite ytligare medan du på tio minuter får djupare effekt.

– Det är dock alltid bättre att köra tre minuter än att strunta i inpackning över huvud taget. Gör det som passar in i just din vardag!

Emma har några knep för att du ska få ut så mycket som möjligt av din hårmask.

– Viktigt är att krama ur så mycket vatten du kan innan applicering för att vattnet inte ska spä ut produkten. Dela sedan gärna upp håret innan du arbetar in den så blir det lättare att fördela och få ut över hela håret.

Hon poängterar också vikten av att få ner inpackningen till huden i hårbotten. Kommer inte det att tynga ner ett tunt hår?

– Nej, fukt blir inte tungt, bara fräscht. Se bara till att skölja igenom håret ordentligt efteråt. Det är något som många slarvar med för att man har lite bråttom.

Så snuskig är din hårborste egentligen – videon visar

Om du använder din inpackning hela verkningstiden behöver du inte använda balsam efteråt. Ju längre tid den får sitta, desto mer tid får den på sig att sluta fjällskikten igen.

– Har du bastu hemma eller på gymmet är det toppen att sitta med inpackningen där en stund. Det får den att gå in ännu bättre.

Vill du göra inpackningen till en lyxig spa-kur? Då ska du testa Moroccanoils nederländska stylist Mariska Schuttens tips.

– Välj den mask som är bäst för ditt hår. Skopa upp i handen och mixa några droppar arganolja i. Applicera från topparna till rötterna så att håret med mest historia får mest produkt. Låt sitta minst fem minuter och skölj sedan ordentligt.

Styla håret smart

Lägg ner tid på stylingen så kan den hålla i flera dagar, ett smart sätt att slippa använda värmeverktyg varje dag, vilket annars både sliter och torkar ut. Men hur får man det att se snyggt ut dag två och tre?

– Använder du rätt grund håller det längre. Det viktiga är att produkterna inte får bli för kraftiga i håret så de tynger ner. Jag kör sedan torrschampo i light-version för att hålla det fräscht och sätter upp det i en knut innan sängdags för att slippa trassel, berättar Mariska.

Moroccanoils stylist Mariska Schutten

Moroccanoils stylist Mariska Schutten

Om du ändå behöver styla om håret måste du inte gå igenom hela proceduren av att tvätta eller blöta igenom helt för att fixa ny form. Använda bara en balsamsprej för att fukta upp det. Undvik att spreja med vatten då det kan göra det ytterligare lite torrare.

Om formen är fin men topparna lite trista kan du snabbt fixa det med vårdande hårserum. Det finns flera nyheter att testa som inte tynger ner håret alls. Ta bara några droppar och krama försiktigt i topparna. Dra sedan igenom med en bredtandad kam.

Hur undviker man att håret blir helt platt under mössan? Mariskas tips är återigen torrschampo.

– Grunda med ett torrschampo som innehåller risstärkelse innan du drar på dig mössan. Då behöver du bara rufsa upp håret försiktigt för att få in lite luft när du tar av dig den.

Var snäll mot hårbotten

Brukar du få kli i hårbotten på vintern? Stramar skalpen som om den krympt ett par storlekar? Det är inte bara stråna som påverkas under den kalla perioden. Även huden nere i hårbotten kan snabbt bli torr och irriterad av temperaturväxlingar, varma duschar och heta fönar. Stress kan visa sig i en irriterad hårbotten och det kan bli värre på vintern eftersom huden redan är utsatt. Använder du mycket torrschampo och andra stylingprodukter? Det kan också bidra till att det blir stökigt. Och allt det här är dåliga nyheter för resten av håret. Stråna börjar sin bana där nere i botten.

– Din hårbotten säger mycket om dina rutiner och om hur ditt hår kommer att må, berättar Emma.

Smarta knepet för att locka håret enkelt utan värme

Vad kan man göra för att undvika problem här? Förutom att se till att din inpackning kommer hela vägen ner i botten och återfuktar så är det viktigt att hålla huden här fri från till exempel gammalt torrschampo och döda hudceller. Det gör du med en skonsam hårbottenpeeling eller ett djuprengörande schampo.

– Torrschampo kan lägga sig som en hinna och täppa igen vilket förvärrar problemet om det redan är torrt i huden här.

Mariska Schutten rekommenderar att du förbereder en torr hårbotten med några droppar hårbottenbehandling, gärna med en lätt exfolierande effekt.

– Många tänker inte på att peela hårbotten men det är ett bra sätt att återställa balansen. Gör det någon gång i veckan och låt dropparna verka i 5–10 minuter innan du tvättar håret. Du kan gärna massera in dem en stund för att också fåi gång bättre cirkulation.

Mest läst