Artikeln innehåller reklamlänkar
Retinol är en ingrediens i hudvård som minskar fina linjer, rynkor, akne, pigmenteringar och andra hudbesvär.
TV: Se 3 hudvårdstips för dig med mogen hy
1:59

Efter reklamen: TV: Se 3 hudvårdstips för dig med mogen hy

(1:59)

Slå på ljud

Retinol är en superingrediens som finns i många olika hudvårdsprodukter på marknaden. Hudterapeuter, hudläkare, forskningen och ja... hudvårdsfantaster över lag lyfter denna ingrediens till skyarna. Här berättar vi varför och tipsar om de bästa produkterna!

1. Serum The Ordinary Retinol 1% in Squalane 30 ml

The Ordinary gör många populära, effektiva och prisvärda produkter. Den här flaskan innehåller ett smart retinolserum som kombineras med återfuktande ingredienser. Finns att köpa här. (länk till Lyko)

2. Retinolserum från Medik8

Ett anti-aging serum med retinol som förbättrar hudens struktur, samtidigt som den minskar synligheten av porer och rynkor. Du hittar det här. (länk till Lyko)

3. Serum med retinol från Dermaceutic

Dermaceutic är ett varumärke som gör massor av populära anti-aging produkter. Detta serum innehåller ett komplex med retinol, samtidigt som den är maxad med fuktgivande ingredienser. Läs mer och kör här. (länk till butik)

4. Retinololja från Dermalogica

Till skillnad från ett serum så tillför en olja mer fukt till din hud, något som kan vara bra eftersom att retinol har en uttorkande effekt. Den här oljan kommer från Dermalogica. Klicka hem oljan här. (länk till Lyko)

5. Punktbehandling med retinol från Verso Skincare

Om du istället vill punktbehandla ett område, exempelvis pannan, munnen eller halsen som tenderar att få mer fina linjer och rynkor, så kan du använda den här produkten från Verso. Läs mer och köp här. (länk till Lyko)

6. Retinol Tonic ansiktsvatten från Pixi

Det här är en tonic, det vill säga ett ansiktsvatten som tillför vårdande ingredienser efter att du rengjort ansiktet. I just det här fallet så tillför vi superingrediensen retinol så att det kan sjunka in i huden och göra sitt jobb. Här kan du klicka hem den. (länk till Lyko)

7. Ögonkräm med retinol från Dr Dennis Gross

Om du vill behandla området runt ögonen med retinol så är det en god idé att välja en ögonkräm som är speciellt framtagen för ögats tunna och känsliga hud. Vi gillar denna ögonkräm från Dr Dennis Gross. Finns att köpa här. (länk till Lyko)

8. Hudkräm med retinol från Paula's Choice

Paula's Choice har i vanlig ordning härliga anti-aging produkter och så även i kategorin retinol. Det här är en skön dagkräm för blandad hy som både stärker och slätar ut huden. Du hittar krämen här. (länk till butik)

9. Ansiktskräm med retinol från bareMinerals

En mild och vegansk ansiktskräm med retinol som inte irriterar huden. Enligt produktens beskrivning ska den positiva effekten synas efter endast en vecka av regelbunden användning. Läs mer och köp här. (länk till Lyko)

Vad är retinol?

Retinol, eller A-vitamin, är en väl beprövad ingrediens i hudvård tack vare dess många dokumenterat positiva egenskaper. Akne, förstorade porer och pigmenteringar är några kända områden där retinol hjälper till att släta ut huden. Förutom det så hjälper retinol till med att förhindra ålderstecken tack vare att produkten går djupt in i huden. Ingrediensen retinol kickar igång hudens egen cellförnyelse och kan även hjälpa till att reducera hudpigemntering orsakad av solskador.

Retinol är uttorkande och kan därför orsaka viss torrhet, rodnad och irritation på huden. Det är därför viktigt att du inte kombinerar med många andra produkter som också torkar ut, utan du istället kompletterar med produkter som tillför fukt.

I vilken ordning ska jag använda mina produkter?

Här nedan listar vi vilken ordning du ska använda dina produkter. Följ ordningen och hoppa över de steg med produkter som inte ingår i din rutin. Tumregeln är att gå från tunt till tjockt, det vill säga från lätta serum till tyngre krämer.

  • Eye and Lip Make Up remover
  • Cleanser
  • Micellärt vatten
  • Toner / Essence
  • Face Mist
  • Serum
  • Olja
  • Ögonkräm
  • Dag- eller nattkräm
  • Solskydd SPF

Vilken produkt med retinol passar bäst för mig?

Om du ska introducera retinol in i din hudvårdsrutin, välj endast en produkt som innehåller ingrediensen. Låt de andra produkterna i din rutin vara återfuktande och milda, gärna med SPF. Om du däremot väljer en dagkräm, en nattkräm, ett ansiktsvatten, en olja eller ett serum är helt upp till dig och vad som passar din livsstil bäst. Om du till exempel inte har så mycket tid att lägga på din rutin kan det vara härligt med en nattkräm som du slänger på innan läggdags.

Om du är helt nybörjare på ingrediensen kan det vara bra att tillföra den successivt, exempelvis använd produkten 1-3 gånger i veckan istället för varje dag. Trappa långsamt upp användningen när du vant huden. Kom ihåg att du behöver använda produkten regelbundet och under en längre tid för att kunna se de bästa resultaten.

Varför är det viktigt med SPF när jag använder produkter med med retinol?

Om du vill se resultat av produkten är det otroligt viktigt att använda solskydd, med minst SPF 30, efter att du applicerat retinol. Detta är delvis för att produkten inte skyddar mot solexponering, men också för att användning av produkten kan förvärra solskador, om du inte skyddar huden.

Kan jag kombinera en kräm och ett serum som båda innehåller retinol?

Generellt är det inte en god idé att använda två produkter som är uttorkande. Retinol är en kraftfull ingrediens, det är därför vi får snabba och synliga resultat, men den gör också så att huden blir tillfälligt "svag". Därför är det bra om du begränsar dig till en stark produkt och låter den övriga hudvården vara mild, vårdgivande och återfuktande.

TV: Sanningen om hudvård – gruppen testar retinol
0:41

Efter reklamen: TV: Sanningen om hudvård – gruppen testar retinol

(0:41)

Slå på ljud
Mest läst