Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Sminka dig som proffsen – experternas bästa knep

06 feb, 2024 
AvJessica Blockström
FotografTT/Shutterstock
Sminktips och knep
Vill du ha mer lyster till huden? Drömmer du om fint böjda fransar? Har du alltid suktat efter fräknar eller är kajal som inte smetar av sig runt ögonen på önskelistan? Här är proffsens bästa tips som hjälper dig med de vanligaste sminkutmaningarna.
Annons
Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigtBrand logo
Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigt

Att lyckas med sin makeup är inte alltid det lättaste. Kavaj som kladdar, läppstift som nöter och foundation som lägger sig i linjerna. Men det finns enkla knep som experterna använder – som gör sminkrutinen lite lättare och kanske lite roligare.

1. Snyggare ­foundationfinish

Makeupsvampar ska fuktas med vatten innan du arbetar in basen med dem men vill du att huden ska få extra fin, nästan polerad lyster kan du använda en glow-givande settingspray i stället. Som bonus sitter din foundation ­dessutom ännu bättre.

2. Solkyssta tricket

Svårt att veta var du ska placera ditt solpuder för snyggast och mest naturliga effekt? Borsta på den som siffran 3 – börja vid yttre ögonbrynet och jobba utåt nedåt mot örat, sedan in över kindbenet, gå ut igen mot örsnibben och avsluta ner och in längs med käklinjen.

Annons

3. Sätt pennan på plats

Brukar din ögonpenna flyta ut runt ögonen under dagen? Lås fast ­formulan genom att måla en ­puderskugga i samma nyans ovanpå den mjuka pennan. Använd en tunn pensel för eyeliner eller ögonbryn.

Sminktips läppenna

4. Slipp fult nött läppstift

Trött på att läppstiftet ­alltid nöts mer mitt på läppen och gärna lämnar en inte så snygg kant runt läpparna? Grunda med läppennan innan du sveper på ditt läppstift. Då får du både en bas som gör att färgen sitter bättre men den kommer också att försvinna jämnt över hela läpparna.

5. Finaste fransböjen

Drömmer du om snyggt böjda fransar men de raknar redan vid lunchtid? Då ska du byta till en vattenfast mascara. Den fixeras i formen du böjt fransarna i och håller sig sedan så tills du tvättar av din mascara.

Annons

6. Ingen concealer i linjerna

För att slippa concealer som samlas i vinklar och vrår kring ögonen gäller devisen att lite räcker långt. Strunta i att täcka hela området under ögat med produkt. Applicera i stället lite concealer vid varje ögonvrå, arbeta in den i huden och se till att tona ut kanterna. Då får du den där den behövs mest men undviker att det lägger sig i linjerna. Avsluta med ett mycket tunt lager löst ­puder, gärna med återfuktande ingredienser.

fejka fransar med brun utan sol

7. Fejka fräknar

Vill du pigga upp ansiktet är fräknar ett säkert kort. Men hur gör man om man inte fått dem av naturen? Fejka med brun utan sol. Använd till exempe en mousse som du trycker ut i en kopp. Plocka upp lite formula med en tunn spetsig pensel. Måla sedan lite här och där över näsa och kinder, var inte så noggrann – fräknar sitter inte i jämna rader och har inte samma storlek. Nu har du fräknar som sitter några dagar.

8. Rena borstar

Bra verktyg ger dig bättre förutsättningar för en snygg sminkning men tänk på att tvätta penslar, borstar och svampar regelbundet. Det gör du enkelt med tvål och vatten. Torka liggande på en handduk, stående finns risken att vätan löser upp limmet stråna sitter fast i.

Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy #6 – Så undviker du att läppstiftet blöder
Annons