Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Parfymexperten om sin absoluta doftfavorit: ”Finns ingen bättre”

14 jul, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografPexels, Jennie Kumlin
Med stor kunskap och välkalibrerad näsa guidar doftproffset Fredrik Johansson allt från butikspersonal till skönhetsjournalister genom parfymernas magiska värld. Här ger han sina bästa tips för att hitta rätt i doftdjungeln.
Annons
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Det första tydliga doftminnet började som en olycka. Under en resa till Turkiet tappade Fredrik Johanssons mamma sin nyinköpta flaska Lou Lou på golvet. Heltäckningsmattan sög åt sig hela innehållet.

– Vi levde i den där doften i en hel vecka, jag kan fortfarande känna doften när jag tänker på det. Den första parfymen jag köpte för egna pengar var dock något annat. Det var i början på 90-talet då jag upptäckte Kenzo pour Homme. Jag har tillbringat mycket tid vid just hav och den här doften för tankarna till sälta och vatten med starka havsackord.

Att han skulle arbeta med doft fanns dock inte på kartan. Fredrik pluggade statsvetenskap men ville uppleva världen och drog till London. Där väcktes hans passion för doft. Han fick jobb på en firma som hyrde ut personal till diskarna på de stora varuhusen.

Annons

– Första dagen hamnade jag framför en vägg med märket Floris. Jag kunde inget om dofter men här fanns allt från talk till puder och eau de cologne. Det blev en perfekt introduktion till den här världen.

Fredrik hade talang och fick snabbt återkommande bokningar från en speciell disk på Harvey Nichols.

När kände du att det här var din grej?

– Disken där jag jobbade hade både doft och makeup. Plötsligt kom en kvinna med solglasögon glidande på rullskridskor. Det var Cher som tillfälligt bodde i London. Hon rullade fram till mig, tog upp ett läppstift och frågade om det var rött. När jag svarade ja köpte hon det. Jag kände att det här var en så fängslande värld och kul bransch.

Det som skulle vara ett år blev 15 innan Fredrik flyttade hem. Under tiden i London fick han från insidan se hur doftvärlden fullkomligt exploderade. Han fick möjlighet att utbilda sig, blev själv utbildare, var delaktig i världslanseringar, hade privata sessioner med stjärnor som Spice Girls och Britney Spears och träffade ledande designer och parfymörer.

Annons

Därför uppfattar vi doft så olika

Nu jobbar Fredrik med PR och utbildning på ­Saether, en av de största kosmetikleverantörerna i Norden med märken som Boss, Issey Miyake, Marc Jacobs och Gucci.

Vad betyder doft för dig?

– Det är något väldigt härligt och demokratiskt. Alla kan tycka vad de vill, det finns inget rätt eller fel.

Hur kommer det sig att två personer kan uppfatta samma doft så olika?

– Förutom att vår hud skiljer sig åt så har vi olika referensramar och minnen kopplade till doft. De flesta tonåringar vill inte dofta samma som mamma. Men när de sedan själva blir mammor kan moderns doft plötsligt förknippas med något positivt, som trygghet och kärlek.

Vilka är de mest spännande parfymtrenderna?

– Multifunktionella parfymer med doft och hudvård i förening. Det finns till exempel en not som heter dreamwood med samma egenskaper som sandelträ-olja. Förutom att den doftar gott så är den återfuktande och antiseptisk. En annan trend är att man börjat använda neurovetenskap för att se hur dofter ­påverkar glädjecentret i hjärnan och skapar parfymer utifrån det.

Annons

Hur många parfymer har du själv hemma?

– Det står en bricka i badrummet med de jag använder löpande. Där finns tolv. Åtta av dem använder jag hela tiden, fyra är mer årstidsberoende. Sedan har jag flaskorna i garderoben. Det är minst hundra stycken.

Använder du alla?

– Absolut! Med jämna mellanrum kommer något ut ur garderoben för att rotera på den där brickan i badrummet.

Fredriks bästa parfymtips

1. Parfymörer är konstnärer som i de flesta fall skapar dofter för olika hus. Hittar du en parfym du gillar, kolla vem som gjort den. Då kan du säkert hitta fler du tycker om från samma näsa, de har en stil som går att ana precis som andra konstnärer.

2. Tänk på hur du applicerar din doft. Parfymer är skapade för att omsluta dig med några sprej. Lås dig inte vid att dutta lite på en plats. Då får du inte den sanna upplevelsen. Är du orolig för att dofta för mycket? Välj en lättare variant så kan du ändå applicera den som du ska.

Annons

3. Våga ha flera dofter på gång i ditt liv. Du kommer inte vilja dofta samma på jobbet som på dejten.

4. Har du fått nedsatt doftsinne efter covid? Ett sätt att få i gång det kan vara att tvinga det. Sniffa metodiskt på saker som luktar starkare än annat och välj sådant du vet vad det doftar, till exempel ingefära eller kanel.

4 doftfavoriter

1. Gourmand

Angel EdP från Mugler har 30 år på nacken men gillar man gourmand så finns det ingen bättre. Ca 890 kr/25 ml EdP.

2. Nytänkare

Med For Her från Narciso Rodriguez utgick man från ­chypre-­familjen och kastade in den i 2000-talet. Att ha mysk i hjärtat var helt nytt. Enligt tradition placeras den noten i basen. Ca 1 010 kr/50 ml EdT.

3 + 4. Rengörare

Två tolkningar av ­rengöringsritualer men ändå så olika är Le Mâle från Jean Paul Gaultier och L’Eau d’Issey pour Homme. Hos den förra har man utgått från franska barberare med lavendel och vanilj, i den senare är inspirationen japansk tvagning med klarhet, krispighet och renhet. Ca 770 kr/75 ml EdT resp 855 kr/75 ml EdT.

Fredrik Johansson

Gör: Utbildare inom doft.

Ålder: 50 år.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med flera spännande och stora parfymlanseringar.

Annons