Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skäm bort ditt hår – här är 9 tips för torra strån

24 nov, 2016 
AvJessica Blockström
Slitna och torra hårstrån kan behöva lite omsorg emellanåt. Här är skönhetsredaktörens bästa tips!
Annons

Det finns en mängd proffsiga produkter som snabbt kan få håret i form igen.

1. Tvätta sparsamt

Vad man kanske inte alltid tänker på är att vatten inte är hårets bästa vän eftersom det får stråna att svälla från insidan. Så tvätta inte mer än du behöver, använd i stället torrschampo för att stretcha tiden mellan schamponeringarna.

2. Balsameffekt

Testa också att ibland byta ut ditt vanliga schampo mot ett rengörande balsam, det är lite snällare mot stråna. Första gångerna kan det kanske kännas märkligt att tvätta med balsam eftersom de flesta sorter inte löddrar. Men när du använt det ett tag kommer du att märka stor skillnad på håret.

3. Torka varsamt

Ju mindre tid du behöver använda fön och andra värmeverktyg, desto bättre. Och att gnugga ett skört hår med en hård frottéhandduk är inte heller optimalt. Det finns handdukar som är gjorda speciellt för att suga ut vätska utan att skada stråna. Krama ur håret när det är blött och vira handduken om huvudet tills det har torkat. Men smartast är nog ändå en turban som du fäster med en ögla i nacken och låter sitta medan du till exempel fixar makeupen. Efter en kvart är håret precis lagom fuktigt för att det ska kunna stylas. Turban och handdukar finns bl a hos www.aquis.se.

Aura från Ghd är en riktig lättviktare bland hårfönar. Smidig att manövrera och blåser luften rakare än någon annan fön.  Effekt? Håret torkar  snabbare och får slätare finish. Ca 1 700 kr.

Wet Brush heter favoritborsten från HH Simonsen som reder ut blött hår utan att slita på stråna. Finns i flera storlekar. Ca 180 kr.

Annons

4. Finfördela mera

Eftersom värme inte är bra för stråna är det viktigt att välja stylingprodukter som innehåller värmeskydd om du fönar, plattar eller lockar håret. Var noga med att använda produkterna på rätt sätt: Applicera dem i fuktigt hår, slinga för slinga, och kamma sedan igenom så att de verkligen fördelas över hela håret.

5. Slösa med kalluft

Har du en fön med en kallknapp så använd den. Den kalla luften får fjällskiktet att sluta sig vilket både ger glansigare finish och bättre hållbarhet på din styling.

6. Vårda hårbotten

Med en kur för hårbotten någon gång i veckan kan du få en riktigt fin effekt. Den tar bort gamla stylingrester och överflödig olja från botten så att syre och näring lättare når ner till hårsäckarna. Passa gärna på att samtidigt göra lite massage för att få bättre fart på blodcirkulationen.

kokos

7. Naturens under

Kokosolja är den hetaste ingrediensen inom hälsa och skönhet just nu och det finns både enkla alternativ och lyxiga varianter som är speciellt framtagna för att passa just hud och hår. Applicera i fuktigt hår, snurra en handduk kring huvudet och låt sitta över natten för en skönt återfuktande och naturlig kur.

Annons

8. Sköna masker

Packa in håret i en återfuktande och näringsrik mask efter tvätten. Det finns många varianter som gör stor skillnad på bara några minuter. Tänk på att håret ska vara handdukstorrt innan produkten fördelas över stråna. Annars kommer vattnet att stå i vägen och hindra allt det nyttiga från att verkligen tränga in ordentligt.

9. Proffsborsten

En bra investering är en borste gjord för att användas i blött hår, till exempel Wet Brush från HH Simonsen. Den gör att du inte sliter på stråna mer än nödvändigt.

Wet Brush heter favoritborsten från HH Simonsen som reder ut blött hår utan att slita på stråna. Finns i flera storlekar. Ca 180 kr.

 

Annons