Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vanliga parfymmisstaget vi gör på sommaren

07 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med parfym.
Att spruta på lite parfym innan man lämnar hemmet är en vana för de flesta av oss.
Men på sommaren kan det läge att tänka om – här är vanliga parfymmisstaget som många gör när det är varmt och soligt ute.
Annons
6 Artister som släppt sin egen parfymBrand logo
6 Artister som släppt sin egen parfym

Brukar du spruta på lite parfym på halsen eller i dekolletaget innan du lämnar hemmet? Det är du absolut inte ensam om att göra – men när det är sommar och solen gassar bör du tänka ett varv extra kring ditt parfymanvändande.

Att spraya parfym på huden innan man vistas i solen kan nämligen skada huden, menar dermatologen Chanele Rosa i en intervju med The Sun.

– Att spraya parfym eller aftershave på bröstet och nacken och sen gå rakt ut i solskenet kan orsaka en hudåkomma som kallas poikiloderma av civatte. Det visar sig genom att huden blir fläckig och hyperpigmenterad, förutom att man får brustna kapillärer, säger Chanele Rosa.

Kapillärerna är de allra tunnaste och minsta blodkärlen, som i vanliga fall oftast brister i ansiktet eller på benen.

Annons

Så skyddar du kroppen bäst

Enligt Chanele Rosa är det inte bara solen som kan orsaka hudåkomman – det har med värme att göra, snarare än solens uv-strålning, som man kanske kan tro. Att föna håret varmt för nära huden, vila en varm laptop mot huden eller basta kan också vara skadligt för huden i kombination med parfym.

– Att basta, använda steamers eller hålla hårfönen för nära ansiktet kan orsaka rodnad eller göra att små ådror börjar synas. Det är ett resultat av värmen från de här föremålen, säger hudläkaren.

Chanele Rosa föreslår att i stället spruta parfym på ens kläder, eller att använda en parfymerad hudkräm med hög solskyddsfaktor.

Annons