Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Hudterapeutens bästa tips för en finare hud

09 nov, 2022 
AvJESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER
Elin Fagerberg.
Det brinnande hudvårdsintresset har resulterat i både blogg, bok och podd. Nu vill hudterapeuten Elin Fagerberg normalisera skavankerna.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Elin Fagerberg är överallt i skönhetsvärlden. Hon syns i olika magasin och bloggar och föreläser, och den här hösten har hon släppt både en bok och en podd på temat hud. Vad ligger bakom hennes enorma intresse för skönhet?

– Jag började drömma om läppstift redan i flickrummet hemma i Växjö. Så stor var längtan efter att få äga en sådan magisk produkt att jag faktiskt råkade få med mig en knalligt rosa tester från Jane Hellen när jag handlade med mamma.

– Färger har alltid fascinerat mig. De kan både förändra så mycket och påverka humöret. Men jag har också en synskada och just färger har blivit ett hjälpmedel för mig i vardagen.

Elin Fagerberg

Gör: Hudterapeut, makeupartist, bloggare, föreläsare och poddare.

Ålder: 40 år.

Bor: I Stockholm

Aktuell: Har nyligen debuterat som författare med boken Hudnära (Bazar Förlag).

Annons

Mode och skönhet blev fokus under tonåren och hon slukade modemagasinen.

– Här läste jag om den glamorösa världen och förstod plötsligt att man faktiskt kunde jobba med sådant här. Det gjorde mig väldigt målmedveten.

Efter en hud- och spaterapeut-utbildning fick hon plats som lärling, först hos en maskör och så småningom på Elle. Under några års frilansande började ryktet om den driftiga tjejen sprida sig. En dag blev hon kontaktad av makeupartisten Mia Högfeldt som drev webbtidningen Gazette.

– Jag har alltid gillat att skriva och här fick jag både blogga och författa artiklar. Det var en sådan kick att jag snart bestämde mig för att starta egen blogg. Jag ville kunna styra mitt innehåll själv och vilka jag skulle samarbeta med.

Elin Fagerberg.
Elin Fagerberg.

När Elin mötte hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg hade hon nyligen lanserat hudvårdsmärket Acasia och behövde en föreläsare. Elin fick uppdraget, och i höst har de också släppt boken Hudnära och startat en podd tillsammans.

Annons

Vad är den stora skillnaden mellan boken och bloggen?

– Bloggen är mer mina åsikter, i boken får du vetenskapliga fakta med lite Elin-krydda.

Vem har ni skrivit boken för?

– Alla som är nyfikna på huden och vill lära sig mer. Här kan nybörjaren läsa om hur man tar hand om huden från grunden men även hudvårdsnörden kan hitta massor av spännande specialkunskap.

Ni slår hål på en hel del hudvårdsmyter. Vilken är den vanligaste?

– Det finns så många men en är att det går att dra ihop/stänga porerna. Det är fysiologiskt omöjligt. Du kan påverka själva utgången så att den ser finare ut men det finns ingen muskel du kan träna.

Hur kom er podd Hudvårdsdjungeln till?

– Under arbetet med boken kom vi på att vi ville fortsätta samtalet. I podden kan vi svara på frågor läsarna har men också lyfta in andra intressanta personer i samtalet, allt från makeupartister till hudläkare.

Hudnära av Elin Fagerberg och Annakarin Wahlberg.
Hudnära av Elin Fagerberg och Annakarin Wahlberg.

Du har sett skönhetsbranschen från insidan under många år. Är det något du skulle vilja ändra på?

– Jag skulle definitivt vilja se mer inkludering. Då tänker jag inte bara att det ska finnas många färger på foundation. Vi behöver också inkludera funkisar, det som inte är normen. Det kan vara allt från någon som sitter i rullstol till en modell med tjocka glasögon. Kan vi normalisera skavankerna kommer fler att uppskatta sig själva. Vi ser det i modevärlden men skönhetsbranschen ligger efter. Kanske att jag ser detta tydligare än andra då jag själv har både syn- och hörselnedsättning.

4 badrums­favoriter

1 Fuktkapsel

Overnight Rehydrating Mask från Kiehl’s serie Ultra Facial.
Overnight Rehydrating Mask från Kiehl’s serie Ultra Facial.

Overnight Rehydrating Mask från Kiehl’s serie Ultra Facial är en perfekt nattmask för torr hud. Grunda med ­serum och lägg denna ovanpå för att kapsla in fukten. Ca 350 kr/50 ml.

2 Mild peeling

Niactil Advanced Pro från Elixir Cosme­cuticals.
Niactil Advanced Pro från Elixir Cosme­cuticals.

Niactil Advanced Pro från Elixir Cosme­cuticals är en behaglig gel som ger en mild peeling men ändå passar känslig hud och är super om du är yttorr. Ca 995 kr/60 ml.

3 Ögonöppnare

Eyemax Alpharet Overnight Cream från Skinbetter Science.
Eyemax Alpharet Overnight Cream från Skinbetter Science.

Eyemax Alpharet Overnight Cream från Skinbetter Science är ögonkräm som gör huden smidig och ­förfinar hudstrukturen. Ca 1 425 kr/15 ml.

4 Hudbooster

Circular Hydration Serum från ­Derma­logica.
Circular Hydration Serum från ­Derma­logica.

Circular Hydration Serum från ­Derma­logica är ett effektivt serum som verkligen boostar ­huden med fukt. Ca 675 kr/30 ml.

Annons

Elins 3 tips för en finare hud

1. Om du struntar i solskydd kan du lika väl strunta i hela hudvårdsrutinen. Solens strålar påverkar huden så pass mycket att det blir kontraproduktivt att inte använda solskydd och sedan försöka kompensera med produkter mot åldrande. Om du har en tendens att få pigmenteringar ­tycker jag att du behöver solskydd året runt.

2. Peela huden någon gång i veckan. Det sätter fart på cirkulationen, du blir av med för­brukade hudceller och får en helt annan lyster. Det gör också att efterföljande produkter blir mer effektiva. Tänk dock på att inte peela för mycket då det kan göra huden väldigt känslig.

3. Har du haft samma typ av produkter de ­senaste fem åren? Dags att se över din ­hudvårdsrutin. Min är i ständig förändring. Jag skräddarsyr den varje dag utifrån mitt mående, säsong, hudens behov för tillfället och så vidare. Är det väldigt kallt ute kan det behövas en fetare kräm, är jag inne i en stressad period kör jag gärna nattmask och har jag en dag när jag känner mig ful och trött så blir det peeling och brun utan sol. Gå till en auktoriserad hudterapeut för att få reda på vad din hud har för behov.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons