Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Doktorn svarar: Så påverkas huden av inflammaging

16 mar, 2021 
Mycket av hudens åldrande orsakas av en naturlig inflammation. Det finns faktorer som stjälper men du kan också med ganska enkla medel hjälpa huden att sakta ner takten.
Annons

The Secret killer - det dramatiska epitetet fick begreppet inflammaging i the Times nyligen. Den här konstanta låggradiga inflammationen som kroppens immunförsvar behöver för en viss del av sina reparationsprocesser upptäcktes redan 2007 men det är först på senare år man förstått hur mycket det påverkar. Man vet idag att inflammaging kan leda till en rad olika sjukdomar, som diabetes och alzheimer, men det har även visat sig ha negativa effekter på huden då det snabbar på åldrandet. Det positiva är att det finns en hel del saker vi kan göra för att motverka detta. Vi fick en pratstund med den norska hudläkaren Dr Michael Zangani som föreläser om bland inflammaging.

Vilka tecken på inflammaging kan man se när det kommer till huden?

- Det finns inga tydliga synliga tecken som plötsligt dyker upp. Inflammaging är en process som smyger på. Men det man vet är att det kan få huden att åldras i snabbare takt.

Annons

Finns det saker som påverkar den naturliga inflammaging-processen negativt?

- Ja, det finns både interna och externa faktorer som påverkar. De senare har visat sig spela en stor roll. Det gäller framför allt UV-strålar och luftföroreningar som ger upphov till fria radikaler.

Vad kan man göra för att motverka detta?

- Tre saker. Det första är att använda solskydd hela året om. UV-ljuset är närvarande även när det är molnigt och när det är vinter. Det andra är att ha antioxidanter i din hudvård, det neutraliserar fria radikalerna. Det tredje är att lägga till reparerande ingredienser. Då pratar jag främst om så kallade endonukleaser, en familj med DNA-reparerande enzymer som visat sig effektiva för att motverka inflammaging-processen i huden. På INCI kan du t ex leta efter micrococcus lysat eller arabidopsis thaliane.

Kan man påverka huden genom kosten?

Annons

- Det är alltid fördelaktigt för kroppens funktioner med antioxidanter, bra är t ex sådant som brysselkål, gurkmeja och grönt te. Hur stor effekt det har på huden är däremot inte klart.

Kan syror och andra aktiva ingredienser i hudvård påverka negativt?

- Det finns inga studier som visar att syror skulle snabba på inflammaging-processen men att själv laborera hemma med olika kraftfulla produkter kan vara vanskligt. Vissa klara det medan andra behöver gå mer försiktigt fram med sin hudvård. Jag tycker det är viktigt att få en professionell bedömning från en hudläkare eller hudterapeut så att du använder det som passar din hud och dess tillstånd för tillfället.

Två serum som är toppen att lägga till morgonrutinen för ett bra skydd mot fria radikaler och med reparerande effekt är t ex Daily Power Defense från ZO Skin Health och DNA fx Recovery Serum från Priori som båda innehåller antioxidanter och en mix av micrococcus lysate och arabidopsis thaliane.

Annons

Daily Power Defense från ZO Skin Health kostar 1995 kr/50 ml.

DNA fx Recovery Serum från Priori kostar 1239 kr/50 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Annons

Behaglig solskyddsnyhet som dessutom fungerar utmärkt under makeup är Anthelios Age Correct SPF 50 från La Roche-Posay. Ca 269 kr/50 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Riktigt avancerad solskyddsformula hittar du i Smart Tone SPF 50 från ZO Skin Health som förutom bredspektrat mineralfilter och antioxidanter innehåller färgpigment som anpassar sig efter din hudton och därför ger en jämnare yta. Ca 890 kr/45 ml.

Annons

Letar du efter ett effektivt kollagenstimulerande serum som också innehåller antioxidanter är Lifting Cellular Comfort Vitamin C Serum från Doctor Babor ett tips. Här får du också hyaluronsyra och välgörande fettsyror. Ca 690 kr/30 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Har du känslig hy är Dr Barbara Sturms rykande nya the Good C Vitamin C Serum ett skönt alternativ, den är formulerad med en mindre procent av vitaminen i olika stabila former samt aloe vera, hyaluronsyra och zink. Ca 1469 kr/30 ml. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan
Annons