0:55

Efter reklamen: Mode genom tiderna: 1950-2000

(0:55)

Under coronapandemin är vi många som har bytt kostymen mot mysbyxorna, eller som jobbar hemma i samma trötta outfit dag ut och dag in – för varför anstränga sig om ingen kan se en?

Det är ur den känslan som Säker stil-duon Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret började skriva sin tredje Säker stil-bok, Säker stil: Utmana din garderob.

– För oss blev det naturligt efter ett år i mjukiskläder och något slags stilmässigt vakuum, att vilja få ny energi i garderoben och en nytändning stilmässigt. Inte minst med den viktiga tankeställaren att det inte behöver handla om att köpa nytt, utan att man kan vara mer kreativ med det som redan finns. Vi älskar roliga utmaningar, det är något vi har jobbat med i många år. Så nu bestämde vi oss för att samla det i en enkel och inspirerande bok, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Fina trenchcoats att bära i vår – spana in våra favoriter!

Emilia de Poret menar att mycket handlar om att göra så att något gammalt och invant känns nytt och spännande – och att det inte krävs särskilt mycket för att det ska lyckas.

– Det finns något för alla. Jag gillar stilmånaden, 30 dagar med stiltips varje dag. Det är små grejer som gör skillnad, som att ha ett festsmycke till vardagen eller styla skjortan med en polo – små saker som kan göra stor skillnad, säger hon.

Ebba fyller i:

– Vi använder våra egna tips hela tiden, vi har haft fredagsutmaning på jobbet och gjort allt från stort till smått för att utmana varandra. Som med alla mål i livet så är det bra att ha en strategi och struktur för sin stil också.

Emilia och Ebba vill få andra att se möjligheterna i sin egen garderob.

Lisa Höök.

Veckans bästa modenyheter – 20 köp att spana in!

Vilka nyckelplagg måste man ha i garderoben?

Ebba: Vi vurmar mycket för klassikerna i garderoben, det är grunden till säker stil. Det är så mycket som faller på plats när man fokuserar på en bra grund. Det blir aldrig tråkigt med den vita skjortan eller svarta kostymbyxor. När man står framför garderoben och tvekar på vad man ska ha på sig så kan man vända sig till klassikerna. Sen älskar vi färg också, men basplaggen löser många problem.

Emilia: Om man står i butiken och är sugen på något nytt så tänker man sällan på basplaggen. Den där blusen man är sugen på är kanske inte det som låser upp garderoben och ger en tusen möjligheter.

Hur ska man tänka när man rensar garderoben?

Emilia: Det finns lite olika vägar att gå, men det som ger resultat på riktigt är att göra det ordentligt från grunden. Sen kan det ta en halvdag eller till och med en heldag att gå igenom allt man har, men att man bit för bit betar av det systematiskt från blusarna till strumplådan. Man ska prova igenom allting så att det passar, vara sträng mot sig själv och inte vara sentimental. Fundera kring om du kan styla det på något nytt sätt, eller om det är dags att släppa de där jeansen som inte har passat på åtta år. kan jag styla på nya sätt, eller är det dags att släppa de där jeansen som inte passat på 8 år. Släng ut allt på en hög på golvet eller sängen, och gör en hög får spara, en för att ge bort eller sälja, och en hög för återvinning. När man har sorterat ut kläderna så lägger man tillbaka dem snyggt i garderoben, så att det blir lustfyllt att öppna garderoben.

20 våriga klänningar och toppar med puffärm

Vad ska man låta bli att köpa?

Ebba: Fundera kring om du ska köpa en till grå stickad tröja om du redan har tre stycken. Identifiera det du köper för mycket av, så att det lyser en varningslampa när du vill köpa mer av samma plagg.

Emilia: Man kan nästan ha i mobilen en lista på vad man har i garderoben – har du den vita skjorta och den svarta polon? Oavsett om man ska handla på nätet eller gå på stan så kan man titta på listan. På så sätt blir man konsekvent och handlar medvetet.

Feminas stora underklädesguide

Mer läsning

Femina