Oväntade trenddoften – lukta som mejeriprodukt
Men nu kliver en mejeriprodukt in som trenddoft: i sommar är det hett att lukta mjölk.
Här är parfymerna alla pratar om just nu!
Våra parfymer är fulla av noter från ätbara ting – citrusfrukter, bär, vanilj, lakrits, karamell och till och med marshmallows är vanliga noter i parfymer. Gourmandparfymer kallas de parfymer som doftar som saker du i vanliga fall vill äta eller dricka.
En av årets trendigaste doftnoter går åt det hållet, men är samtidigt mer oväntad. Nu kommer nämligen allt fler parfymer som doftar av mjölk. Men hur luktar egentligen mjölk, och hur kan det fungera i parfym?
Mjölknoter i parfym behöver inte lukta som att sätta näsan i ett glas mellanmjölk. I stället kan det föra tankarna åt vanilj, dessert eller till och med kokos och persika. Inom parfym kallas det för laktonisk not, döpt efter laktoner som finns både i frukt, blommor och mjölk.
Där används mjölkdoft i parfym
Laktoniska noter används som komplement till andra dofter, och kan både mjuka upp skarp citrus, så väl som användas i gourmanddofter för att de ska bli extra runda och smaskiga. Man pratar också om ”skin scents”, alltså hudnära dofter som luktar som din hud fast bättre. Det är dofterna som inte tar över ett rum, men som kan dofta underbart betryggande på nära håll. Även i de parfymerna är mjölknoterna viktiga.
En av de trendigaste parfymerna nu är till exempel Giardini di Toscana Bianco Latte, som har noter av mjölk, karamell och vanilj.
När man hör mjölk och parfym tillsammans är det lätt att tankarna vandrar till bäst före-datum – ingen vill ju lukta gammal mjölk. Men sådant behöver du inte oroa dig för. De laktoniska noterna håller precis som andra parfymnoter, och är inte samma sak som färsk mjölk.
Källa: Lyko.