Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Frisyren som Hollywoods hårstylister rekommenderar för moget hår

13 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock Editorial/TT
När det kommer till korta hårfrisyrer för mogna kvinnor har vi kommit långt, sedan de permanentade hårens storhetstid på 80-talet.
Här är det nya superklippet som hårstylisterna rekommenderar för dig med moget hår!
Annons
Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarnaBrand logo
Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarna

Långt eller kort hår? Det är frågan. I teorin är kort hår efter en viss ålder en bra idé. Efter låt oss säga 50 år (även om detta är ytterst individuellt), börjar hårets åldrande synas – håret blir torrt, mer svårfriserat och förlorar dessutom färgpigmentet melanin, som förutom färg bidrar med glans.

Om vi spolar tillbaka bandet till 80-talet, skulle nästan alla 50-plussare bära en kort permanentad frisyr á la Blanche, Dorothy eller Rose från succéserien Pantertanter.

I dag finns tack och lov fler alternativ att välja mellan, och faktum är, det behöver inte vara en kort frisyr över huvud taget.

Här är nya trendfrisyren som hårstylisterna hyllar – den gör under och ger volym till ett moget hår!

Här är frisyren som ger spänst till moget hår

Så, vad finns det för frisyrer att välja på för kvinnor med moget hår i dag? Hårstylisten Mara Rozak, som stylar några av Hollywoodelitens mest framstående skådespelare, rekommenderar en mjuk och mångsidig frisyr.

Annons

Den får gärna ha lite längd, då det blir lättare att experimentera med färg, oavsett om man omfamnar hårets naturliga färgskiftningar eller ej.

Den mellanlånga boben, eller mob:en som den också kallas (inte att förväxla med den långa boben, lob), är den perfekta längden för moget hår menar Mara. Längden ska vara ner till punkten som markerar mitten på nacken baktill. På så sätt får man maximalt med rörelser i håret och skapar organisk spänst.

Dessutom funkar frisyren till alla typer av hår – olika typer av lockigt som rakt hår – och framför allt även moget hår.

Angela Bassett på Golden Globe-galan 2023.
Angela Bassett rockar en mellanlång bob-frisyr på Golden Globe-galan 2023.

Det ska du tänka på om du vill klippa lugg med moget hår

Hårstylisten utvecklar kring frisyren och menar på att de ”osynliga uppklippningarna” i mob:en gör att håret känns friskt och viktlöst på ett härligt sätt.

Annons

På frågan om huruvida man bör para mob:en med en lugg framtill säger Rozak att det är valfritt.

Om du vill ha en lite mer spänstig lugg som inte bara ligger platt på pannan, bör du dock satsa på en lite längre gardinlugg, ungefär i höjd med näsan. Det säger kända hårstylisten Harry Josh enligt tidningen Allure.

Cate Blanchett på röda mattan tidigare i år.
Cate Blanchett på röda mattan tidigare i år.

Kändisfrisörerna hyllar mob:en (en mellanlång bob)

Ytterligare en hårstylist som stämmer in i hyllningskören kring den trendiga mob-frisyren är Jonathan Colombini, som länge jobat för L’Oréal Paris och som dessutom startat salongen John Henry Salon i Malibu, California.

– Det är ett mångsidigt klipp som man kan skapa många frisyrer med, säger han och poängterar att mångsidigheten är den viktigaste aspekten för just moget hår, eftersom hormonförändringarna vid klimakteriet, och förklimakteriet, påverkar hårets textur (och kanske även ditt humör) löpande, säger han enligt Allure.

Se också: Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visarBrand logo
Se också: Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visar

– Många använder sig av färg för att ge mob-frisyren en personlig touch, vilket jag älskar, säger hårstylisten T. Cooper till tidningen, som även hon är ett fan av looken.

Mob:en är således en perfekt frisyr för dig som håller på att spara ut ditt gråa hår eller om du önskar dölja det.

Stylisterna är alla noga med att poängtera att alla hår och alla frisyrer är i behov av vård i form av rätt produkter. Moget hår kan kräva lite extra fuktgivande produkter, så som exempelvis en återfuktande hårmask en gång i veckan.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons