intervju linda hallberg

Redan som liten fascinerades Linda Hallberg av smink. Men det var inte produkterna i sig som fick hjärtat att bulta, det var färgerna.

– Jag var en teaterapa och upptäckte att innehållet i mammas sminkväska gjorde det lättare att gå in i en karaktär. Jag älskade allt det man kunde skapa med olika kulörer.

Såg annons för en utbildning

Att makeupartist var ett yrke upptäckte hon först efter gymnasiet.

– Jag såg en annons för en utbildning där man gjort en kroppsmålning och blev helt tagen. Jag kände direkt att detta vill jag göra.

linda hallberg

För att gå utbildningen fick Linda flytta från Sölvesborg till Stockholm. Hon hade varken pengar, boende eller kontakter i Stockholm.

– Jag bodde i en husvagn på en camping i början. Jag fixade allt själv, blandade mina egna produkter och blev en mästare på problem­lösning. Fröet till mitt märke med multifunktionella produkter såddes här.

Uppmärksammades för sitt unika uttryck

Linda började blogga och blev uppmärksammad av Veckorevyn för sitt unika uttryck.

– Jag sminkade mig och la upp det på bloggen. Och eftersom jag vågade leka med färg och form så stack jag ut. Mina kanaler växte och jag började med olika samarbeten, bland annat gjorde jag Youtubevideor åt webbshoppen Bangerhead. Tillsammans med dem kunde jag till slut förverkliga min idé om en multifunktionell palett med de kulörer som alltid brukar ta slut först.

linda hallberg

– Kollektionen var liten men ändå hörde de stora återförsäljarna av sig direkt efter vår ­releasefest. Och på Instagram såg jag hur folk verkligen använde min palett.

På tre år har LH Cosmetics kommit med flera nya produkter, vunnit priser och lanserats i hela Norden.

Hur kunde det gå så snabbt?

– Utan sociala medier hade vi inte varit där vi är nu!

Kommer du på alla produkter själv?

– Vi är ett team som jobbar tillsammans. Mina idéer kan ibland vara lite väl konstnärliga och skulle kanske inte alltid fungera så bra i verkligheten. Vi bollar med varandra och vrider till det så att produkterna blir användbara.

linda hallberg makeupartist

Vilken egenskap har du haft mest nytta av under åren?

– Jag ser mer möjligheter än svårigheter. En del kan tycka att jag är naiv men just det har hjälpt mig mycket.

Om du fick ändra något i skönhetsbranschen?

– Slopa djurtester över hela världen. Djur ska inte behöva lida för att vi ska ha smink. Jag önskar också att makeup vände sig till alla. Det finns många män, transpersoner och icke-binära som inte vågar gå in i en makeupbutik eftersom affärerna oftast bara riktar sig till kvinnor.

Jag är en skogsmulle i hjärtat

Vilken är den största myten kring ­skönhet?

– Att hudvård inte har någon effekt. Jag har haft stora problem med både akne och eksem och det var först när jag hittade rätt produkter som jag verkligen fick bukt med det.

Har du varit tvungen att prioritera bort något?

– Jag hinner inte blogga som tidigare. Det är synd för jag tror att vi kommer att gå tillbaka till bloggar och hemsidor igen. Många börjar tröttna på det snabba flödet på Instagram och vill ha mer genom­arbetad information.

linda

Vad drömmer du om?

– Jag vill göra världen mindre beige. Och så vill jag bestiga fler berg. Jag är en skogsmulle i hjärtat.

 

Två förebilder

mamma förebild

”Min mamma har alltid varit en stor inspiration, hon har kört sin egen grej och är lugn och stöttande. Mamma är liksom jag kreativ och hon vet precis hur jag fungerar. Vi pratar samma språk och det är skönt att ha någon att bolla med även om vi inte alltid håller med varandra.”

makeupartist

”Danessa Myricks är en makeupartist från USA som håller kurser runt om i världen och har sitt eget märke. Hon har en sådan otrolig energi samtidigt som hon verkar så grundad och lugn. Jag förstår inte hur hon gör! En dröm är att en dag ha en masterclass med henne någonstans i världen.”

5 favoriter

hallberg cosmetics

LH Cosmetics Infinity Palette är en perfekt baspalett som passar alla. Jag använder den varje dag till bryn, contouring, highlight och rouge. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

leave in conditioner

Vault Color-Lock Leave-In Conditioner från Amika reder ut stråna utan att tynga ner dem vilket är guld värt för mig som har väldigt behandlat hår. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

exfo cleanse

E.X.F.O cleanse från PH Formula är en rengöring med mild exfoliering som passar känslig hy. Fungerar också kring ögonen och tar bort allt utom vattenfast smink. Läs mer och köp här.

parfym

När jag bär Le Labos doft Santal 33 tänker jag på ett jobb som jag gjorde i Paris under couture-veckan för något år sedan. På hotellrummet fanns doften i allt från lotion till schampo. Jag hade så roligt under de där dagarna och får därför bra feeling av doften. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

nattkräm

Ole Henriksens nattcrème Goodnight Glow Retin-ALT Sleeping Crème doftar fantastiskt, är skön och passar min känsliga hy. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Lindas bästa makeuptips

• Slarva inte med hudvården! Har du rätt hudvård så kommer makeupen att sitta bättre hela dagen. Gå gärna till en hudterapeut som direkt kan hjälpa dig att hitta passande produkter i stället för att själv prova dig fram.

• För att få concealern att sitta bättre under ögonen ska du välja en fukt- givande variant. En concealer som är torr kan lätt lägga sig i linjer och framhäva dem.

hallberg

• Bråttom till jobbet? Satsa på ett läppstift i en rolig färg i stället för att krångla på ögonskugga. Färgglada läppar piggar upp vilken dag som helst och sparar tid på morgonen.

• Har du fastnat i enbart beige toner och vill prova något nytt? Utmana dig själv tillsammans med en vän genom att använda en ny färg varje dag. Det kan vara en ny kulör på läppstiftet, eyelinern eller till och med mascaran. Dela bilderna med varandra för inspiration. Att sminka sig blir så mycket roligare då!

LINDA HALLBERG

ÅLDER: 32 år.
BOR: I Stock­holm.
GÖR: Makeup­artist, influencer och grundare av LH Cosmetics.