Frida Selkirks tipsar om hur du får snygga naglar.

Frida Selkirks tipsar om hur du får snygga naglar.

Lacket torkar så sakta när det är varmt. Går det att skynda på?

– Värmen gör att lacket blir segare och lagren därmed tjockare. Ett knep är att ställa dina lack i kylen. Tänk också på att inte sitta i solen när du lackar, då tar det längre tid. Jag rekommenderar dessutom ett snabbtorkande överlack, som appliceras innan det färgade lacket har torkat. Min favorit är Instant Impact Top Coat från Lumos.

Hur får jag bort lack med mycket struktur?

– Grundknepet är att alltid hålla removertussen stilla mot nageln i tio sekunder, för att lösa upp lacket innan du gnuggar bort. Om du ändå inte får bort det kan du fila eller buffa lite på ytan först och sedan ta en remover.

Ibland ser nageln gul ut när lacket tagits bort. Varför?

– Antingen har du inte använt underlack, då kan ditt färgade lack ge nageln ton. Många slarvar med underlack, speciellt på tånaglarna. Eller så har du kanske en remover med olja. Removern öppnar porerna i nageln vilket gör att oljan kan tränga in och färga ytan. Vill du använda olja är det bättre att lägga på den efteråt.

Går det att få lacket att sitta en hel månad?

– Ja, om du gör en gelpolish med ett hemma-kit eller på salong. Vanligt lack sitter i högst tio dagar, eftersom de naturliga oljorna i dina naglar löser upp lacket. För bäst hållbarhet bör du ta bort alla hudrester runt nagelbanden och torka av med någon sorts sprit för att få bort ytliga oljerester. Det är också bra att bättra på med överlack efter fyra dagar.

Först publicerat i Femina nummer 8 2013. Av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Manikyr i 5 enkla steg
Hjälp naglarna att bli starkare