En hårbotten som strular kan tära på både hårstrån och humör.  Oavsett vilka bekymmer du har med din hårbotten så är det inte bara obehagligt, det kan även påverka din hårkvalitet negativt. Enligt Patrik Lernberger, frisör och en av grundarna av Lernberger Stafsing, blir hårbottensproblem allt vanligare – och en bidragande faktor är stress.

– Både inre och yttre stress rubbar mikrofloran i hårbotten så att den kommer i obalans. Om du tränar mycket och därför duschar ofta har även det en negativ inverkan eftersom vatten torkar ut huden i längden.

Viktigt att få rent hårbotten

Enligt Patrik finns det nya rön som pekar på att silikoner i schampo och balsam också torkar ut skalpen på sikt.

– När huden i hårbotten vant sig vid att få silikon dämpar den sin egen produktion av sebum* vilket gör den torrare.

Även andra produkter kan vara boven i hårbottendramat.

– Torrschampo är mångas räddning men överdosering är inte bra. Använder du mycket torrschampo är det viktigt att du får rent hårbotten så att det inte byggs upp ett lager av puderrester på huden. Jag rekommenderar en oljebehandling följt av en inpackning med skalpmassage för att lösa upp resterna.
Vilka symptom är vanliga när hårbotten inte mår bra?

– Huden blir torr och stel och du kan få klåda och plitor. Hårbotten tenderar att bli fet vilket ofta leder till att man får mjäll. Att den blir fet efter tre dagar är helt normalt men om det händer redan dagen efter tvätt beror det på en överproduktion av sebum som kommer av att hårbotten är stressad.

Påverkar hårkvaliteten

Patriks tips är att använda produkter som balanserar pH-värdet och att låta håret vila från schamponering ett tag.

– Därefter är det viktigt att använda milda produkter som passar din hårtyp. Undvik helst schampon mot fet hårbotten då de ofta innehåller ingredienser som kan vara stressande i sig, till exempel starka tvålämnen som SLS.

Vad många kanske inte vet är att obalans i hårbotten kan få konsekvenser för själva hårkvaliteten.

– En torr hårbotten påverkar stråna eftersom det krävs mer kraft för dem att tränga upp ur hårsäcken. Det gör att håret som växer ut blir väldigt skört och lättare går av. Därför kan det upplevas som att det slutar att växa, även om så inte är fallet.

*Den talg som huden producerar för att hållas mjuk och smidig.

Läs även: Produkterna som hjälper mot en kliande och irriterad hårbotten

Frisören Patrik Lernbergers råd & tips

Vilka är nycklarna till en välmående hårbotten?

– Tänk på skalpen som du gör med huden. Tvätta inte håret så ofta, gör en inpackning och investera i ett skalpserum. Kika efter produkter med återfuktande och balanserande ingredienser som aloe vera, allantoin, hyaluronsyra, niacinamid och selleriextrakt.

– Investera i en kvalitetsborste som masserar och får i gång cirkulationen. Undvik vassa piggar, det river för hårt.

Varför får man de här problemen?

– Det kan bero på allt från hormoner och stress till miljön du befinner dig i för tillfället. Är du känslig mot mejeriprodukter och gluten kan även det göra att du får plitor och det börjar klia i hårbotten. Försök att hitta mönstret när det inträffar så blir det lättare att förebygga problemet.

Något man bör undvika?

– Starka tvålämnen som löddrar rikligt, till exempel sodium lauryl sulfate eller SLS som de ofta kallas, kan vara allergena och uttorkande. För mycket värme från fönen

i hårbotten är inte heller bra. Och se upp med produkter som innehåller silikoner.

Måste man sluta färga håret om hårbotten är irriterad?

– Nej, men rådfråga alltid din frisör om du känner dig osäker. Det kan till och med vara bra att färga håret ibland för att återställa balansen i skalpen. Se till att håret inte är nytvättat vid färgningstillfället, din egen skyddsbarriär hindrar färgen från att irritera.

Varför strular skalpen extra mycket på vintern?

– Kombinationen av kyla, torr inomhusluft och mössa hämmar blodcirkulationen.

Kan man massera i gång cirkulationen?

– Att dra och gnugga med fingertopparna stressar, så undvik det. Placera i stället fingertopparna i skalpen och massera försiktigt med fingrarna stilla.

Går det att påverka hårbotten från insidan?

– Ja. En selleri-shot varje dag och ett kosttillskott sammansatt för att boosta hår och skalp gör skillnad!

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Läs även: 

Hårproffset: Därför borde du peela din hårbotten

Ditte, 23, började tappa håret i tonåren: Så smärtsamt

7 värmeskydd som skyddar håret mot användning av stylingverktyg

Mer läsning

Femina