Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

20 apr, 2012 
AvLotta Hansson
Annons

(4 personer)
ca 700 g lax i 8 skivor
1/2 gul lök
250 g färsk bladspenat
smör till stekning
salt och peppar
8 tunna skivor kallrökt lax

Vinsås
1 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 dl vitt vin
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl fiskbuljong

Till servering
nykokt potatis, citronklyftor och en fräsch grönsallad

Till garnering
ev dill och/eller persilja

Beredning:

Lägg 4 laxskivor i en eldfast form. Skiva löken tunt och fräs den mjuk tillsammans med spenaten i en klick smör. Salta och peppra. Fördela spenaten på laxskivorna i formen. Lägg en skiva kallrökt lax på varje och toppa med de resterande laxskivorna. Salta och peppra. Ställ in i 175° varm ugn och stek i 15–20 min.

Fräs den finhackade löken till såsen i smöret i en kastrull utan att bryna. Pudra över mjölet och vispa. Häll på vin, mjölk, grädde och buljong. Låt såsen koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Servera såsen till laxen tillsammans kokt potatis, citronklyftor och sallad. Garnera gärna med lite dill och/eller persilja.

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse

Annons