Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetstrenderna vi minns men helst glömmer

30 sep, 2020 
AvLisa Nilsson
FotografTT/Instagram
Trender kommer och trender går och vissa av dem består. Vi har gjort en nostalgilista på skönhetstrenderna vi helst inte vill ha tillbaka, men som vi gärna minns med ett gott skratt.
Annons
TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det senBrand logo
TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen

Det är nog många av oss som någon gång suttit och bläddrat i gamla skolkataloger och tagit sig en go funderare över ”hur såg man ut egentligen”. Ofta med ett gott skratt. Eller med en något skamsen känsla – för hur såg man egentligen ut?

Vi tar en tripp down memory lane och går igenom skönhetstrenderna vi absolut inte vill ha tillbaka men kan minnas och skratta gott åt.

1. Blå mascara

Tragiskt nog kan det vara så att denna färgbomb för fransarna är tillbaka – förhoppningsvis inte för att stanna.

Prinsessan Diana med blå mascara

Ja, prinsessan Diana passade i blå mascara – men hon var också en stilikon! Och nej, det är inte så snyggt som du kanske tänker dig – så försök inte ta den här trenden tillbaka.

Annons

2. Markerad läppenna

Charlotte Perrelli, då Nilsson, körde stenhårt på markerad läpplinje.

Läppenna är ju trevligt, men bara läppenna? Inte lika snyggt i dag som när Charlotte Perrelli, då Nilsson, fullkomligt rockade en markerad läpplinje. Nej tack säger vi, vi lämnar läppennan där den hör hemma – någonstans innan 2000-talet.

3. Date dofterna

Det fanns absolut inget bättre än att visa upp för tjejvännerna att man hade fått, eller köpt, den senaste date-doften. Och hur stort var det inte när artisten Robyn frontade en av flaskorna? Vi minns allra mest Date Love, wow. Vilken var din favorit?

4. Extremt plockade ögonbryn

Många av oss har nog haft en period i livet när pincetten gick varm över ögonbrynen och håren flög hej vilt. Resultatet av det: två streck liknande larver som lagt sig över ögonen. Likhet: pantomimgubbe eller Édith Piaf?

Annons

5. Idominsalvan

För att det skulle vara äkta idominläppar hade det behövt vara lite mer än vad vi kan se på bilden.

Behöver vi säga mer än Idomin? Vi minns med fasa tillbaka till den tiden då Idomin var superhett att ha på läpparna. Gärna ett tjockt lager – vad var meningen annars om det inte syntes ordentligt? Vi är glada att den här trenden är förbi och låt den helst inte komma åter. Om du ska använda Idomin, lägg då ett tunt lager för återfuktning, inget annat.

6. Frisyr som Halle Berry

Halle Berry tog den korta frisyren till en ny, kaxig, nivå i filmen Die another Day.

Vi såg Halle Berry tillsammans med James Bond i filmen Die another day med en frisyr som blev omåttligt populär därefter. En kortklippt, kaxig, något spretig frisyr. Men den utstrålade pondus och de som lät sig klippas som Halle kanske lät tankarna försvinna iväg till hur man själv skulle varit som Bond-brud. Med den frisyren – klockren! Det var då – inte nu. Så vi lämnar denna frisyr bakom oss och går vidare.

Annons

7. Pärlorskimrande läppstift

Blänka skulle det göra ordentligt med ett pärlemorskimrande läppstift – snyggt? Inte i 2020-talets ögon. Tack för glansdagarna säger vi!

8. Fruktiga läppar

Ett tag var det riktigt poppis med fruity lips, eller fruit spritzers. De lade sig som en tjock, geggig hinna över läpparna och hade ofta en härligt syntetisk smak av frukt. Smarrigare kunde det inte bli och man vaktade sin lilla tub med livet och hade den med sig var man än gick. Var de är nu vill vi knappt tänka på, att de ska återfinnas det vill vi inte.

9. Hårfärgen gul

Justin Timberlake var ett av ansiktena utåt för den gula hårfärgen.

Justin Timberlake får symbolisera den tiden i livet när det var inne att färga håret blont, förlåt, gult. Något måste gått knasigt där i färgfabrikerna för helt plötsligt var hårfärgen gult väldigt inne. Tack och lov så verkar det ha ordnat till sig nu med de blonda nyanserna

Annons

10. Lite för mycket svart kajal

Kajalpennan har varit en trogen följeslagare i många år och en gång i tiden fick den lite för mycket plats runt ögonen. Det skulle synas ordentligt att man hade "markerade" ögon, gick man in i känslan av att vara lite "svårmodig" perfekt – det gick nämligen hand i hand med den svarta kajalen.

Även den vita kajalen har haft sin primetime, den skulle få ögonen att se större ut. Men ska vi vara ärliga mot oss själva så såg det nog bara dumt ut, för trenden lever ju inte kvar i dag.

11. Ögonskuggspaletter

Tänk dig att du är tio år gammal – du och en kompis är och shoppar. På H&M har de precis fått in helt nya ögonskuggspaletter med de senaste färgerna. Det var bara att fiska fram lilla handväskan, upp med plånboken med kardborreband och veckopengen fick betala för det dyrbaraste – den nya paletten. Väl hemma placerade man sig framför spegeln och provade alla färger, bort med den ena – på med nästa.

Annons

Bättre tid i livet fanns knappt. Dock lever ögonskuggspaletterna kvar än i dag, vi får se hur länge de klarar sig i dagens klimat.

12. Randiga slingor

Geri Halliwell var ansiktet utåt för de randiga slingorna

Geri Halliwell "Ginger Spice" = randiga slingor. Hon kan ha varit en av våra större frontfigurer för de breda ljusa slingorna som kom att bli väldigt populärt. Även Halle Berry hade också detta – så en global trend var det allt. Och vem ville inte känna sig som en medlem i Spice Girls? Men precis som Spice Girls hade sin tid så har också de breda slingorna haft det.

13. Clearasil

På tub eller stift, så länge man kunde täcka sin finne med en fruktansvärd nyans så var livet lite bättre.

Clearasil – täckstiftet som inte matchade en enda hudnyans. Men att gå till skolan med en gul finne i pannan, otänkbart. Hellre en rosa/orangefläck i pannan. Alla andra hade ju ändå det, men vi är glada över att täckstiftets tid är förbi.

Annons

14. Stenhård gelé

Cameron Diaz i Den där Mary, med en hårt stylad lugg.

Cameron Diaz i Den där Mary satte standarden för hur man såg ut med hår stylat med stenhård gelé. Var gelén av rätt kvalité kunde man kunna lägga en sten uppe på sina spikes och håret skulle inte kunna ge vika.

15. Beautyboxarna

Den stora drömmen om att få sin alldeles egna beautybox. I den skulle man lägga allt smink man hade, beställa ett privatjet och gå ombord planet med sin lilla box som handbagage. Ja, drömmarna var stora när man var elva år. De som hade en beautybox i sina ägor kunde skatta sig lyckliga. Vi som inte fick någon drunknade i avund, då – inte nu längre.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Vi hörs igen om 20 år för att prata om trenderna på 2020-talet som vi absolut inte vill ha tillbaka. Just nu verkar det mesta se bra ut.

Se också: Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021Brand logo
Se också: Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021
Annons