Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Proffstipset: Därför ska du alltid använda värmeskydd i håret

24 jan, 2021 
För att behålla en ny fin färg är värmeskyddet a och o när man ska föna eller tånga håret. Anette Tyche har tipsen som gör att du lyckas.
Brukar du föna håret? Använder du kanske tänger för att få till en snygg form? Då är värmeskyddet en ovärderlig medarbetare. Här förklarar frisören varför och tipsar om hur du använder det på bästa sätt.
Annons
Sex steg till en perfekt basBrand logo
Sex steg till en perfekt bas

För att ända formen på håret behövs värme, vare sig du vill ha lockar, få till en snyggt slät finish eller jobba fram en elegant böj på topparna. Det tråkiga är att värme från fön och tänger sliter på håret.

- Att platta håret rakt på är som att rosta det, förklarar frisören Anette Tyche på salong Bon Hair i Stockholm.

- Det blir förstört och det blir skört. Dessutom påverkas färgen negativt. Blonda hår kan gulna, speciellt om du använder silverschampo, och bruna hår blir lätt blekta.

Så vad ska man göra?

- Investera i värmeskydd. Och se till att du använder det rätt.

Anettes bästa tips när du ska styla med värme:

  1. Värmeskyddet ska på efter hårtvätten men innan stylingprodukterna.
  2. Bäst effekt får du från de produkter som enbart är värmeskyddande och inte har någon stylingegenskap. Det är samma fenomen som hudcremer med solskydd eller makeup med solskydd jämfört med de produkter som bara är solskydd. Du kommer inte få samma solskyddande effekt när filtren är blandade i en "vanlig" creme eller en foundation.
  3. De flesta använder för lite produkt och fördelar det inte tillräckligt bra över hela håret. Ta mer än du tror och använd en bredtandad kam för att få ut värmeskyddet överallt.
  4. Ska du använda någon form av tång? Se till att ditt värmeskydd inte bara jobbar mot fönvärme. Det måste ge skydd upp till minst 220 grader.
  5. När du ska locka eller plattånga är det jätteviktigt att du först fönar in värmeskyddet. Det får fjällskiktet att sluta sig och håret blir inte lika sårbart. När det sedan är dags att stoppa tången i håret behöver du fylla på med mer värmeskydd eftersom det du hade i först delvis använts upp. Då är sprayvarianter bra. Tänk på att applicera och sedan låta det torka - du ska aldrig ha en tång i fuktigt hår.

Tre smarta värmeskydd

OI All in One Milk från Davines är perfekt när du vill ha ett leave in-balsam som reder ut håret, gör det lättkammat, tar bort friss och samtidigt skyddar mot fönvärme. Dessutom doftar den helt underbart. Ca 299 kr/135 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Annons

Heat Styling Protection från Björn Axén är ett rent värmeskydd som inte lämnar några spår i ditt hår men ändå skyddar upp till 220 grader. Ca 195 kr/150 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Ska du styla om håret utan att tvätta det är Heat Protection Mist från Label.m perfekt. Den har en snabbtorkande formula som också skyddar mot UV-ljus och står emot fukt. Ca 239 kr/150 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Nyfiken på sladdlösa stylingtänger? Det kan du läsa mer om här.

Läs mer:

Annons