Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Rädda din vinterhy – steg för steg

15 feb, 2016 
AvJessica Blockström
Det är kyligt, det är torrt – och det kliar och stramar. Så här års behöver vår hud all hjälp den kan få.
Annons
vinterhy

När temperaturen legat på minus ett tag är det snarare regel än undantag att det både syns och känns på huden i ansiktet, läpparna och händerna. Den kalla uteluften i kontrast till den torra varma inomhus stressar blodkärlen och irriterar hudens naturliga skyddsbarriär så att den får det allt jobbigare att försöka reparera sig själv. Små sprickor släpper ut fukt snabbare samtidigt som irriterande ämnen lättare tar sig in – och det hela blir som en ond cirkel.

Det fina är dock att du kan göra massor för att förebygga förloppet eller för att mjuka upp den hud som redan hunnit bli torr. Bättre sent än aldrig!

Fnasiga läppar

Torra och flagande läppar är inte bara obehagliga och svidande – de fungerar inte heller bra ihop med läppstift.

Annons

Räddning: En tvåstegsraket med utjämnande skrubb följd av vårdande balsam. Skrubb kan du göra själv genom att mixa lite honung med en nypa strösocker. Vill du hellre ha en färdigblandad variant finns prisvärda Beauty Lips Scrub från H&M, ca 80 kr. En favorit att skämma bort läpparna med efteråt är Lip-rebuild från ZO Medical Zein Obagi. Låt gärna ett extra tjockt lager verka över natten. Ca 495 kr.

Blossande näsa

Både temperaturväxlingar och torr luft gör att blodkärlen just nu jobbar övertid med att dra ihop sig och vidga sig. Effekten blir att både näsa och kinder snabbt kan blossa upp, speciellt om du har en del ytliga blodkärl och tunn hy.

Räddning: En så kallad klimatcrème eller barriärcrème, som lägger sig som en skyddande hinna mellan huden och luften. Där ser den till att fukten stannar i huden och att vädret inte får lika stor påverkan. Prova till exempel SOS Rescue Cream från pHformula med bland annat hyaluronsyra och E-vitamin. Ca 490 kr. För att dämpa det röda kan du använda en CC-crème som Even & Perfect CC Cream SPF20 från Biodroga. Ger både jämnare hudton och vård, ca 440 kr.

Annons

Kliande kinder

Den känsliga huden i ansiktet kan verkligen bli knastertorr och kännas så irriterad att det knappt går att smörja in den.

Räddning: Se över din rengörings-rutin. Tvätta med en tvättlapp för att mjuka upp ytan, applicera sedan ett återfuktande ansiktsvatten och till sist en crème som både ger fukt och näring. Det här ger en positiv kedjereaktion där fukt leder fukt djupare ner i huden. Beauté Pacifiques härliga D-force Vitalizing Anti-Age Creme ger just fukt och näring, men tillför också det viktiga solskensvitaminet D. Ca 900 kr. Tänk också på att även en mild rengöring kan irritera om den används fel. Utgå inte från helt torr hy, utan börja med att fukta ansiktet för att sedan massera in din rengöring.

Knottriga armar

Väldigt torr hy på överarmarna kan trigga igång ett hudtillstånd som heter keratosis pilaris, eller hönshud som det ibland kallas. Det är inte farligt och väldigt vanligt, speciellt på

Annons

vintern.

Räddning: Peela försiktigt, välj gärna en skrubb som har både kemisk peeling och syror. Dessutom är det bra att smörja med en kropps-lotion som innehåller lite salicylsyra. Då löses döda hudceller upp, hårsäckarna blir fria från talg och knottrorna blir mindre för att till slut försvinna helt. Prova Weightless Body Treatment 2% BHA från Paula’s Choices Resist-serie. Ca 350 kr.

Snustorra händer

Våra händer har inte mycket eget skydd mot vintervädret, bland annat därför att det är glest mellan de smörjande talgkörtlarna här. När det är kallt ute drar huden dessutom ihop sig så att den lilla olja som finns naturligt får svårare att krypa upp till ytan och göra gott.

Räddning: Skydda med handskar, både ute och när du diskar, och fyll på med handcrème regelbundet. Om det inte räcker, gör en intensivkur till kvällen någon gång i veckan: peela för att få bort döda hudceller, smörj med en rejäl klick fet crème och låt till sist ett par tunna bomullshandskar sitta över natten. Det ger verkligen effekt. Har du en peeling för ansiktet så kan du använda den även till händerna. En handcrème vi gillar lite extra just nu är Sense of Karma Hand Cream från Ellos, med glycerin, solrosolja och sheasmör. Ca 90 kr. Eller investera i preparerade handskar för hemmabruk, till exempel Magic Hands Repairing Gloves från Magicstripes. Ca 360 kr/3 par.

FOTO INA

Missa inte att läsa:

Annons