Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Bästa hudvård med retinol – skönhetsredaktörens val

22 apr, 2024 
kvinna smörjer in ansiktet med retinolkräm
Är du nyfiken på retinol? Med denna rutinens superingrediens kan du få fina effekter på allt från glåmig och trött hy till linjer, ärr och fläckar.
Annons

Vill du få synbar effekt på linjer, rynkor och spänst eller önskar du kanske dämpa pigmenteringar och acneärr – då är retinol något som bör finnas i din rutin. Det är den mest bevisat effektiva ingrediensen som finns på hudvårdshyllan och kallas därför för "the golden standard".

Retinol är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och fungerar som en PT som håller huden hälsosam och i form. Idag finns flera varianter vilket gör att du kan välja om du vill jobba lite mer mjukt eller dra på med ordentligt krut. Det gör dessutom att du kan öka aktiviteten när huden vant sig. För om du aldrig använt en produkt med retinol, eller kanske haft ett uppehåll, är det viktigt att vänja in din produkt oavsett variant eller procentsats.

Det fina är att det också finns många olika typer av produkter, du hittar retinol i både krämer och serum. Det finns även i vissa ansiktsvatten men effekten från det är blygsam, för att inte säga obefintlig. Vi har testat hundratals olika retinol-produkter och hittat våra favoriter.

Annons

Bästa retinolkräm

1. Revitalift Laser Night Cream in Pressed Jar, L'Oréal Paris

Denna plånboksvänliga nattkräm har en skönt studsig formula som går fint in i huden. Man har kombinerat retinol med niacinamid för att få ännu bättre effekt på hudtonen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Revitalift laser pressed cream med retinol och niacinamid från L'Oréal
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Moon Balm, Common Clouds

Vill du smyga in retinol i rutinen men har en känslig hy är denna blåtonade nattkräm ett tips. Här har man kapslat in retinolet i hyaluronsyra för att det ska landa mjukt. Man har också adderat centella asiatica som har lugnande effekt. Läs mer och köp den här.

Annons
Moon Balm från Common Clouds med retinol, hyaluronsyra och centella asiatica
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Day Cream with Retinol 8, Verso

Prisbelönt dagkräm med lyxigt fluffig formula som uppdaterades med den senaste teknologin förra året. Här får du märkets effektiva men ändå icke-irriterande retinol tillsammans med niacinamid och gurkmeja för extra antioxidant-skydd. Hudens struktur blir jämnare finare med fin lyster samtidigt som barriären stärks. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Day Cream with retinol 8 från Verso
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Skinretin 0,3%, Mesoestetic

En riktig power-kombo har man fått till här där du hittar retinol tillsammans med det, som lite slarvigt, kallas naturens retinol -bakuchiol. Denna lätta och sköna nattkrämen i smart och lufttät förpackning piggar upp huden och stärker den utan att irritera, bland annat tack vare fina hudförbättrare som centella asiatica och ectoin. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Skinretin från Mesoestetic
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Crème Symphonique Night-Time, Beauté Pacifique

Den här sköna nattkrämen har ett helt pärlband med olika varianter av A-vitamin vilket sätter ordentlig fart på kollagenproduktion. Men här finns också squalane som både gör huden mjuk och fungerar som transportör för att få ner retinolet djupare i huden. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Creme Symphonique nattkräm från Beauté Pacifique
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa retinolserum

1. Retinal 0,2% Emulsion, The Ordinary

Senaste tillskottet i märkets retinol-utbud är den kraftfullaste, detta krämiga och plånboksvänliga serum är för dig som redan är van vid retinol och vill steppa upp aktiviteten för att strama upp huden rejält. Den minskar också pigmenteringar men den starkt gula färgen på formulan kan också ge fläckar på kläderna så var lite försiktig. Vårt tips är att därför att använda denna till natten. Färgen kommer från retinolet och inget tillsatt. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
Retinal Emulsion från the Ordinary
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Resurgence Retinol Youth Renewal Serum, Murad

Klarare och fräschare ton med mindre linjer och porer är några av effekterna du kan förvänta dig av det här serumet med gelkrämskonsistens som smiter ner i huden på direkten. Retinolet doseras så att du får lite direkt men också det frisätts också mer med tiden. På ingredienslistan finns också ceramider, hyaluronsyra och sheasmör. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Resurgence retinol serum från murad
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Crystal Retinal 3, Medik8

Retinaldehyd behöver bara ett steg för att omvandlas till retinoidsyra i huden, precis det får du i detta behagliga serum som finns i fyra styrkor. Börja med 1 för att vänja huden om du är nybörjare på retinol-resan. I detta prisbelönta serum får du också både hyaluronsyra och C-vitamin. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
crystal retinal från medik8
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. SAdvanced Retinol + Ferulic Perfectly Dosed Retinol, Dr Dennis Gross

Doktorns uppdaterade servetter som är preparerade med en mix av retinol och ferulinsyra, otroligt enkelt att svepa över ansiktet ett par gånger i veckan. Huden känns omedelbart piggare och fräschare med finare ton och struktur och på sikt får du en tydlig förbättring av studs och spänst. Vi gillar att de kan användas också kring ögon och läppar. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
advanced retinol and ferulic Overnight Peel från Dr Dennis Gross
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vad är retinol?

Enkelt beskrivet kan man säga att de olika varianterna av retinol som finns är derivat från A-vitamin, ett ämne som är viktigt för att boosta cellförnyelsen i kroppen. För att det ska kunna fungera måste det dock stegvis konverteras till retinoidsyra och beroende på vilken variant av retinol som finns i din produkt så krävs det olika många steg.

När ska du använda retinol?

Det finns många myter kring retinol och hur du bäst använder det. Eftersom det är en instabil molekyl så har rekommendationen varit att ha det i kvällsrutinen och helst under de månaderna som inte är så soliga. Men det här är en gammal sanning. För det första har man hittat metoder för att stabilisera retinol på olika sätt. För det andra så har retinolet redan gått in i huden när du kliver ut genom dörren om du använder det i morgonrutinen. Det kommer inte att påverkas av solljuset på det sättet. Oavsett när du använder det är det viktigt att vänja in huden, det går inte att poängtera nog. Många blir irriterade och torra i början men det går över. Det kan dock göra att det är bättre för just dig att använda retinol på kvällen. Kör varannan eller var tredje dag i någon vecka och öka sedan gradvis. Och var alltid noga med solskydd på dagen, det är viktigt året runt men blir extra så under de soliga månaderna.

Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson
Annons