Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Make up-artisten Linda Fernströms enkla sminktips: ”Det blir det lilla extra”

22 mar, 2024 
Linda Fernström makeup artist
Linda Fernström jobbar som makeup artist och är proffs på smink och styling. För Femina berättar hon nu om sina bästa sminkknep och guidar oss i vilka sminktrender som gäller just nu.
– Det är så roligt att det är poppis igen, säger hon.
Annons
Jenny Alversjös sminktipsBrand logo
Jenny Alversjös sminktips

I över tjugo år jobbade hon med smink och styling på NK i Stockholm – och nu, sedan ungefär åtta år tillbaka, sminkar hon bland annat profilerna på TV4s Nyhetsmorgon inför tv-sändningarna. Linda Fernström är proffs inom beauty och har arbetat med att styla människor i hela sitt vuxna liv.

– Jag älskar det verkligen, jag tycker det är så kul, säger hon.

När hon växte upp i Sala som tonåring bläddrade hon ofta i tidningar som Femina, Damernas Värld och VeckoRevyn, och ikoner som Cindy Crawford var de stora idolerna.

Det var där det började. Jag tyckte allt var så vackert, alla fina bilder och affischer. Jag kommer ihåg att jag satt mig och sminkade mig i flera timmar på kvällen efter jobbet, för att sen gå och lägga mig och sen gå upp och jobba med smink på NK igen.

Annons

”Det är det bästa jag vet, att kunna göra någon glad över lite smink”

Linda har inte gått någon utbildning i makeup utan är självlärd och har tränat på oändligt många ansikten genom åren. Det roligaste med yrket är, enligt henne själv, att få sminka personer som det betyder extra mycket för. En kund hon minns extra mycket är en kvinna som tidigare blivit bedragen av sin exman.

Hon kändes så ledsen men så skulle hon ut på en date den kvällen, och jag gjorde henne så snygg. Även om det inte handlar om att vara snygg så kan det betyda så mycket att känna sig fin igen. Sen kom hon tillbaka dagen efter och hade haft världens roligaste kväll, och jag blev så glad över det. Det är det bästa jag vet, att kunna göra någon glad över lite smink, säger hon.

På Instagram visar hon ofta upp sina stylingjobb och kunder som hon sminkar är bland annat Carolina Gynning, Nyhetsmorgonprofilerna och Camilla Läckberg.

Annons

Det är jätteroligt att jobba med dem. De är mer vana än privatpersoner och har kanske lite mer önskemål då de vet vad de passar i och tycker om och så. Men det är ju viktigt att de ska vara bekväma när de sitter där i tv, så jag får anpassa mig lite utifrån vad de är på för humör.

Jenny Strömstedt smink nyhetsmorgon
Här sminkar hon Jenny Strömstedt inför en tv-sändning. Foto: Privat

Har du något sminkknep du kan dela med dig av?

Allt du behöver för att känna dig pigg och fräsch är concealer, solpuder, mascara och läppglans. Och tips är använda din foundation som concealer! Jag tycker att en concealer ofta blir för tjock och lägger sig för mycket i veck, och att man ofta ser lite glansing ut under ögonen. Foundationen håller sig lite mattare och åker in på ett annat sätt, säger hon.

Så får du till en bra bas för mogen hy

Att få till en bra bas handlar, enligt Linda, först om att ha en bra grund i form av hudvård. En torr hy gör att sminket inte fäster lika bra. Sedan är valet av foundation viktig, inte minst när det gäller mogen hy.

Annons

Jag är själv där med mogen hy och det behöver inte vara en tunn foundation som många tror. Du behöver en foundation som sitter bra. Jag älskar MAC Studio Fix Fluid, den är täckande men är sammetslen. Den blir inte matt utan den smälter in i din hy och tar bort alla fina linjer. Den är suverän, jag älskar den, säger hon och fortsätter:

Tar du en för tunn foundation så gör det nästan ingen skillnad, säger hon.

foundation för mogen hy
Linda Fernström tipsar om MACs foundation Studio Fix Fluid.

Ett annat stylingknep hon använder flitigt är lösögonfransar. Hon har själv tagit fram egna fransar för beautymärket Vibes Stockholm – fransar som ser naturliga ut och som har kortare fäste än många andra.

Varje gång jag skulle lägga på en lösögonfrans så fick jag klippa bort halva fästet. Ingen har så stora ögon. Så jag har tagit fram en frans som inte är så lång på själva fästet.

lösögonfransar vibe linda fernström
Lösögonfransar som Linda tagit fram tillsammans med Vibes Stockholm.

Så fäster du lösögonfransarna som ett proffs

Checklista från fransproffset och stylisten:

  • Mjuka upp bandet/fästet om det är hårt, gnugga lite på sidorna så de blir mer smidigt.
  • Lägg på lim på kanten och blås lite så det blir segt.
  • Ha en förstoringsspegel rakt fram om du behöver det.
  • Använd en pincett och håll fransen i mitten.
  • Placera fransen på mitten av ögat så den fäster.
  • Tryck ner på sidorna.
  • Klart!

När det kommer till ögonbryn så föredrar hon lite tjockare borste och använder sig av både penna och eyebrow gel.

Annons

Jag gillar Depend, de har en vaxpenna som är lite tjockare. Och man får köpa en lite ljusare nyans än vad man tror för den har mycket pigment i. Sen har Mac en eyebrow grel i olika färger som jag brukar använda, den har en bra borste. Jag vill inte ha de där mini-mini-borstarna.

ögonbryn bra produkter make up artist
Depends ”Perfect Eye Eyebrow Pencil" och MACs ”Eye Brows Big Boost Fibre Gel”

Och hur får vi sminket att hålla hela dagen?

Det gäller att ha en bra produkt som sitter. Sitter du framför datorn mycket och blir blank vid pannan så kan det vara bra med blot powder.

Finns det någon beautytrend som är extra poppis just nu?

Alla färgmascaror! Det är så roligt att det är poppis igen. Jag vill att det ska poppa med färger i ögonen, så jag älskar det.

Hur använder man en färgmascara på bästa sätt?

Det behöver inte bli knallblå eller starkt lila. Men du kan lägga en svart mascara och sen ta färgmascara lite på toppen av fransarna. Det gör också mycket om man inte är van och inte vill ha extremt mycket färg. Har man bruna eller gröngula ögon så är rött så jäkla snyggt! Att få till det där med färg är det roligaste jag vet.

Annons

Enkla sminkknepet som ger det lilla extra

När det gäller att piffa upp en vardagslook så tipsar hon om att lägga en penna på vattenlinjen i ögat, något som framhäver dina ögon mer intensivt.

Mac och Linda Hallberg har jättefina ögonpennor som alla tycker är så fina när jag lägger. Det blir det lilla extra. Mac har en guldpenna som går att använda till vardags och när du vill piffa lite extra. Och pennorna från Linda Hallberg är tårfasta och finns i flera olika färger. Perfekt om du inte vill hålla på med skugga och så där. Den sitter hela dagen och är mjuk att lägga.

ögonpenna för vattenlinjen
MACs Eye Kohl i färgen powersurge och ögonpennan Crayon i färgen Nashira från Linda Hellberg Cosmetics.
I min sminkväska med Johanna Lind BaggeBrand logo
I min sminkväska med Johanna Lind Bagge
Annons