Jennifer Anistons bästa frisyrer genom tiderna
1:37

Efter reklamen: Jennifer Anistons bästa frisyrer genom tiderna

(1:37)

Slå på ljud

Kända frisören Brad Mondo har de senaste åren vuxit till att bli ett riktigt fenomen – hårstylisten har miljontals följare på sociala medier, och på appen TikTok har det blivit en trend att be Brad Mondo om ursäkt när man gjort en misslyckad klippning eller färgning. Att frisörens expertis och åsikter har högt värde för många människor råder det inget tvivel om.

I en ny video på Youtube så går Brad Mondo igenom olika typer av frisyrer, och avslöjar vilken typ av styling eller version som gör att du ser yngre och äldre ut.

– Det finns många sätt du kan styla håret på som gör att du åldras baklänges istället för framlänges. Jag kommer definitivt förnärma en del människor med dagens video, men man behöver ju inte se yngre ut om man inte vill, säger han i videon.

Volym en masse

I videon ställer Brad Mondo två voluminösa frisyrer mot varandra, på Drew Barrymore och Katherine Heigl. Drew Barrymores mer lekfulla volym är vinnaren för att inte åldras, menar Mondo.

– Många äldre kvinnor tycker om att tupera håret som fan, och sen spreja skiten ur det med hårspray. Vilket är bra, jag älskar tupering, hårspray och volym. Men det finns sätt att göra det så det känns kul och fräscht, säger han och menar att Drew Barrymore har gjort rätt, säger han och fortsätter:

– Man vill inte få håret att se ut som en hjälm, och få det att se hårt och stelt ut. Vi vill ha rörelse, vi vill ha det lite rörigt. Det gör att det ser ut som att du inte har försökt så mycket, och få dig att se yngre ut.

Succéfrisörens vädjan: Sluta göra så här mot ditt hår

Page

Brad Mondo lyfter också två olika typer av page-frisyrer, där den ena är väldigt uppklippt i nacken, medan den andra (till vänster) är lite rakare. Vill du låta bli att se äldre ut än du är så är det den den rakare pagen du ska välja, menar Mondo.

– A-linjepagen, som är kortare i nacken och längre framtill… Jag kommer inte säga att den är bra generellt, jag tycker inte om den här. Den här ger mig mardrömmar, ända sedan frisörskolan. Jag tror jag har klippt en a-linjepage på en person i hela mitt liv, och jag ber verkligen om ursäkt till den personen, säger han skämtsamt.

Succéfrisören menar att den uppklippta a-linjepagen är utdaterad och osmickrande.

– Det här var så populärt förr, men har blivit helt utdaterad och jag ser inte att det skulle bli modernt någon gång den närmaste framtiden. Det är inte smickrande för huvudformen, eller åldern, så sluta.

Lugg

Lugg är det många som har, och olika typer av lugg är olika smickrande och åldrar personen de sitter på i olika grad. Brad Mondo menar att den som vill ha lugg utan att åldras borde välja en rufsigare och mer avslappnad version, som artisten Taylor Swift har på vänstra bilden.

Frisören: Här är saker kunder säger till mig dagligen – som jag hatar

– Den här rundade fyrkantiga luggen som är bokstavligt talat perfekt funkar inte nuförtiden. Den brukade vara cool och inne, men nu vill vi ha den sexiga, avslappnade rufsiga luggen. Den avslappnade men raffinerade looken kommer föryngra dig mycket. Det kommer ta bort många år.

– Ner och in åldrar dig, rufsig och åt olika håll gör det inte. Du vill inte ha ett block på huvudet, utan du vill ha utrymme mellan håren också.

5 tips för det perfekta håret

  1. Använd hårinpackning regelbundet, för extra vård och näring. Den ska läggas i efter schampot och innan balsamet för maximal verkan. Det finns även leave in-varianter som appliceras efteråt i fuktigt hår och som inte ska sköljas ur.
  2. Försök att inte tvätta håret allt för ofta. Generellt två till fyra gånger i veckan men hur ofta man bör tvätta håret är individuellt, så fråga din frisör. Känns det svårt att dra ner på det, går det alltid att byta ut en hårtvätt mot torrschampo.
  3. Gillar du att styla med värme? Då är det viktigt att alltid ha i värmeskydd innan. Värmeskyddet hjälper till att minska värmens skada på hårstrået.
  4. Det är inte bara huden som behöver skyddas från solen, applicera solskydd även i håret.
  5. Ta för vana att börja massera hårbotten. Det är inte bara skönt men hjälper även till att få igång blodcirkulationen, vilket är bra för hårstråets tillväxt.
The Storytellers – Lyssna med Markiz
5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)

Slå på ljud