Gucci Westman Neville ÅLDER: 48 år. BOR: New York. GÖR: Makeupartist och grundare av Westman Atelier.

Guccis föräldrar var hippies på 1970-talet och bodde på ett ashram i Kalifornien när hon föddes. Ett par år senare hade familjen flyttat över Atlanten till lilla Ödeshög i Östergötland.

Även här bodde man enkelt och odlade sin egen mat. Så vad fick den lilla hippie-flickan med det exotiska namnet Gurucharan att bli en av världens mest hyllade makeup-artister?

– Jag var väldigt kreativ redan som barn och målade jämt. Men när jag ville börja sminka mig sa mamma nej. Vi hade långt till skolan i Mjölby och för att få tiden att gå frågade kompisarna om jag kunde sminka dem under bussresan, de visste att jag var bra på att måla. Det blev snart som en rutin vi gjorde varje dag och jag upptäckte att jag verkligen gillade det.

Gick utbildning i Paris

Efter skolan åkte Gucci till Schweiz för att plugga språk och jobba som barnflicka. Mamman i familjen var modejournalisten Anouk Ortlieb. Genom henne upptäckte Gucci en helt ny värld där hon inte bara fick ta del av alla härliga skönhetsprodukter Anouk hade. Gucci fick också följa med till modevisningarna i Paris. Med de erfarenheterna i ryggen fick hon modet att söka in på en makeuputbildning i Paris.

– Utbildningen höll riktigt hög kvalitet och jag lärde mig väldigt mycket på Neo Christian Chauveau. Sedan drog jag till Hollywood.

Via kontakter satt hon plötsligt i ett möte med regissören Spike Jonze.

– Jag tyckte inte alls det gick bra. Spike sa knappt ett ord på hela tiden. Men han måste ha gillat vad han såg för det slutade med att vi jobbade ihop i flera år.

Arbetet i Hollywood bestod av reklamfilmer och musikvideor men Gucci drömde om modevärlden. För att få in en fot där var det New York som gällde. Hon tog sitt pick och pack och flyttade ännu en gång.

– Det var en chansning och rejält skralt i kassan ett tag. Jag delade en liten lägenhet med modellen Tatjana Patitz.

Stjärnornas favorit

Det stora genombrottet kom då Gucci fick chansen att jobba med Grace Coddington (Vouge USA:s tidigare kreativa chef, reds anm). Den ikoniska stylisten blev så imponerad av hennes stil att hon ville ha Gucci i sitt team direkt.

– Hon visade inget under själva fotograferingen. Men efteråt berättade hon att hon inte sett sådan talang sedan hon upptäckt Pat McGrath. Hon älskade bland annat att jag kunde få fram karaktären i modellernas ansikten.

Grace berättade för alla på Vogue om make-up-artisten som gav modellerna drömhud. Drygt 20 år senare har Gucci otaliga omslag från Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair och liknande prestigemagasin i sin portfolio. Hon är favorit hos stjärnor som Julianne Moore, Anne Hathaway och Alicia Vikander.

Egna märket Westman Atelier

Gucci Westman Neville lanserade förra året det egna makeup-märket Westman Atelier. Det tog dock många år från tanke till att produkterna landade i butik förra året.

Vad var det som tog så lång tid?

– När vi började titta på ingredienserna för lite mer än sex år sedan så fanns det inte så många alternativ om man ville göra ett märke med naturliga och rena ingredienser, det som i dag kallas ”clean beauty”. Jag var en riktig plåga för kemisterna. För mig har det aldrig varit ett alternativ att bara ha en droppe av vårdande ingredienser för att kunna kalla mina produkter vårdande. Jag har rosacea så det var viktigt för mig att allt skulle vara lugnande och reparerande snarare än täckande. Samtidigt skulle de -kännas lika härliga som det du hittar hos lyxmärkena. Kemisterna sa att det skulle bli jättedyrt men jag gav mig inte. Till slut hittade de väldigt bra alternativ till till exempel silikoner.

Kollektionen består framför allt av basprodukter?

– För mig som makeupartist är huden både början och slutet på allt. För att få den där perfekta målarduken behöver du bara några få saker: något som balanserar och jämnar ut hudtonen, en klick färg som väcker huden till liv, en touch av fuktig highlighter och en smula bronser.

Den största skönhetsmyten?

– Alla regler! Vem bryr sig. Vi borde göra precis som vi vill. Jag önskar att vi tänkte mer på personlighet i stället för regler.

Finns det något du saknar med Sverige?

– Det finns ett lugn och en långsamhet som jag längtar efter. Men också maten, människorna och naturen. Drömmen är ett sommarhus i skärgården!

Guccis skönhetstips:

• Använd två nyanser när du ska lägga din foundation. Med bara en nyans blir resultatet alldeles för platt. Jag brukar ha en ljusare nyans runt ögonen och i T-zonen och en aningen mörkare och varmare runt ansiktet.

• Vill du ha ett riktigt naturligt lyster-resultat av din highlighter applicerar du den under din foundation.

• Investera i en bra spegel med förstoring. Då kan du tydligt se om du arbetat ut dina produkter och få på dem jämnt.

• Gör ren penslarna! Jag har gjort mina i en vacker elfenbensfärg så du ser direkt om de är smutsiga och behöver tvättas. Använd inte tvål och vatten, då tar det evigheter för dem att torka.

• Var öppen och kliv utanför din bekvämlighetszon med jämna mellanrum. Jag använde aldrig rött läppstift tidigare och så plötsligt hittade jag en fantastisk färg. Det överraskade mig och öppnade helt nya dörrar.

• På grund av min rosacea är det viktigt för mig att använda makeup som är vårdande. Jag gör också behandlingar med rött och blått led-ljus ett par gånger i månaden, det hjälper mot både rodnaderna och utslagen.

Skönhetsredaktörens fyra favoriter från Westman Atelier

1. The Blender Brush är en borste du kan ha resten av livet om du tar hand om den. Den är handgjord i Japan av slitstarka men supermjuka silikonfibrer som ger dig en närmast polerad hudkänsla. Ca 1 450 kr.

2. Baby Cheek Blush Sticks sätter ton på allt från kinderna till läppar och du kan bygga på den vårdande färgen för mer intensitet. Finns i fem färger. Ca 580 kr.

3. Beauty Butter Powder Bronzer ser ut som ett matt puder men glider på som en silkeslen crème och ger huden fin glöd. Här ingår kakaoböna och cupuacusmör i mixen som binder fukt och skyddar mot smuts i luften. Ca 860 kr.

4. Vital Skin Foundation Stick är foundation, concealer och primer i ett med en formula som får huden att se alldeles jämn och fräsch ut. Finns i 12 nyanser. Ca 770 kr.

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Läs även: 
Heta trenden: Nordisk skönhetsfilosofi sprids över hela världen

Shoppingtips: 6 nordiska skönhetsfavoriter