Skönhetsgurun Paula Begoun, grundare av hudvårdsmärket Paula's Choice

0:49

Efter reklamen: 7 myter om skönhet som inte stämmer

(0:49)

Paula Begoun är en legendar i hudvårdskretsar och jag minns fortfarande första gången vi sågs. Det var för över 20 år sedan och den hårt sminkade men skrattande amerikanskan spände ögonen i mig och sa att det bästa man kan göra för sitt självförtroende är att slänga ut förstoringsspegeln och se på sig själv lite mer snällt på håll.

Precis som för mig började Paulas besatthet av hudvård med acne. Hennes kamp mot problemen stannade inte i badrummet, hon såg det som sin uppgift att utbilda allmänheten och avslöja alla myter. Paula borrade ner huvudet i böcker om ämnet och läste på allt hon kunde komma över när det gällde ingredienser, behandlingar och forskning.

Paula Begoun grundade Paula’s Choice

I dag har hon inte bara skrivit över 20 böcker om ämnet. Hon har byggt upp en enorm kunskapsbank på sin hemsida som är öppen för alla att ta del av. Där finns lättillgängliga fakta om ingredienser samt recensioner av massor av hudvårdsprodukter. Sedan lite mer än 25 år driver hon dessutom det egna hudvårdsmärket Paula’s Choice.

– Jag var bara 11 år när min livslånga kamp mot hudproblemen tog sin början. Vad jag än testade så blev det inte bättre, många gånger faktiskt tvärtom. Det var så nedslående att först ingjutas hopp när jag hittat en ny produkt för att i nästa sekund känna djup besvikelse när inte heller den gav hjälp. I ren frustration började jag läsa på och kom snart fram till att jag ville berätta vad som fungerar och vad som inte gör det för att ingen annan ska behöva gå igenom det jag gjort.

Lutar sig enbart mot publicerad vetenskap

Hur kom du på idén med ett eget hudvårdsmärke?

Paula Begoun

Gör: Författare och grundare av hudvårdsmärket Paula’s Choice.

Ålder: 67 år.

Bor: I Seattle, USA.

– Jag började få frågan från tusentals fans som läst mina böcker. De ansåg alla att mängden produkter var överväldigande och jag kunde definitivt relatera till det. Vi började arbeta med produkterna 1993 och två år senare lanserades de första. Det är fortfarande det mest inspirerande jag gjort i mitt liv.

Vad gör Paula’s Choice annorlunda jämfört med andra märken?

– Vi lutar oss enbart mot publicerad vetenskap och använder bara säkra och effektiva ingredienser. Vi väljer aldrig något som kan inflammera eller irritera huden. Förekomsten av irriterande ingredienser i hudvård är något som chockerar mig. Däremot är vi kända för att kombinera olika kraftfulla ingredienser för att få ännu bättre resultat.

Vad är det bästa med ett eget hudvårdsmärke?

– Att jag aldrig behöver kompromissa. Jag behöver inte ta fram produkter på grund av någon populär trend just för tillfället.

Och det svåraste?

– Personligen avskyr jag den ekonomiska, juridiska och operativa biten av att driva företag. Och för att vara ärlig så är jag inte speciellt bra på något av det.

Skönhetsredaktören: 10 bästa solskydden inför sommaren

Hur fick du ditt smeknamn ”the Cosmetics Cop”?

– Jag var gäst i Oprah Winfreys program för att prata om min bok Don’t go to the Cosmetics Counter without me. Plötsligt sa Oprah att ”arbetet du gör är som att vara polis för alla oss andra, en skönhetspolis”. Och det namnet fastnade!

Det dummaste vi kan göra mot vår hud?

– Det första och största felet är att inte skydda huden mot solen 365 dagar om året. Solskador bildas så fort som oskyddad hud exponeras för dagsljus, och de dåliga strålarna tar sig igenom glas. Förutom att det kan ge upphov till hudcancer så har forskning visat att 75 procent av rynkor, slapp hud, pigmentförändringar, acne och andra hudproblem är resultatet av kumulativa solskador.

5 vanliga hudvårdsmyter

1 Huden reparerar sig bäst på natten.

”Forskning visar precis motsatsen. Huden repareras bättre under dagen då du rör på dig och blodcirkulation och syresättning ökar.”

2 Om en produkt sticker i huden fungerar den.

”En stickande känsla är din hud som säger att den håller på att bli överkänslig, irriterad och inflammerad. Även om det inte ser irriterat ut så har undersökningar visat att det händer under ytan. Kollagen, elastin och andra stödkomponenter förstörs och det leder till hudproblem.”

3 Din hud anpassar sig efter de produkter du använder och de upphör till slut att ge effekt.

”Din hud anpassar sig lika lite till produkter som din kropp anpassar sig till hälsosamma dieter. Spenat och vindruvor är bra även om du äter dem varje dag. Samma sak gäller för huden. Det finns ingen anledning att byta om du applicerar sådant som är välgörande och undviker sådant som skadar.”

4 Arkmasker hjälper huden att ta upp ingredienser bättre.

”Den här typen av masker är slöseri med tid. Det finns ingen forskning som tyder på att det skulle vara en fördel att använda dem i jämförelse med välformulerade hudvårdsprodukter. Ingredienser tas upp av huden beroende på molekylstorlek och produktens leveranssystem.”

5 Naturliga ingredienser är bättre för huden.

”Det finns en hel del fantastiska naturliga ingredienser men forskningen har konstaterat att det också finns många som är irriterande och skadliga. Samtidigt finns det många fantastiska ingredienser framställda i labb som fungerar långt bättre än de naturliga.”

Skönhetsredaktörens 3 Paula’s Choice-favoriter

Skin Perfecting 2 % BHA Liquid Exfoliant från Paula's Choice

Skin Perfecting 2 % BHA Liquid Exfoliant är ansiktsvatten med antiinflammatorisk salicylsyra som motverkar igentäppta porer, rodnad och blemmor. Ca 389 kr/118 ml.

Du hittar den bland annat här (reklamlänk från Apprl).

Super Hydrate Overnight Mask från Paula's Choice

Super Hydrate Overnight Mask är en dröm på känslig och irriterad hy då den fyller på med djupt återfuktande, rodnadsdämpande, lugnande och reparerande ingredienser. Ca 389 kr/88 ml.

Du hittar den bland annat här (reklamlänk från Apprl).

Clinical Niacinamide 20 % Treatment från Paula's Choice

Clinical Niacinamide 20 % Treatment är smarta, lättanvända och koncentrerade droppar att lägga till i rutinen när du vill se tydlig effekt på porstorlek, struktur och ton. Ca 549 kr/20 ml.

Du hittar den bland annat här (reklamlänk från Apprl).

10 sätt att lyckas med den naturliga sminklooken – kändissminkösens tips

Utvald läsning

Femina