ANNONSSAMARBETE MED NORDNET
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Sparexperten Frida Bratt: Så lyckas du med ditt sparande

03 jun, 2024 
AvJenny Thorell
Kvinnor tar för lite risk med sitt sparande vilket gör att vi halkar efter ekonomiskt jämfört med männen. Nordnets sparekonom Frida Bratt vill uppmuntra och inspirera kvinnor att våga mer.
– Sparande och investeringar är för alla. Med ökad kunskap och mer dialog ska vi få fler kvinnor att ta första steget. Det lönar sig på så många sätt.

Att ta det säkra före det osäkra är sant när det gäller mycket här i livet, men enligt sparekonomen Frida Bratt som brinner för att öka kvinnors risktagande på börsen, är det ingen hållbar strategi när det handlar om sparande.

– Risk har en negativ klang för många, men risk går hand i hand med avkastning, och det är ett budskap som är viktigt att förmedla, berättar Frida.

En ny undersökning från Nordnet visar att kvinnor prioriterar sparande med låg risk, något som senare kommer synas i tillväxten. Frida berättar att det inte är något problem om det är ett sparande på kort sikt, som till en resa eller en ny bil. Men om det är ett eget sparande som ska användas om många år, som pensionen, blir det ett problem om pengarna inte tillåts växa.

– Då kommer kvinnans pension halka efter mannens eftersom vi ser att männen tenderar att ta en högre risk med sina pengar.

Undersökningen visar också att kvinnor sparar mindre än män, och att kvinnors sparande inte är tillräckligt stort för att förändra den egna livssituationen, som att kunna byta jobb eller lämna en relation. Den negativa trenden att kvinnor sparar mindre står också i skarp kontrast till att det i samma undersökning framkommer att mäns sparande i stället ökar. Att sparande går ner i en lågkonjunktur är inget ovanligt men att det just är kvinnors sparande som får stryka på foten medan männens ökar är en ny trend.

– Det är kvinnors sparande som prioriteras bort när tiderna blir tuffare. En förklaring kan vara att det är kvinnan som har den lägre inkomsten och ekonomin gör att mannen har möjlighet att fortsätta spara medan kvinnans pengar inte räcker till. Det är en oroande utveckling, säger Frida Bratt.

Viktigast att komma igång

Frida tipsar om att ta den enkla sparvägen och öppna ett investeringssparkonto, ISK, där du sedan sparar i olika fonder eller aktier.

– Fonder är utmärkt om man tycker det känns läskigt, då behöver du inte läsa på om enskilda aktier. Och så kan man välja lågprisfonder, indexfonder. De är billiga, transparenta och ger en bred exponering till en låg avgift. Bara genom att göra det här får du ett effektivt sparande som kan löpa på helt automatiskt. Det räcker så. Och sedan kanske man tycker det är kul och kan bygga på, säger Frida.

Tanken om att man måste vara en slipad börshaj för att lyckas med sina investeringar är något som Frida vill att vi ska släppa taget om. Hon vill peppa kvinnor att våga mer kring sitt sparande.

– Med initiativet Female Network vill Nordnet skapa trygghet och självkänsla genom att diskutera och dela tips. Female Network handlar om att med hjälp av förebilder och nätverk skapa trygga rum för kvinnor att ställa frågor och träffa andra som tycker detta är viktigt och intressant. Vi vill helt enkelt sänka tröskeln till börsen, för alla kvinnor, säger Frida.

Lär barnen om sparande

När man själv kommit igång med sitt sparande så ska vi självklart föra över våra kunskaper till våra barn. Det är aldrig för tidigt att lära barn om pengars värde och betydelsen av att spara i stället för att konsumera. Frida tipsar om att skaffa ett barnanpassat bankkort där man kan sätta över en liten slant som barnet får lära sig att hushålla med.

– Då blir det tydligt att man antingen kan konsumera och då försvinner pengarna eller så sparar man och då kan man få något längre fram.

Många sparar också till sina barn för att kunna stötta med pengar till en framtida lägenhet eller något annat som verkligen kan göra skillnad i barnets liv. Men hur ser man till att pengarna inte bara försvinner när barnet fyller 18 år och får tillgång till dem?

– Spara pengarna i kapitalförsäkring där du som förälder är försäkringstagare och barnet förmånstagare. Då har du kontroll över pengarna och kan se till att de används så som det var tänkt, som till ett körkort och inte en partyresa.

Spara genom åldrarna – så gör du

Frida Bratt tipsar om hur vi hur vi ska spara i olika åldrar för att få ut så mycket som möjligt av våra pengar.

20 år:

När man är runt 20 år pluggar man ofta och det kan vara svårt att ha ett sparande. Även om man bara kan spara lite så kan det vara skönt att ha en buffert som ger trygghet, som till ett tandläkarbesök.

25 år:

När man är 25 år kanske man kommit ut på arbetsmarknaden och fått en inkomst. Här kan man försöka spara till sin första lägenhet. När man sparar till sitt första boende är det bra om risken inte är för hög, utan man har en blandad risk där en del är på ett sparkonto och en del på börsen, eller i blandfonder där man har både aktier och räntor.

30 år:

I 30-årsåldern skaffar många familj och vill komma igång med ett barnspar. De pengarna ska ligga på börsen eftersom det är ett långsiktigt sparande. Många par har ett gemensamt sparande men det är också viktigt att spara själv. Kvinnor tar ofta ut en större del av VAB och jobbar deltid i större utsträckning, och det kan lätt uppstå en ekonomisk skillnad när barnen kommit. Här behöver man tänka till med sparandet och även se till att bli kompenserad av sin partner om man tar mer ansvar i hemmet.

40 år:

Här kanske småbarnsåren är över och man har kommit upp i inkomst igen. Då kan det vara dags att öka sparandet om man har möjlighet och ha pengarna på börsen långsiktigt.

55 år:

Vid 55 år det långt kvar till pensionen men inte jättelångt och här kan det vara bra att börja trappa ner risken lite. Ett tips är att blanda upp sitt sparande med räntor så det inte ligger helt exponerat mot börsen. Ha en del kvar i aktier men inte allt.


Tips! Bli medlem i Female Network

Nordnet Female Network är en trygg plats för alla kvinnor som vill komma igång med ett sparande, eller utveckla sina investeringar tillsammans med andra. Det är helt gratis att bli medlem och du behöver inte vara kund hos Nordnet.

Läs mer & bli medlem här

Kom ihåg att investeringar alltid innebär en risk. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.