Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Modellernas hemliga skönhetsknep – 18 shoppingtips!

15 feb, 2017 
AvJessica Blockström
Under åren framför kameran har Torun, Rossana och Malin samlat på sig massor av tips, från snabbaste sättet att se pigg ut till vilken oväntad effekt potatis kan ge. Läs mer om deras bästa skönhetstricks!
Annons
Modellernas-skonhetsknep

De tre modellerna delar frikostigt med sig av sina bästa knep och tipsar om sina favoritprodukter.

Torun Johansson Delhalle

Torun-Delhalle-
Torun började extraknäcka som modell redan i tonåren.

Ålder: 53 år.
Gör: Jobbar som modell, bland annat för Femina.
Bakgrund: För att tjäna lite extra under gymnasiet började Torun, som sedan barnsben bott i Paris, arbeta som modell – något som snart blev heltid. Men när barnen kom fick jobbet ta en paus. För några år sedan blev hon återigen kontaktad av en agentur och då passade det in i livet och tiden, då efterfrågan på äldre modeller hade ökat. I dag jobbar hon över hela världen.

Annons

Bästa med modelljobbet i dag?

– Jag har inget att bevisa, vilket gör att jag kan njuta av jobbet. Och folk blir glada när de ser en. Det ger också hopp till de yngre tjejerna, att man kan fortsätta arbeta som modell länge. Det finns en framtid!

Roligaste uppdraget?

– När jag och min dotter fick göra ett tiosidigt modelljobb för en fransk föräldratidning.

Huden då och nu?

– Jag fick fler hudreaktioner förr, produkterna var starkare. I dag är de mer vårdande. Om jag jobbar flera dagar i sträck så märks det dock. Då tar jag ­arganolja i håret över natten, masserar in hudolja eller lägger en ansiktsmask.

Börjar dagen med?

– En kopp örtte med citron i. Bra för njurarna samtidigt som det gör pH-värdet i magen mer basiskt och det ger effekt på huden.

Kvällsrutin?

– Jag sminkar av mig med micellärvatten och smörjer ansiktet med aloe vera-gel. Det får huden att kännas mjukare. Sedan masserar jag ansikte, axlar och fötter med oljor för att sova gott. När jag ska jobba smörjer jag in händer och nagelband och sover med bomullsvantar. Jag är väldigt rädd om mina händer.

Annons

Budgettips?

– Mascara från Yves Rocher. Den klum­par sig inte, ser naturlig ut och är lätt att ta bort.

Skönhet från insidan?

– Jag äter frukt och grönsaker men undviker sötsaker och mjölkprodukter då det gör mig lite svullen.

Snabbtips?

– Instant Illuminizer från Lumene på kindbenen, näsryggen, under brynet och lite över läppen för att se piggare ut.

Oväntat redskap?

– Tepåsar! De får svullnader runt ögonen att gå ner. Och rå potatis för att dämpa mörka ringar.

Festtrick?

– Ögonskugga i aprikosrosa, det lyfter fram färgen på ögonen. Och torrschampo, det ger håret fin volym.

Toruns skönhetstips:

Toruns-tips

Från vänster: Sublimes Baies Rouges från Sanoflore ca 200 kr, Instant Illuminizer från Lumene ca 299 kr, Radiant Lifting Foundation från Shiseido ca 530 kr, Jasmine Aromatic Care från Darphin ca 1 059 kr/Skincity.se, Vertige Longueur Mascara från Yves Rocher ca 180 kr

Rossana Mariano

Rossanna-Mariano
Rossana idag och på 1980-talet i en bild från ett modejobb.

Ålder: 55 år.
Gör: Driver pr-byrån RMPR.
Bakgrund: Rossana var bara17 år när Sighsten Herr­gård knackade henne på axeln en kväll på Café Opera. Så tog en karriär som framgångsrik modell sin början med mycket jobb för reklambyråer och tidningar både i Sverige och utomlands. Erfarenheten från modellåren har hon med sig när hon nu driver en pr-byrå med inriktning på mode.

Annons

Roligast med modellyrket?

– Det föränderliga. Ena dagen ett varmt land i en solnedgång, och nästa i en ­studio i Tyskland.

Det tuffaste?

– Ansvaret att hela tiden försöka tillföra något. Men också att vakna med en stor blemma på näsan. Fanns inte mycket retusch på den tiden!

Skojigaste uppdraget?

– Det var i Tokyo, det skulle tas en bild för ett stort varuhus. Vi åkte till Fujimountain och där byggde man upp ett jätteträd. Och framför stod jag med en gigantisk frisyr med en stor rosett i.

Huden då och nu?

– Min favoritmakeupartist Brigitte Reiss-Andersen lärde mig inte bara att lägga på fukt för att råda bot på torrhet. Hon fick mig också att förstå att allt godis som jag stoppade i mig inte var bra för huden. När jag bytte från apoteksprodukter till Dr Schrammek och Sisley blev det också stor skillnad.

Bästa hudvårdstipset?

– Att använda serum från Dr Schrammek, det ger snabb effekt. Jag växlar mellan olika beroende på hudens form. Har jag stressat blir det en kur med Sensi, och är det mycket events och ­fester väljer jag Perfect Future som ger lyster.

Annons

Alltid i väskan?

– Läppglans, kam och The Body Shops Body Butter i Pink Grapefruit, som jag smörjer in mig med innan jag ska flyga. Får alltid beröm av medpassagerarna för att jag doftar gott!

Partytrick?

– Snabb löprunda, en kall dusch som drar ihop huden och en ansiktsmask från Sisley.

Favoritredskap?

– Franstången. Jag använder inte mascara, tycker det ser onaturligt ut. Får jag bara böja upp fransarna känner jag mig ändå fin.

Viktigaste detaljerna?

– Har man välvårdade naglar, ifyllda bryn och snygga skor kommer man långt. Då kan du sätta på dig vilka kläder som helst.

 

Rossanas tips:

Rossanas-tips

Från vänster: Texture Comb från Kevin Murphy, ca 90 kr, Instant Light Natural Lip Perfector från Clarins, ca 195 kr, Pink Grape­fruit Body Butter från the Body Shop ca 185 kr, Studio Finish Concealer Duo från Mac, ca 280 kr, Masque Contour des Yeux från Sisley ca 1 045 kr, Ampoule från Dr Schrammek, ca 405 kr/ 7 st.

 

Malin Persson

Malin-Persson
Malin har bland annat varit Shiseidos ansikte i kampanjer för deras serie Benefiance.

Ålder: 37 år.
Gör: Bloggar på Elle Decoration.
Bakgrund: Malin flyttade till Rom för att plugga italienska men blev i stället modellscoutad av en assistent till Karl Lagerfeld när hon satt och pluggade glosor på Spanska trappan. Och sedan gick allt väldigt fort. Under tio år pendlade hon mellan Paris, New York och Rom och har gjort allt från reklamuppdrag till att vara modell på de internationella visningarna.

Annons

Roligaste uppdraget?

– En liveföreställning för Chanel och deras smyckekollektion De fem elementen på Place Vendôme i Paris. Jag satt på en guldtron och läste en dikt av Jean-Paul Sartre på skånska!

Favoritdesigner?

– Christian Lacroix. Jag har aldrig träffat en trevligare människa. Att kliva in i hans ateljé var som att komma hem.

Huden då och nu?

– I modelljobbet blev det mycket make­up och det satte sina spår på huden. Numera väljer jag så rena produkter som möjligt, utan parabener och mineraloljor. Och jag har snabbt märkt en förbättring. Vad man äter påverkar också huden. Jag föredrar färsk ekologisk mat – detsamma gäller för skönhetsprodukter.

Bästa partytricket?

– Bakåtslickat hår och röda läppar.

Ultimata knepet?

– Att böja ögonfransarna med hjälp av två skedar. På så sätt bryts fransarna inte av.

Knasigaste?

– Hemorrojd-gel under ögonen för en sammandragande effekt!

Annons

Alltid i väskan?

– Läppbalsamet Hurraw Black Cherry och YSL:s Touche Éclat.

Behandling på salong?

– Lymfdränering, det är speciellt lämpligt för min känsliga hud. Behandlingen består av lätta cirkel­rörelser som hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter och reducera svullnader.

Hemmakur?

– Ett varmt bad med eteriska oljor och epsomsalt.

Snabb uppiggning?

– Torrborstning och sedan en varm dusch med kroppsoljor.

Budgettips?

– Kokosolja. Det är bra för tandkött, hår, fötter, naglar och hud.

Var hittar du dina produkter?

– Förr när jag reste mycket besökte jag små lokala butiker med egengjord ­kosmetika. Nu beställer jag det mesta online.

Malins tips:

Malins-tips

Från vänster: Dark Chocolate Mask från Maria Åkerberg, ca 300 kr, Rosehip Facial Oil från Raw in a Jar, ca 750 kr, Lavender & Palmarosa Body Scrub från John Masters Organics, ca 350 kr, Frankincense Intense Eye Cream från Neal’s Yard Remedies, ca 595 kr, Almond Sensitive Skin Body Lotion från Weleda ca 200 kr, Facial Toner från Dr Hauschka, ca 280 kr.

FOTO Heléne linsjö, Samma Joona, Joona Laulajainen

Artikeln är ursprungligen publicerad i Femina nr 02/2017

Annons