Att bli sjuk i covid 19 kan betyda helt olika saker för olika personer – medan vissa inte får några symptom alls, blir andra så sjuka att deras liv är i fara. Vissa förlorar lukt- och smaksinne, andra får ont i benen.

Den senaste tiden har det rapporterats om att allt fler märker att de drabbas av kraftigt håravfall under och efter att de insjuknat i coronaviruset.

Men att man tappar hår efter en tids coronasjukdom är faktiskt inte ett specifikt symptom på just corona, utan snarare ett sätt för kroppen att hantera stressen och påfrestningarna som en sjukdom kan innebära.

Theo Samourkasidis är dermatovenereolog, alltså specialist på hud- och könssjukdomar, på Danderyds sjukhus. Han menar att det är ganska vanligt att tappa hår i olika grad efter infektionssjukdomar eller feber.

– Under akut stress, infektionssjukdom, febertillstånd eller andra sjukdom kan man få telogent håravfall. Det är ingen covid-19 specifik tillstånd och ganska vanligt egentligen. Det ser ut som diffust håravfall, man tappar aldrig håret helt, säger han.

Läkarens råd efter håravfall: Ha tålamod

Läkaren konstaterar att det kan komma flera månader efter att man varit sjuk, och att det efter det kan dröja ett halvår innan man är tillbaka där man brukade vara.

– Detta sker 2-3 månader efter den utlösande faktor och kan pågå upp till 6 månader innan hårtätheten återställs helt.

Det finns ingen behandling för att stoppa håravfallet, utan det handlar om att ha tålamod och bara ge kroppen en chans att komma igen. Samtidigt menar Theo Samourkasidis att det är viktigt att man håller sig lugn, eftersom de allra flesta snart får tillbaka allt sitt hår igen.

– Är man mycket besvärad så är det en bra ide att klippa håret kort och prova en annan hårstil under en kort tid, tipsar han.

Läs mer:

Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa i isoleringen

Lena Hallengren: ”Vi har säkrat coronavaccin för hela Sveriges befolkning”