Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Här är nya dofttrenden kronprinsessan Victoria älskat i åratal

14 sep, 2023 
Vanilj. En doft som delar parfymälskare i två läger, men älskas av många, bland dem kronprinsessan Victoria. Och just nu är den trendigare än någonsin.
Annons
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Vaniljtoner i parfymer sägs vara favoritdoften hos generation Z, alltså generationen som är födda mellan 1995 och 2010. Numera vill alla lukta vanilj, och det syns verkligen på utbudet! Kayalis doft med namnet Vanilla Royal dök upp under 2022 och blev omåttligt hyllad av den yngre generationen på TikTok. Även det älskade doftmärket Byredo släppte i samma veva sin vaniljdoftande parfym Vanille Antique. Men parfymtrenden har fortsatt.

– Just nu är gourmand-dofter en stor trend, dofter där mer söta och frestande noter som vanilj, kakao, kaffe, sockervadd och karamell finns. Det passar också bra på hösten när vi gärna vill ha varmare dofter att svepa in oss med för att hålla kylan borta. Dessutom har det kommit flera parfymer med vanilj som inte är så söta och tunga som tidigare, de är mer eleganta men samtidigt sensuella. Det gör att fler kan hitta sin favorit, berättar Feminas skönhetsredaktör Jessica Blockström.

Annons

Kronprinsessan Victoria älskar trenden med vaniljdofter

Men precis som med mode kommer och går även trender inom dofter. Någon som hakade på vaniljtrenden för länge sedan var kronprinsessan Victoria. När hon befann sig i Jokkmokk 2011 för att kolla in det svenska märket c/o Gerd fick hon dofta på några av deras toner. Framför henne stod då kroppsoljan Vanilla kiss och Victoria utbrast då att hon inte bara har den hemma i det kungliga badrummet – utan att hon dessutom älskar den!

kronprinsessan victoria jokkmokk vanilj parfym doft
Kronprinsessan Victoria när hon befann sig i Jokkmokk 2011 och fick dofta på hennes favorit med vaniljtoner.

Märket, som är både svenskt och ekologiskt, startades av tre syskon och har sin fabrik just i Jokkmokk. Kronprinsessans favorit Vanilla kiss body oil är en återfuktande kroppsolja med doft av just vanilj, närmare bestämt kallpressad vanilj- och sheasmörolja. Produkten innehåller även eterisk olja från bergamott och mandarin, som enligt företaget själva är antiseptisk och förebygger alla typer av hudbristningar samt anses vara cellförnyande.

Kronprinsessan Victoria svenska kungligheter parfym vanilj Silvia
Svenska kungligheter verkar älska doften vanilj. Kronprinsessan Victoria hakade på trenden tidigt genom kroppsoljan Vanilla Kiss och drottning Silvias parfym Love in White doftar också vanilj.

Vaniljparfym – en favorit!

Kronprinsessan Victoria är däremot inte ensam i sin familj med att älska dofter av vanilj. Även drottning Silvia luktar just vanilj. Hon sägs använda parfymen Creed Love In White. En doft med många olika toner, däribland magnolia och sandelträ – men även vanilj. Och just denna parfym håller också den förra presidentfrun Michelle Obama som sin absoluta favorit!

Men hur vet du då om just vanilj passar för dig? Feminas skönhetsredaktör Jessica Blockström kan svara på den frågan!

– Det allra viktigaste att tänka på oavsett vilken doft eller not du gillar är att testa en ny parfym på huden först. Låt den gärna sitta ett par timmar så du verkligen får känna hur den utvecklas. Finns det möjlighet till doftprov? Ännu bättre. Då kan du ta med dig hem och testa i olika sammanhang, tipsar hon.

Annons