Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Här är de 9 värsta sakerna du kan göra med ditt hår – som du borde sluta med

22 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Drömmer du om ett tjockt och friskt hårsvall?
Här är nio saker som är skadliga för ditt och hindrar det från att växa.
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

De flesta vill att håret ska vara tjockt, friskt och glansigt, men att uppnå det är desto svårare. Gener och livsstil spelar en stor roll, och är inte alltid möjliga att påverka. I alla fall inte på kort sikt.

Men det finns några billiga saker du kan göra redan i dag för att få ett friskare hår. Här listar vi nio vanliga beteenden som du helt enkelt kan sluta med – och det kan få stor effekt.

1. Tvätta håret för ofta i för varmt vatten

Din hårbotten producerar viktiga oljor som behövs för att håret ska kännas tjockt, friskt och se glansigt ut. Om du duschar för ofta och i alldeles för varmt vatten kan din hårbotten ta skada och dessa egenskaper försämras. Håret riskerar då att i stället bli både torrt och tunt, samt gå av lätt.

Annons

Lösning: Tvätta inte håret mer än två gånger i veckan. Max tre gånger om du har väldigt oljigt hår. Torrschampo är din vän!

2. Skjuta upp frisörbesöket

När ditt hår börjar förlora formen och trassliga tovor uppstår väldigt lätt, då är det dags att boka in ett besök hos frisören. Detta är nämligen säkra tecken på att du har kluvna toppar. När dessa kapas, kan det friska håret växa både bättre och snabbare. Du kan alltså få längre hår (under en kortare period) genom att gå och klippa dig i tid.

Lösning: Skjut inte upp frisörbesöket.

3. Styla eller borsta blött hår

Det här är en käpphäst för många frisörer, och ett välkänt skadligt beteende för friskt hår: sluta styla, borsta eller sova med blött hår. Hårstråna är extremt sköra när de är blöta och skadas mycket lättare än när det är torrt. Både av dtylingverktyg och hårborstar.

Annons

Lösning: Borsta håret när det är torrt precis innan du går in i duschen i stället. Borsta ut håret med fingrarna och låt håret självtorka innan du stylar det. Om du ska sova, är det skonsammare att föna det torrt först.

4. Borsta med en smutsig hårborste

Varje gång du borstar ditt hår fastnar hår och döda hudceller (som inte går att se med blotta ögat) på hårborsten. De skapar i sin tur en perfekt levnadsmiljö för massor av bakterier, som du återför till ditt hår och din hårbotten varje gång du borstar. Det bidrar till att ditt hår blir flottigt mycket oftare, jämfört med om du borstar med en ren hårborste.

Lösning: Problemet har en väldigt enkel lösning. Tvätta din hårborste ofta. Kanske två gånger i månaden i samband med att du går in i duschen.

Annons

5. Hemmafärgning- och toning

De där färgerna och toningarna som går att köpa i matbutiken har fördelen att de är billiga och snabba, men för de allra mesta (särskilt om du leker med blekmedel) kan de vara riktigt skadliga för håret, i händerna på någon som inte är en utbildad frisör.

Det finns även en överhängande risk att resultatet blir dåligt, och att du tvingas boka in en tid hos en frisör ändå, vilket i längden blir mer kostsamt. Kom ihåg att även pigmenterade hårinpackningar (så kallade färgbomber) kan ge oönskat resultat om håret är skadat och suger åt sig ”fel” färg.

Lösning: Låt frisören ta hand om färgen!

6. Strama håruppsättningar

Om du ofta bär håret i en stram håruppsättning, så som en hästsvans eller en knut, är risken stor att håret tar skada eftersom stråna bokstavligen ”dras från rötterna.”

Annons

Lösning: Variera mellan en hög och en låg hästsvans, och försök att låta håret vila (genom att släppa ut det) så ofta du kan.

7. Fel schampo och balsam

Det finns en uppsjö av hårprodukter med olika egenskaper. Vi fokuserar på schampo och balsam, som de flesta använder i sin rutin.

Om du har nyfärgat hår bör du till exempel använda ett schampo och ett balsam som har färgbevarande kvaliteter. Det finns även schampo och balsam som är speciellt framtaget för torrt hår, för lockigt hår, för moget hår eller för mjällbenäget hår.

Lösning: Kom ihåg att när hårets förutsättningar förändras, behöver du ändra hårprodukter. Även om det är lätt att köra på ”det som alltid har funkat.”

8. För mycket sol

Håret, precis som huden, tar skada av att exponeras för för mycket starkt solljus. Det är extra viktigt att tänka på under sommarmånaderna. För mycket sol kan bidra till att håret missfärgas, blir torrt och går av.

Annons

Lösning: Använd hårprodukter som skyddar mot UV-strålar. Och skydda håret med en sjal eller en sommarhatt.

9. Borsta håret uppifrån och ner

Har du någonsin funderat över hur du borstar håret? Börjar du uppifrån och ned? Att börja borsta ett trassligt hår från rötterna, bidrar ofta till att du behöver ”dra lite extra hårt” för att kamma igenom det värsta. När du drar försvagas håret vid rötterna.

Lösning: Borsta bara håret när du behöver. Börja med att borsta i topparna och arbeta dig sedan upp mot rötterna. Det är mer skonsamt för håret.

Källa: StyleCraze

Annons