Trendar: Nostalgi Livsberättelser Sommarmode Årets Feminista 2025 Streamingtips Intervju med Anette Alsing Feminas historia
ANNONSSAMARBETE MED FÖRSVARSMAKTEN

Nu får gymnasieelever lära sig mer om totalförsvaret – så ser utbildningen ut

06 jul, 2025
Fotograf: Joel Thungren, Försvarsmakten / TT
Från och med hösten 2025 kommer gymnasieelever i Sverige att få undervisning om totalförsvaret och Nato. Det blir en del av samhällskunskapen och innebär att eleverna får lära sig mer om hur Sverige organiserar sig vid kris eller krig – och vilken roll de själva kan komma att spela.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Bakgrunden är det försämrade omvärldsläget och Sverige som allierad i försvarsalliansen Nato. Med detta ökar också behovet av att unga får kunskap om totalförsvarsplikten, folkrätt samt utrikes- och säkerhetspolitik.

– Tidigare har det inte varit självklart att eleverna fått utbildning om Sveriges totalförsvar och plikt utan det har varit upp till läraren att ta upp ämnet. Det här ändras nu vilket innebär att alla elever som läser samhällskunskap i gymnasieskolan, vilket de allra flesta gör, kommer att undervisas om Sveriges totalförsvar och Nato, säger Robert Trupp, Försvarsmaktens projektledare i totalförsvarskunskap.

En utbildning med både kurs och spel

Undervisningen består av två delar. Först får eleverna gå en digital kurs som heter Tillsammans är vi totalförsvaret, uppdelad i fem kapitel. Därefter får de spela ett interaktivt utbildningsspel som heter Agera i krigstid.

Alla elever som läser samhällskunskap i gymnasieskolan kommer att undervisas om Sveriges totalförsvar och Nato.Fotograf: Försvarsmakten

Trots det allvarsamma namnet handlar spelet inte om strid, utan om hur man kan hjälpa varandra, samarbeta och fatta kloka beslut tillsammans.

– Trots den relativt korta utbildningen tror vi på en stor effekt. Målet är att få till en aha-upplevelse hos eleverna och på så sätt sätta i gång de egna tankarna. De behöver veta hur de ska agera i kris och ytterst krig, säger Robert Trupp.

Utbildningen har tagits fram av Försvarsmakten i samarbete med Skolverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för psykologiskt försvar och Plikt- och prövningsverket.

En viktig grund för framtiden

Den nya utbildningen ett viktigt steg för att unga ska tänka till kring sin roll i totalförsvaret. I dag omfattas omkring 7 till 8 miljoner människor i Sverige av totalförsvarsplikten – men många känner inte till vad det innebär. Enligt Försvarsmaktens undersökningar är det bara fyra av tio som vet hur de ska agera i en kris- eller krigssituation.

– Försvarsmakten står inför en mycket stor personell tillväxt och vi behöver intensifiera samtalet om plikt. Våra undersökningar visar att unga idag har väldigt låg kunskap om vad plikt är, många tror exempelvis att värnplikt är något man kan välja om man känner att det passar in i ens liv, säger Robert Trupp.

Den nya utbildningen ett viktigt steg för att unga ska tänka till kring sin roll i totalförsvaret.Fotograf: Joel Thungren, Försvarsmakten

Det handlar inte bara om militära uppgifter. Många unga kommer i framtiden att jobba inom samhällsviktiga funktioner som vård, skola och transporter – och då spelar även den civila delen av försvaret stor roll.

– Därför är en grundläggande utbildning som förbereder eleverna för sina professionella roller i totalförsvaret helt nödvändig. Det är vi, det militära och civila försvaret tillsammans, som ansvarar för att försvara det mest skyddsvärda vi har i Sverige: Vår frihet, säger Robert Trupp.

FAKTA: Vad är totalförsvaret?

Totalförsvar är verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig (Lag (1992:1403) och består av militärt försvar och civilt försvar.

Vem omfattas?

Från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 70 är du totalförsvarspliktig och måste bidra till totalförsvaret vid krigsfara och krig. Totalförsvarsplikt gäller alla svenska medborgare, både de som bor i Sverige och i utlandet. Totalförsvarsplikten gäller även utländska medborgare som bor i Sverige.

Vilka lagar styr?

Plikten regleras i Lagen om totalförsvarsplikt (1994:1809). I den framgår det att totalförsvar är hela befolkningens angelägenhet.

Lagen omfattar tre huvudkomponenter:

Värnplikt: Militära uppgifter och utbildning.

Civilplikt: Uppgifter inom civila sektorer, t.ex. räddningstjänst eller sjukvård.

Allmän tjänsteplikt: Denna plikt påverkar huvuddelen av Sveriges befolkning. När det råder höjd beredskap får regeringen föreskriva om allmän tjänsteplikt för verksamhet som är av särskild vikt för totalförsvaret.

När gäller lagen?

Regeringen kan höja beredskapen i Sverige genom skärpt beredskap eller högsta beredskap. Vid högsta beredskap är totalförsvar all verksamhet som då ska bedrivas.

-----

För mer information:

Kunskap om totalförsvaret förs in i läroplanen

Forsvarsmakten.se/forfrihetensskull

Totalforsvarskunskap.se