Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Sju dagliga vanor som förstör ditt hår

22 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Många lägger pengar på dyra schampon och behandlingar, men känner fortfarande att håret inte ser så snyggt ut som det kan göra.
Det kan vara så att du förstör håret med dagliga vanor som du inte ens visste var skadliga för håret.
Här är sju saker du bör undvika för att få de perfekta svallet!
Annons
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbottenBrand logo
Hårtips: Så undviker du irriterad hårbotten

1. Ha på dig ull

En härlig ullkappa eller halsduk i ylle värmer bra under vinterhalvåret, men är tyvärr inte det bästa för ditt hår. Ull bygger upp statisk elektricitet och gör att håret fastnar i det, vilket i slutändan leder till att håret kan skadas och gå av. När ditt hår blir blött under regniga eller snöiga dagar så blir det också känsligare och kan gå sönder ännu lättare.

Ullkappa är inte bra för håret tyvärr.

2. Äta tonfisk

Tonfisk är både gott och näringsrikt, men tyvärr innehåller tonfisk en del kvicksilver, en farlig tungmetall som kan orsaka flera hälsoproblem. Att få i sig för mycket kvicksilver kan bland annat göra att man börjar tappa håret, visar studier. Livsmedelsverket skriver att tonfisk på burk dock innehåller mindre kvicksilver än tonfisk i filéer.

Annons
Tonfisk innehåller kvicksilver.

3. Använda handduk eller hårtork för att torka håret

Att stoppa upp håret i en handduksturban när man har duschat är en vana för många av oss, men bomullshanddukar kan göra håret frissigt och orsaka kluvna hårtoppar. Men att torka håret med en hårtork är inte bättre, då det kan göra håret skört och torrt.

Låt håret torka fritt.

4. Använda tofsar

Tajta frisyrer där håret är uppsatta i hästsvans eller en knut på huvudet kan skada håret. Vanliga elastiska tofsar trycker på ditt hår så att det i långa loppet kan skadas. Tycker du om att ha håret uppsatt i knut eller hästsvans är det bättre att använda en scrunchie eller en spiraltofs.

Annons
Tycker du om hästsvans? Överväg vilken tofs du ska använda.

5. Applicera balsam i hårbotten

Balsam är viktigt för att håret ska hållas mjukt och glansigt, men det är viktigt att applicera balsamet på rätt sätt. Om du applicerar balsamet i hårbotten så kommer det göra håret tungt och får hårbotten att bli fet snabbare. För att hålla håret fint och lent ska du bara använda balsam i topparna och längderna.

Skippa balsam i hårbotten.

6. Använda torrschampo för ofta

Torrschampo kan verkligen vara räddaren i nöden när håret är flottigt och man inte hinner tvätta det. Men torrschampo ska hellre vara undantag än regel – för mycket av det goda är nämligen inte bra för håret. Använder man för mycket torrschampo kan hårbotten bli torr och börja klia. En hårbotten som inte mår bra gör i sin tur att man kan drabbas av håravfall och att håret inte växer så mycket som det ska.

Annons
Torrschampo är bra – men inte för ofta.

7. Ha solglasögonen ovanpå huvudet

Att stoppa upp solglasögonen i håret istället för att lägga ner dem i väskan kan ses som ett smidigt sätt att hålla reda på dem, men det är tyvärr inte toppen för ditt hår. Gör du det för ofta så kan det faktiskt gör att du får tunnare hår. Trycket från solglasögonen minska blodflödet till skalpen och gör att ditt hår växer långsammare.

Ha solglasögonen i ansiktet i stället för i håret.

Källa: Brightside.

Annons
Annons